Az épületfront elkészült

Haladnak a korszerűsítési munkával a székely­ke­resz­túri Zeyk Domokos Szak­kö­zépiskolában, már több mint hatvan százaléka készült el, de van még bőven teendő. A diákok minden bizonnyal a következő tanévet sem az iskolában kezdik.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az épületfront elkészült
Megújuló iskolaépület. Kívül-belül dolgoznak Fotó: Hadnagy Éva

Jelenleg is folyik a 2023 tavaszán elkezdett munka a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolában, az épület teljes korszerűsítésen esik át. Az utca felőli rész már elkészült, de bent is javában dolgoznak a különböző szinteken. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által EU-s forrásból nyertek még 2019-ben tizenötmillió lejes finanszírozást korszerűsítésre, Székelykeresztúr önkormányzata további négymillió lejes önrészt biztosít a munkálatokra.

– Kezdettől tudtuk, hogy nem lesz elegendő az elnyert összeg, számos előre nem látható költség merült fel azóta, de az elmúlt három és fél évben azért takarékoskodtunk, hogy legyen, amiből kifizetni a munkát, hiszen ez a nagyberuházás a városnak is igen fontos

– hangsúlyozta Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az eredeti határidő a múlt év végén járt volna le, de központi szinten újraütemezték a határidőt, így a munkát folytatni tudják egészen az év végéig, az európai uniós finanszírozást ugyanis eddig kell felhasználja az önkormányzat.
A beruházás nyomán az épületgépészeti munkáktól a falak megerősítéséig, a nyílászárók cseréjén át az új kazánház berendezéséig mindent elvégeznek, korszerűsítik a fűtés- és villanyhálózatot, ugyanakkor liftet is szerelnek az épületbe.
A polgármester elmondta, bízik benne, hogy őszre az épület több része is elkészül annyira, hogy ismét birtokba vehetik a diákok.
Nem ilyen optimista Kiss József, a Zeyk Domokos Szakközépiskola igazgatója. Mint mondta, az elmúlt másfél év komoly fejtörést okozott számukra, hiszen a diákokat ki kellett költöztessék az iskolából és a bentlakásban alakították ki az osztálytermeket. A bentlakó diákoknak emiatt szintén költözniük kellett, a Berde Mózes Unitárius Gimnázium bentlakásában találtak számukra otthont.

Az épületfront elkészült

– A munka ugyan halad, de lehetne gyorsabb is, így szinte biztos vagyok benne, hogy a következő tanévünk is ilyen körülmények között fog zajlani

– fogalmazott az intézményvezető.
Hozzátette, két szinttel nagyjából végeztek, ám még hátravan a fűtésrendszer bekötése ezeken az emeleteken is, jelenleg az új lépcsőház burkolásán dolgoznak, a lift is megérkezett, amely szintén beszerelésre vár.
A Zeyk Domokos Szakközépiskola kötelékébe jelenleg több mint 300 diák tartozik, a tagiskolákat is ideszámítva. A munka által közvetlenül érintett diákok száma 170-re tehető. Jelenleg szakoktatás folyik az intézményben, illetve három esti tagozatos középiskolai osztályuk is működik. A hatalmas, egykoron gyermekotthonként működő épületet azonban így is belakják, hiszen minden szaknak külön szaklaborja kap helyet majd benne. Ezeket a laborokat is korszerű, digitális eszközökkel látják majd el, és bíznak benne, hogy ezáltal a szakoktatás minőségének növeléséhez is hozzájárulnak, vonzóbbá teszik a tanintézetet a diákok számára.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!