Hirdetés

A konyha berendezése

A konyha elrendezésénél, megtervezésénél úgy ajánlatos kialakítani az elemeket, hogy az igazodjon az adott helyiséghez, a lakók igényeihez és munkamódszereihez. Öt olyan alapelrendezést ismerünk, amelyek egyike szinte minden lakásban megjelenik (ideális esetben).

Czenczer-Balázs Beáta
Becsült olvasási idő: 4 perc
A konyha berendezése
Fotó: pinterest.com

LINEÁRIS KONYHA (azaz „Egysoros konyha”)
Az egy vonalban sorakozó szekrények, gépek és berendezési tárgyak. A mosogató legyen a sor közepén, a hűtőszekrény és a tűzhely a két végén. A tűzhely után ajánlott egy 60 cm-es bútorelemmel zárni, kompromisszumosan egy kisebb bútor­elem is megfelel, de a lényeg, hogy a tűzhely ne „lógjon a levegőben”. Azért sem, mert esztétikailag nem előnyös, másodsorban a kész étel tálalására is jó, ha van egy tálalóegység, nem utolsósorban a főzés során kifröcskölő zsír nem a padlóra vagy a bútor oldalára folyik, a pultot pedig egy mozdulattal le lehet törölni. Akkor érdemes ezt az elrendezést választani, ha a fal elég hosszú, és a helyiséget átjárónak is használják. Ideális esetben a berendezés az ablak alá kerül.


Hirdetés

HAJÓKONYHA
A két szemközti falhoz telepített konyhában a mosogatónak és a tűzhelynek ugyanazon az oldalon van a helye. A folyosó legalább olyan széles legyen, hogy kinyithassuk az ajtót, és kényelmesen lehajolhassunk. Csak ablak alatt és olyan helyen ajánlott, ahol nincs közlekedés. Egy- vagy kétszemélyes háztartásokba való. 

L ALAKÚ KONYHA
Ez az elrendezés az egyterű (például konyha a nappaliban), továbbá a kis, négyzet alapú helyiségekbe való. A mosogató a konyhai háromszög közepén legyen. Nagyon népszerű, mert a lakószobához illeszthető, és a szűkös falfelületből sem foglal el sokat. 

U ALAKÚ KONYHA
Az egyik legpraktikusabb megoldás, a mosogató általában középen van, a tűzhely és a hűtőszekrény a két oldalsó pult végére kerül. Fontosnak tartom itt is megjegyezni, hogy a tűzhely mindkét oldalán legyen munkapultfelület. Kitűnően megfelel egymásba nyitott terekben vagy olyan kis helyiségekben, beugrókban, ahol egymagunkban főzünk. 

KONYHASZIGET
Sok helyet igényel és gondosan meg kell tervezni, hogy ne kényszerüljünk fölösleges mozgásra. Manapság divat mindenhova szigetet kérni, de sajnos nagyon sok helyen nem működik jól. Figyeljünk a térbeli adottságokra, és csak azért, mert nagyon trendinek és praktikusnak gondoljuk, ne erőltessük a szigetet, ha nincs neki elegendő hely. A sziget térelválasztónak is használható. Olyan konyhaművészeknek való, akik a főzést szeretik a helyiség középpontjába állítani. A tágas konyhában a szigettel ügyesen kihasználhatjuk az üres középső tereket. 
Nélkülözhetetlen berendezések

pinterest.com

Pult
A pultot gondosan meg kell tervezni. Itt készítjük elő az ételt. 
Helye általában a mosogató és a főzőlap között van, de fontos, hogy a hűtőszekrény mellett is legyen pultrészünk (ahová kipakolunk/előkészülünk a tisztításra). A főzőlap mellett akkora pultrész legyen, hogy tálalhassunk is rajta. 

Tűzhely
A különálló sütőt, főzőlapot vagy kombinált tűzhelyet, amelyen gázégő, grillező, elektromos vagy kerámia főzőlap is van, úgy kell elhelyezni, hogy az edényekkel könnyen járkálhassunk a mosogatóhoz és vissza. 

Hűtőszekrény
Érdemes a berendezést a hűtőszekrénnyel kezdeni, ha lehet, a legközelebb essen a bejárathoz, a könnyed bepakolás érdekében. 

pinterest.com

Mosogató
A mosogató legyen közel a gyakran használt edényekhez, tányérokhoz, konyhai vágóeszközökhöz, és lehetőleg ne kerüljön a sarokba. A mosogatógépnek a mosogatómedence mellett a helye, hogy könnyen, praktikusan be tudjunk pakolni a gépbe. 

Páraelszívó
Védjük a bútort a főzés közben keletkezett párától és zsírtól, a falon kivezetett verzió segít a szagelszívásban is. 

TIPP: gazdálkodjuk ügyesen a sarkokkal, minden centiméter kihasználása számít.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!