Hirdetés

Kézműves-foglalkozások egy héten át

Bútort festettek, zsebkendőt varrtak, de képkeretek, könyvjelzők is készültek a héten szorgos kis gyermekkezek munkái által. A székelyudvarhelyi Eszterlánc napközi otthonban iskolába készülő nagycsoportosok vettek részt hagyományőrző táborban.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kézműves-foglalkozások egy héten át
Játékosan tanultak, alkottak Fotó: Hadnagy Éva

Lánc, lánc, eszterlánc… címmel szervezett néphagyományőrző kézművestábort gyermekeknek a székelyudvarhelyi Eszterlánc napközi otthon. A rendezvénynek igen tekintélyes múltja van, hiszen idén már huszonnegyedik alkalommal tartották meg. A nagycsoportos, iskolába készülő gyermekeknek szóló tábor az óvodás évek méltó lezárásaként is felfogható. Az egyhetes programot pénteken kiállítás és a héten tanultakból a gyermekek bemutatója zárta. Koncz Melinda óvodavezető elmondta, intézményük tevékenységének egyik fő alapillére a hagyományápolás, ezért is tartják fontosnak e tábor megszervezését már közel két és fél évtizede.

Kézműves-foglalkozások egy héten át

Minden évben újítanak a programon, így idén a bútorfestés, gyöngyfűzés, agyagozás, varrás mellett a gyermekek gyógynövényekkel, népdalokkal népmesei motívumokkal, népi hangszerekkel és régmúlt idők játékszereivel is megismerkedhettek.

– Célunk az volt, hogy a gyermekek belekóstoljanak olyan tevékenységekbe, amelyekre a hétköznapokban nincs lehetőségük, és amelyek kapcsolódnak a népi mesterségekhez. Nem arra törekedtünk, hogy minden munkát teljesen befejezzenek, hanem hogy a munka folyamatosságát is megtapasztalják – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, táboruk egyedinek számít, hiszen más napköziben nem tartanak hasonlót. A rendezvény megvalósulásához idén Hargita Megye Tanácsa is hozzájárult a kulturális programján keresztül, 5500 lejjel, amelyből a szükséges alapanyagokat biztosították a táborozóknak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!