Hirdetés

Zene füleimnek 120.: Stílus és elegancia

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Zene füleimnek 120.: Stílus és elegancia
Bende Zsolt és Házy Erzsébet a Háry Jánosban (1962)

Kicsit megkésve, de annál nagyobb örömmel vettem kezembe a Stílus és elegancia című kötetet. Megkésve, mivel Bende Zsolt pályafutásáról a 2019-ben kiadott könyv nem került a látóterembe, s örömmel, mivel a kiváló bariton művészetét az 1960-as évek közepétől kísérhettem figyelemmel. Bende fogalom volt a közönség körében. Nem volt könnyű helyzete, mivel kiváló pályatársa, Melis György árnyékában kellett helytállnia. Megtette, amikor néha a híres kollégája helyett kellett beugrania, a közönség sohasem berzenkedett, tudta, hogy az adott estén kiváló előadásnak lehet részese. Alakításait a kritika is általában kedvezően fogadta, s a mai Kossuth-díj „esőben” igazán csodálkozhatunk, hogy az akkori korifeusok nem találták méltónak a legmagasabb kulturális elismerésre. Különösen emlékezetes marad számomra, amikor 1976 szilveszterén A sevillai borbély címszerepét énekelte kiugró sikerrel, és két Don Pasquale-előadásának is őrzöm emlékét, amikben Gregor József partnereként alakított maradandót.
Családom anyai ága sokáig Szegeden élt, a Tisza-parti városban lépett fel a világot jelentő deszkákra Bende Zsolt. Kiváló iskolába került, ahonnan olyan énekesek indultak el a nemzetközi hírnév felé, mint Simándy József és Szalma Ferenc.
Winkler Gábor vállalta fel az életmű összefoglalását. Nem volt könnyű feladata, hiszen Bende – a lemezfelvételeket is számolva – majd’ hatvan szerepben lépett fel, s a Holnap Kiadó korábban már olyan nívós monográfiát jelentetett meg, mint például a híres tenorról, Ilosfalvy Róbertről írt kötet.

A könyv borítója

Winkler próbálkozása kicsit csalódást okozott. A már említett gazdag életútnak másfél száz oldalt szánt, s az írott szöveg alig haladja meg a fotók terjedelmét. Beleesik a számtalanszor előforduló hibába, hogy adat- és névhalmazzal teszi nehézkessé az olvasást. A kis, keretbe foglalt információkkal gyakran csak érinti a tárgyat, így értekezik a szerzőpéldául Puskin A fogoly című verséről, Orff Carmina Buranájának keletkezési körülményeiről, Offenbach Hoffmann meséi című operájának vérfagyasztó sztorijáról, valamint Flotow Mártájának kapcsán a sörkészítés kulisszatitkairól. Kicsit úgy tűnik – az egyébként önmagukban érdekes részletekkel –, a karakterszámot kívánta a szerző növelni.
A kötet utolsó harmada számomra az érdekesebb, ekkor olyan pályatársak és operabarátok beszélnek Bende művészetéről, mint Baranyi Ferenc vagy Clementis Tamás. Ezt a „vonalat” korábban is lehetett volna erősíteni, hiszen a művészt nagyon szerették pályatársai és tanítványai, s bizonyára szakavatottan tudták volna gondolataikat megosztani Bende Zsoltról.
Mindezek ellenére a kiadvány hiánypótló, forrásértékű, néhány izgalmas történet színesíti a leírtakat. A fotóválogatás kiváló, és értő kezekre vall. A kötet a Holnap Kiadó gondozásában jelent meg.

Csermák Zoltán

Kövessen a Facebookon!