Hirdetés

Spájzoljunk finomat

Az őszi időszak tökéletes alkalom arra, hogy betakarítsuk kertünk – már ha van, de ezt a hiányosságot a boltban is pótolhatjuk – gyümölcseit, és különféle módokon megőrizzük azokat a téli hónapokra. Az aszalás az egyik legősibb, de még ma is népszerű tartósítási eljárás, amely természetes módon segít megőrizni a gyümölcsök ízét és tápanyagait.

Létai Tibor
Spájzoljunk finomat
Fotó: freepic.com

Az aszalás sikere már a gyümölcsök leszedésénél eldől. A legjobb aszalt az érett, de nem túlérett gyümölcs, hiszen olyankor tele vannak ízzel, de nem túlságosan lágyak. Az alma, körte, szilva, barack és szőlő is tökéletes választás az aszaláshoz, ha ezek éppen megfelelő állapotban vannak.
A leszedett gyümölcsöket minden esetben alaposan meg kell mosni, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől. Ezután következik a szeletelés és a magok eltávolítása. Az almát és körtét vékony szeletekre kell vágni, míg a szilvát és barackot félbe, majd kimagozni. Érdemes figyelni a szeletek egyenletességére, hogy az aszalás is egyenletes legyen. Az olyan világos gyümölcsöket, mint az alma, citromos vízbe márthatjuk néhány percre, hogy megakadályozzuk a barnulást.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Napon, sütőben vagy géppel?
Az aszalás egyik legtermészetesebb módja a napon való szárítás. Ha van egy megfelelően szellős, napsütötte helyünk, akkor az aszalt gyümölcsök készítése kifejezetten élvezetes kerti tevékenységgé válhat. A gyümölcsöket egy rácson helyezzük el, hogy a levegő minden oldalról érje őket, és száraz, napos időben néhány nap alatt elkészülnek. Fontos azonban, hogy védekezzünk a rovarok ellen, például hálóval.
Ha nincs lehetőség a napon való aszalásra, a sütő is kiváló megoldás lehet. Az alacsony hőmérsékleten (50-70 °C) való aszalás órákon át is eltarthat, de biztosítja, hogy a gyümölcsök egyenletesen veszítsék el nedvességtartalmukat. Ügyeljünk arra, hogy a sütőajtót időnként hagyjuk résnyire nyitva, hogy a nedvesség távozhasson.
A legmodernebb és legkényelmesebb megoldás minden bizonnyal az aszalógép használata. Ezek az eszközök gyorsan és hatékonyan dolgoznak, miközben kíméletesen vonják ki a vizet a gyümölcsökből, megőrizve azok tápanyagait és aromáját. Az aszalógépek előnye, hogy hőmérsékletük állítható, és időzítőjük is van, így könnyen ellenőrizhetjük a folyamatot.

Spájzoljunk finomat

A megfelelő tárolás nélkülözhetetlen
Miután a gyümölcsöket teljesen kiszárítottuk, elengedhetetlen a megfelelő tárolás, hogy hosszú hónapokon keresztül élvezhessük őket. A légmentesen záródó üvegek vagy zárható zacskók ideálisak, melyeket sötét, hűvös helyen kell tartani. Ha biztosra akarunk menni, a hűtőben vagy akár a fagyasztóban is tárolhatjuk az aszalt gyümölcsöket.
Az aszalt gyümölcsök kiválóan felhasználhatók a reggeli müzlihez, süteményekhez vagy csak önmagukban, egészséges snackként. Az aszalás így nemcsak a gyümölcsök megőrzésének egyik legjobb módja, de különleges ízekkel gazdagíthatjuk vele mindennapjainkat is.
Az aszalás tehát egyszerű, egészséges és természetes módja annak, hogy megőrizzük a gyümölcsök frissességét az őszi szezonon túl is. Akár a napsütötte kertben, akár a konyhai sütőben vagy modern aszalógéppel végezzük, a végeredmény mindig egy természetes és finom csemege lesz!
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!