Hirdetés

Takaros templom a kis faluban

Évek óta tartó felújítási sorozaton van túl a kénosi unitárius templom, amely idén ünnepli fennállásának 180. évfordulóját. Kívül-belül ta­ta­roz­ták, a munka pedig idén is folytatódik.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Takaros templom a kis faluban
Sokéves munka eredménye Fotó: Andorkó Attila

A Homoródszentmárton községhez tartozó Ké­nos csupán 140 lélek­szám­mal rendelkező kis unitárius közösség. A faluban egyetlen templom van, amelyet 1844-ben építettek. Különálló toronnyal rendelkezik, amely 1891-ben készült el. A Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően 2015-ben kicserélték a tetőszerkezetet, majd ezt követően minden évben végeztek kisebb-nagyobb munkálatokat az isteni hajlékon.
Andorkó Attila helyi lelkész elmondta, a tatarozásra nagy szükség volt, éppen ezért igyekeztek kihasználni minden olyan pályázati lehetőséget, amelynek köszönhetően korszerűsítési munkálatokat végezhettek. Pályáztak a Vallásügyi Állam­tit­kár­ság­hoz, és Hargita Me­gye Tanácsának kiírásain is rendszeresen részt vesznek. Lecserélték a cserepeket, amely­ek nagyon rossz állapotban voltak, felújították a templombelsőt is, azt követően, hogy a vakolatot tartó drótháló megrozsdásodott és egy jelentős darab lezuhant a mennyezetről. Tavaly a tornyot újították, vakolták, festették, idén pedig amint az időjárás megengedi, folytatják a munkát, újrafestik a bádogot, és cserélik, ahol szükség van rá.


Hirdetés

– Igyekszünk minden mun­ká­latot pályázati pénzekből fi­nan­szí­roz­ni, hogy ezzel se ter­hel­jük az egyházközség tag­ja­it

– mondta a lelkész. A kö­zös­ség azonban kiveszi a részét a munkából, ha szükség van rá, közmunkákkal, kalákákkal segítik a templom szépítését. Ebben az évben a padok felújítása is tervben van, és a belső asz­ta­los­mun­kákat is elvégeznék.

– 1944-1956 között itt szolgált Nyitrai Mózes és Nyitrainé Deák Berta lelkész­há­zas­pár, ők készítették a gyer­tya­tar­tókat és a padok mellvértjét is ők festették le, amelyek azóta is úgy vannak, így időszerű már ez a felújítás is

– tette hozzá. Az eddig elvégzett munkálatok értéke meghaladja a százezer lejt. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!