Hirdetés

Váratlan költségek terhelik a munkát

Műszaki és anyagi gondok is adódtak a szentegyházi Bartók Béla Művelődési Ház korszerűsítésénél, a munkálatok során kiderült, hogy az épület falai gyengék, így kívül és belül egyaránt meg kell erősíteni azokat.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Váratlan költségek terhelik a munkát
A szentegyházi művelődési ház. Megtorpanás Fotó: Hodgyai István

Jelentős önrésszel látott hozzá a szentegyházi városvezetés a Bartók Béla Művelődési Ház korszerűsítéséhez, a munka finanszírozására nagyjából három éve az Országos Beruházási Társaságtól (CNI) hatmillió lejt sikerült lehívniuk. Az épületet sikerült újrafedni, megerősítették az alapját, ám a munkálatok nagyjából egy hónapja leálltak. Mint kiderült, ennek oka, hogy a létesítmény falait nem szakszerűen húzták fel, egyes részein, főleg az épület sarkainál hiányoztak a kötések, így a felelős tervező leállíttatta a munkálatokat a probléma orvoslásáig. 
Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere a Hargita Népe megkeresésére azzal magyarázta az észlelt gondokat, hogy az épületet annak idején még kalákamunkával építette fel a város közössége, szakszerű műszaki tervek nélkül.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Mivel közösségi munkával épült a művelődési ház, felváltva dolgoztak rajta, több csoportban. Ha valaki jött, rakott egy falrészt, a következő már nem úgy kapcsolódott hozzá, ahogyan kellett volna, kötések nélkül rakta tovább

– vázolta az elöljáró, megjegyezve, hogy mivel a szakvéleményezés elkészítéséhez csupán néhány helyen kell megvizsgálni a falat, a markáns hibákat csak akkor vették észre, mikor a kivitelező teljesen leverte a falakról a vakolatot.
Mivel a tervező a munkálatok újratervezését javasolta, a városvezetésnek újabb szakvéleményezést kellett készíttetnie, ami előírja, hogy az épület falait kívül‑belül tíz centiméter vastag betontámfallal kell megerősíteni, ami közel 450 ezer lejes többletköltséget jelent a város számára.

– Folyamatban a tervek átírása, de a városnak nincs akkora anyagi kerete, hogy saját költségvetésből fedezni tudja a kiadást, így az Országos Beruházási Társasághoz (CNI) fordultunk támogatásért

– tájékoztatott a polgármester, megjegyezve, hogy ha minden kedvezően alakul és a kért összeg megérkezik, várhatóan egy hónapon belül újrakezdhetik a munkálatokat.
A város kezdeti önrésze meghaladja az egymillió lejt, ezt az összeget a művelődési ház belső szerelésére, hangosításra, korszerű színpadtechnika építésére és tereprendezésre fordítják.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!