Tiszta vizet kellene önteni a pohárba

Csendes a Gyilkos-tó víztükre, a csónakok békésen ringatóznak, turista- csoport érkezik, néhányan leülnek a padokra, onnan nézik a tájat, mások csónakba ülnek és kieveznek – ez a nyugodt kép látszik a Gyilkos-tó & Monturist által közzétett élő webkamera-felvételen. A parton a kopott térkövek, az omladozó lépcsők jelzik: régóta szükség lenne a terület rendezésére, a problémák megoldására. De hogyan? Sorozatunkban erre keressük a választ az érintettek megszólaltatásával. Első cikkünk megjelenését követően sajtótájékoztatót hívtak össze a témában.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc

Sajtótájékoztatót hívott össze Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Gyergyószentmiklóson, a városházán tegnap délelőtt. A megyeelnök Csergő Tibor Andrásnak, Gyergyószentmiklós polgármesterének levelet adott át. A levélben azt kéri a polgármestertől, mielőbb hívja össze a városi döntéshozó testületet, és tartsanak egy hivatalos beszélgetést a Gyilkos-tó ügyében. Csergő Tibor András eleget tesz a felkérésnek, a következő havi, júliusi tanácsülésre az elnököt is várják. – Átbeszéljük az elmúlt tizenévet, és tiszta vizet tudunk önteni a pohárba, mert az elmúlt évek alatt dokumentumok révén ajánlottunk megoldásokat, és kértük a partnerséget, illetve európai uniós és kormánypénzeket kértünk a Gyilkos-tó megmentésére. Létrehoztunk fejlesztési társulást, ahol a szomszédokat bevonva együtt tudunk fejleszteni a térségben. A szomszéd alatt Neamț megyét is értem – jegyezte meg Borboly. Kiemelte: fontos lenne a lakosság megfelelő tájékoztatása a Gyilkos-tóval kapcsolatban. Egy hónapja a Viridis Kft. petíciót nyújtott be a megyei tanácshoz, ahol leírja panaszait. – Egyeztettünk a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park vezetőségével is, elnézve a többi önjelölt szakértő véleményét és a zajló vitát. Meglátásom, ha nem vagyunk képesek megbeszélni az ügyet, akkor egyeztetőfeleket kell cserélni. A problémát helyben kell megoldani, mert vitáktól hangos környezetben szinte fölösleges közpénzt költeni turizmusra. Hogyha a felek nem képesek megegyezni, akkor lehet, a felek személyében kell keresni a problémát. Az egyeztetőfelek esetében, függetlenül ki hová tartozik, személyt kellene cserélni, visszahívni vagy mást nevesíteni – nyomatékosított a megyeelnök. Míg a sok per, feljelentés folyamatosan jelen van, mindennapos, soha senki nem fog fejlesztésekbe, vélekedett Borboly Csaba. – Hargita Megye Tanácsának jogászai is egyértelműen kijelentették, amíg ezek a körök le nem járnak, addig a megyei tanácsnak nincs ott keresnivalója. A Gyilkos-tó sorsát nem hiszem, hogy peres eljárásokkal és ügyészekkel kell megoldani. Minden pernek és kivizsgálásnak az a hatása, hogy megold egy kis szeletet az ügyből, de egészében semmiképp. Első lépésben a pereket vissza kellene vonni, függetlenül attól, ki melyiket kezdeményezte. Le kellene ülniük a feleknek, és higgadtan egyezségre jutni.

Vlaicu Lajos
Borboly Csaba és Csergő Tibor András. Megegyezést sürgetnek

A megyei tanács korábban, amikor nem kellett a város engedélye, pályázott. Nagyjából félmillió eurót költöttünk a térség menedzsmenttervére – hívta fel a figyelmet az elnök. Kiemelte: nem laikusként beszél, hanem látja a lehetőségeket és kihívásokat a Gyilkos-tónál, de a sok vitát előbb meg kell helyben oldani, különben a fejlesztések elmaradnak. A Viridis Kft. levelére is ezeket a válaszokat adták, mondta Borboly. – Kérem Csergő Tibor András polgármestert, hogy a következő tanácsülést úgy hívja össze, hogy megoldás szülessen az ügyben. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, és lépésről lépésre, időrendben vegyünk végig mindent. Mostanáig a leveleinkre sem kaptunk választ a Gyilkos-tó ügyében, Csergő Tibor polgármesterré választása után elindult Gyergyószentmiklós és Hargita Megye Tanácsa között az együttműködés. Ennek egyik eredménye a Fejlesztési Társulás (ADI) létrejötte, amihez lelkesen csatlakoztak a környék települései, sőt a szomszédos Neamț megye is – mondta Borboly. A társulásban a szomszéd megye egy szavazati joggal fog rendelkezni. A társulás további tagjai: Hargita Megye Tanácsa, Csíkszentdomokos, Balánbánya, Gyimesközéplok és Gyergyószentmiklós, hatodikként az imént említett megye. Vállalja, hogy ráerősít azokra a fejlesztésekre, amit mi szeretnénk a térségben. – A határvitától függetlenül jött létre a társulás, abban a kérdésben továbbra sem engedünk – nyomatékosított az elnök. A turisztikai fejlődések miatt most kell lépni, most vannak uniós források, hogyha elmulasztják, legközelebb tíz év múlva lesz lehetőségük újabb fejlesztésekhez forrást lehívni, szögezte le a megyeelnök. Csergő Tibor András a felkérésnek eleget tesz, és jövő hónapban, azaz a júliusi tanácsülésre a testülettel együtt az elnököt is várják. – A problémákat meg kell beszélni, ugyanis a testület az utóbbi időkben olyan hibás döntéseket hozott, amivel még a prefektúra sem értett egyet. Ilyen az egyoldalú szerződések felbontása, de beszélni kell a fejlesztésekről is. Tévesen informálták őket, és éppen ezért a beruházások elé is akadályokat gördítenek. Öntsünk tiszta vizet a pohárba – csatlakozott a felkéréshez Csergő. Hozzátette: a közeljövőben szeretnének egy olyan nyílt fórumot, minikonferenciát szervezni, ahol mindenki részt vesz, és közösen gondolkodnak, hogyan lehet a környéket vonzóbbá tenni. – Több érdek keveredik, de semmiképp nem szabadna a magánérdek vakvágányra vigye a közérdeket. Ősztől olyan terveket szeretnénk elindítani, amelyek a közművesítést célozzák meg, hiszen rengeteg problémával szembesültünk az elmúlt másfél év alatt. Médiahisztériába torkolló petíciók, jelentgetések és mindenféle félretájékoztatás születik ebből az ügyből – mondta a polgármester. Szeptember elején mi­ni­kon­fe­ren­cián bemutatják azokat a terveket, amelyek a Gyilkos-tó és környékének vonzóvá tételét helyezik előtérbe, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztató alkalmával.

 

 




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!