Falfestés nőkről és nőiességről

Idén is megtelik élettel a sikátor Fotó: Kolumbán Rita

Folytatják a gyergyószentmiklósi sikátor falainak festését. A Fessünk Álmokat! néven futó programot idén hetedik alkalommal szervezi meg a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont.

Idén kicsit rendhagyóbb lesz a program témája: nem jövőképekkel fognak dolgozni, hanem egy üzenetet szeretnének átadni a résztvevők. Kolumbán Rita, a program szervezője szerint Gyergyószéken szükség van arra, hogy női önismeretről, nőiességről, női szerepekről essen szó, ezt egy felméréssel is alátámasztották. Ebből kiindulva a hetedik kép a sikátor falán ennek a témának a boncolgatásából fog születni.
A programnak két része van. Ahogy minden évben, a falfestést most is csoportos munka fogja megelőzni. Először művészetterápiás eszközökkel boncolgatják a nőiesség kérdését, és megtervezik a fal alapterveit, majd a második részben önkéntesek segítségével kivitelezik. Ide természetesen bárkit szívesen látnak – mondta a szervező. Részleteket és időpontokat a Fessünk Álmokat! Facebook-oldalán lehet megtalálni.
Kolumbán Rita mentálhigiénés szakemberként hangsúlyozta, hogy mindig igyekezett úgy megtervezni a programot, hogy ne csak egy festegetésnek tűnjön, hanem legyen egy mögöttes tartalma, egy üzenete a város felé. 2016 óta hat különböző korosztály álmait, vágyait, gondolatait tekinthetjük meg a sikátor falán: kis- és középiskolások, fiatal felnőttek, családok, idősek és mozgássérültek keze nyoma is megmaradt.
A Fessünk Álmokat Program Kolumbán Rita alapötletéből származik. Mentálhigénét tanult mesterképzésen, amikor megismerkedett a programban használt módszerrel.
– Részt vettem egy Erasmus-képzésen Spanyolországban, és ott találkoztam ezzel a Mural Moral módszerrel, hogy közösségi témákat dolgoztak fel és festettek meg kültéri falakra. Arra gondoltam, hogy nemcsak közösségi témákat, hanem személyes témákat is fel lehetne dolgozni így. Az évek során ötvöztem a Mural Moral módszerét a mentálhigénés módszerekkel, amit tanultam, és így alakult ki a Fessünk Álmokat Program – ismertette az előzményeket. Azon túl, hogy jó szórakozás festeni, célja, hogy mindig minden évben adjon valamit a résztvevőknek az önismereti gyakorlatok segítségével, legyen egy mélyebb tartalma.
Az idei foglalkozásokra még vannak szabad helyek, ma estig lehet még jelentkezni, holnap kezdődik a munka első fele, majd augusztus végén felkerül az újabb üzenet a sikátor falaira.

Fórika Dóra

: an accessible web community