Hirdetés

Úttörő felfedezések az agyagfalvi református templomban

Elkezdték az agyagfalvi református templom felújítását. Az épület kiemelt fontosságú műemlék, ezért a tényleges munkát átfogó régészeti és művészettörténeti kutatások előzték meg. Rengeteg kuriózumra bukkantak munka közben, amelyekről mindaddig fogalmuk sem volt a szakembereknek, és a gyülekezetnek sem.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 7 perc
Úttörő felfedezések az agyagfalvi református templomban
Elkezdték a munkát. Tudományos érdekességet tartogatott a templom Fotó: Hadnagy Éva

Hargita megyéből egyedül az agyagfalvi református templom felújítása került be a Hívogató Románia programba, amelyet az Országos Helyreállítási Terv keretéből (PNRR) finanszíroznak, így teljes mértékben felújítják a műemlék épületet. Az egyházközség sikeres pályázatáról, az eddigi régészeti feltárásokról, valamint a jövőbeli tervekről pénteki sajtótájékoztatójukon számoltak be az illetékesek. Az eseményen elhangzott, 2019-ben fogtak hozzá a kutatómunkához a templomban, azóta nagyon sok művészettörténeti érték került napvilágra, amelyről mindaddig nem is tudtak.

Hadnagy Éva


Hirdetés


– A templom történeti jellege teljes takarásban volt mindeddig. Átfogó történeti feltárás a beruházást megelőzően még sosem volt. A gótikus ablak- és ajtókereteket eddig is ismertük, láttuk, és ezekből a külső jegyekből határozták meg a templom építésének kezdetét, de mint kiderült, bő évszázadot tévedtek vele – részletezte Kászoni Szilárd református lelkész.

Az esemény résztvevőit Fehér János művészettörténész avatta be a templom eddig rejtett titkaiba, körbevezette a műemlék épületben és beszámolt mindarról, amit az elmúlt években felfedeztek.

– Szakmai szempontból is nagy meglepetések értek, valamennyit sikerült dokumentálnunk is. Régészeti ásatásokat, falkutatásokat, dendrokronológiai kutatásokat végeztünk, és a felújítási tervet is úgy készítettük el, hogy minden egyes apró feltárt részlet érvényesüljön – mondta Fehér János.

A feltárásokból kiderült, hogy a 12–13. században a jelenlegi épület helyén egy Árpád-kori templom állt,

amelynek két falrészletét meg is találták, de a 14. században álló, egyenes záródású szentélyes templom maradványaira is rábukkantak, amelynek egyes részei a mai templom falaiba is beépültek.

Hadnagy Éva

A falkutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy

számos festett részlete is volt ennek az egykori templomnak, kívül és belül egyaránt, például a bejárat fölötti szenvedő Krisztus ábrázolás,

amelyet épp most restaurálnak. A 18. században a templom déli fala dőlésnek indult, és ennek megakadályozása érdekében megtámasztották a ma is látható, vaskos pillérekkel, és így megmentették a templomot.

Hadnagy Éva

Számos freskóra, faragott kőre bukkantak a templom belső részén is, olyan építészettörténeti megoldásokat találtak, amelyek mindenképp meglepték a szakembereket, sőt a kutatásoknak köszönhetően arra is fény derült, hogy az agyagfalvi templom is része a Szent László-kultusznak.

– Sikerült egy Szent László-legenda-részletet is találni, a birkózás, lefejezés jelenetéből egy egészen érdekes felület maradt meg, ami szintén a 14. századra keltezhető. Az egyik falképen dátumot is találtunk, 1498 szerepel rajta. Ha a templom felújítását befejezik, akkor egyértelműen a székelyderzsi műemlék templommal egy lapon lehet említeni az agyagfalvi templomot is a műrészletek számát, minőségét tekintve – fogalmazott a művészettörténész.  

Hadnagy Éva
Az egyházközség pályázatát kedvezően bírálták el, ennek köszönhetően 2022 októberében aláírták a támogatási szerződést a fejlesztési minisztériumban, mintegy 9,1 millió lej értékben, és az elmúlt év őszén elkezdődhetett a munka. Két részből áll a pályázat, az épületegyüttes felújítása és restaurálása az egyik, illetve egy állandó kiállítási teret is kialakítanának, ahol a templom építéstörténetét és a település történetét ismerhetnék meg az érdeklődők.

– Bizonyos felújítási munkaszakaszok már véget értek, amint az időjárás lehetővé teszi, teljes erővel folytatódik a munka – mondta Kászoni Szilárd református lelkész.

A beruházás kivitelezésének határideje 2026, de

a lelkész bízik benne, hogy 2025 őszére már ismét a templomban tarthatják meg az istentiszteleteket.

A sajtóeseményen jelen volt Antal Lóránt szenátor, Ladányi László-Zsolt képviselő, valamint Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, akik közbenjárását a lelkész külön megköszönte.

– Ez a felújítás nemcsak a közösség életében jelentős esemény, hanem az erdélyi magyarságnak és akár az egész országnak, ha romániai értékekre és a turizmusra gondolunk. Ez egy olyan program, amelynek nemcsak helyben, hanem a tágabb környezetre is hatása van – vélekedett Kászoni Szilárd.

A lelkész szerint az agyagfalvi templom korszerűsítésére egyébként már nagy szükség volt, hiszen legutóbb az 1900-as évek elején végeztek rajta átfogó felújításokat, a XX. században csak meszelések és tetőjavítások történtek. Az agyagfalvi református egyházközség 680 lelket számlál, leányegyházként hozzátartozik a décsfalvi gyülekezet is, amelynek 135 tagja van.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!