Hirdetés

Fókuszban a térség szépsége

Nem telhet el nyár Homoródszentmárton községben, hogy ne tűnnének fel képzőművészek, akik a táj és a falvak szépségéből ihletet merítve alkotnak. A nemzetközi alkotótábor idén már 47. alkalommal rajtolt el.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Fókuszban a térség szépsége
Könyvbemutatókkal rajtoltak. Nagy múltú rendezvény Fotó: Hadnagy Éva

Péntek délután hivatalosan is elrajtolt a 47. Homoródszentmártoni Román Viktor Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor, amelyre a hazai művészek mellett az anyaországból is érkeztek elismert alkotók. Idén húsz művész vesz részt a tíznapos táborban, amely egyben találkozási, tapasztalatszerzési lehetőség is számukra. Dr. Sata Attila tizenhét évvel ezelőtt csatlakozott a tábor szervezőcsapatához, azóta pedig egyfajta kötelességének érzi az esemény megszervezését. A megnyitóünnepségen elmondta, az alkotótábornak egyfajta értékmegőrző és értékteremtő szerepe is van. Folyamatosan változnak a község falvai, alakul a táj, tűnnek el épületek, így az értékálló művészeti alkotásokon ezeket is megőrzik az utókornak. A tábor tájközpontú, ami ugyancsak ritka manapság.

– Ismerkedünk a községgel, vesszük sorba a tizenkét falut, az elmúlt években voltunk Kénosban, Bágyban, Homoródszentmártonban, idén pedig Abásfalva következik – ismertette a főszervező.

Ezúttal egy tematikus nappal is készülnek, szintén Abásfalván, ahol a helyi közösséget egy bronzból kiöntött László Gyula-plakettel ajándékozzák meg. Érdekesség, hogy a plakett eredetije ugyancsak az alkotótáborban készült néhány évvel ezelőtt.

A megnyitón jelen volt Tódor Vendel, Homoródszentmárton község alpolgármestere is, aki köszönetet mondott az alkotóknak, hogy jó hírét viszik a községnek és megmutatják a Nagy-Homoród mente szépségeit a nagyvilágban.

A köszöntők után Móser Zoltán fotóművész Amor Vitae albumának bemutatója következett, amely életművének egyfajta összegzése, illetve az általa, szintén a községben korábban készült fotókat is megtekinthették az érdeklődők egy kiállítás keretében. Az eseményt Zsidó Ferenc A fák magukhoz húzzák az esőt című regényének bemutatója zárta, a szerzővel Balázs K. Attila beszélgetett. A tíznapos tábor július 27-én, kiállítással zárul, ahol a képzőművészek ez idő alatt készült alkotásait mutatják majd be az érdeklődőknek.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!