Hirdetés

Szimbólumcsörte

Nem használhatja többé a község címerét a gyergyó­szárhegyi önkormányzat – adta a lakosság tudtára közösségi oldalán közleményben Danguly Ervin polgármester. A hivatalosítás előtt álló címerben ugyanis a Lázár család címerének eleme szerepel, ezt pedig levédette a Lázár Kastély Egyesület.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Szimbólumcsörte
Szárhegy község évtizedek óta használt, nem hivatalos címere és a Lázár-címer

Tájékoztatom a helyi lakosságot, hogy hamarosan nem lesz látható a régebbről használt Szár­hegy-címer az önkormányzat nyilvános felületein, ugyanis a Lázár Kastély Egyesület levédette a grófok címerét, amely lényeges része a község címerének is – olvasható a Danguly Ervin polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésben. Mint írja: „Erre hivatalos felszólításban is kötelez bennünket a Lázár Kastély Egyesület elnöke, Vormair Tivadar.”
A közlemény szerint a szárhegyi önkormányzat által használt községcímert több évtizede tervezte egy helyi grafikus. „Az utóbbi évben elindítottuk végre a hivatalosítását, de így meg kell állítanunk ezt a folyamatot” – olvasható a bejegyzésben, amely szerint az elöljárók sajnálattal vették tudomásul azt a tényt is, hogy „ez ellen sem jogilag, sem más formában nincs mit tennünk”.
– Gyergyószárhegyen közel huszonöt éve használatban van ez a helyi grafikus által készített címer – közölte az ügy kapcsán Danguly Ervin polgármester.
Mint mondta, amikor ez a címer készült, a Lázár-kastélyt még nem szolgáltatták vissza tulajdonosainak. Megjegyezte: ahhoz, hogy valaki történelmi szimbólumokat használjon egy címer megtervezéséhez, nem kell külön engedély.
– Azáltal, hogy akkor egy szimbólumot kiemeltek a Lá­zár grófok címeréből, az volt a cél, hogy az önkormányzat címerében jelentős részt foglaljon el a szárhegyi grófok története. Tehát nem a grófi címert használta fel a grafikus, hanem annak egy részét – hangsúlyozta Gyer­gyó­szár­hegy elöljárója. 
A Lázár család címeréből kiemelt motívum – az átlőtt koronában ülő szarvas – mellé a nap, a hold és a csillagok szimbólumai kerültek, a pajzs másik mezőjében egy kettőskereszt van. Ezt a címert akarta volna hitelesíttetni a község, az eljárás már folyamatban volt, amikor 2022-ben Vormair Tivadar, a Lázár Kastély Egyesület elnöke felszólította az önkormányzatot, ne használja többé ilyen formában ezt a címert. Idén januárban pedig hivatalos átiratot küldött az önkormányzatnak – mellékelve a hitelesítést igazoló bizonylatot –, hogy vegyék le a hivatalos felületekről.
– Amikor mi, tulajdonosok és családtagok létrehoztuk a Lázár Kastély Egyesületet, megfogalmazódott, hogy az önkormányzat törvénytelenül használja a címerben a családi címer motívumát. Ugyanekkor elindították az önkormányzat címerének hitelesítési folyamatát, és ekkor sem kérdeztek meg minket, ezzel egy időben mi is elindítottuk a Lázár család motívumának levédetését, ami 2022. február 16-tól érvényes tíz évre – ismertette az előzményeket Vormair Tivadar.
Hozzátette: felszólították az önkormányzatot, hogy ne használja ilyen formában a címert, mondván, további egyeztetéseket követően majd tudomására hozzák, milyen formában használhatják azt.

Lukács Géza
– Nemesi címert uralkodók adományoztak egy-egy családnak, ezeket hivatalos eljárás folytán bele lehet foglalni közigazgatási címerekbe. Erre számos példa van, még Havasalföldön és Moldvában is megjelennek bojári címerek elemei közigazgatási címerekben. Erdélyben az Apor család címere Torja, a Béldi családé Uzon, a Mikes családé Zabola, a Szacsvay családé Esztelnek, a Mikó családé Sepsibodok és Mikóújfalu, a Daniel családé Vargyas, a Szentkereszty családé Árkos község címerében lelhető fel – reagált dr. Szekeres Attila heraldi­kus, az Erdélyi Címer- és Zász­lótudományi Egyesület elnöke megkeresésünkre, felsorolva az általa tervezett és kormányhatározattal hitelesített címerek közül párat.
A Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja hangsúlyozta, hogy Gyergyó­szárhegy önkormányzata nem a Lázár Kastély Egyesület jelképét, hanem a szárhegyi Lá­zár család címerképét helyezte a község címertervébe.
Danguly Ervin polgármester közölte: eltávolítják hivatalos felületeikről a címert, és heraldikusokkal, arculattervezőkkel egyeztetve egy új címer létrehozásán fognak dolgozni, bár annak hivatalos folyamata – a lakossággal való egyeztetés, pályázat kiírása és az engedélyeztetések – hosszú időbe fog telni.

Szárhegy és a Lázárok

Szárhegy története szorosan összefonódik az itt székelő Lá­zárok történetével: a főúri család a XV. századtól nagymértékben meghatározta az itt élő székely közösség sorsát, fejlődési lehetőségeit, s a faluról elsőként fennmaradt írásos említés is az ő nevükhöz fűződik: egy 1482-ből származó dokumentum az itt vélhetően elsőként berendezkedő főembert, Lázár Andrást Zarheghiként jelöli meg. Címerük a pajzs kék udvarában koronából kiágaskodó, átlőtt dámvad, szarvai között ezüst csillaggal, feje fölött jobbról félholddal – egy, Lázár Miklós által közölt régebbi változat szerint a szarvakra aggatott nappal, holddal, csillagokkal, mellső lábai között lombos fával – olvasható a  Borsos J. Gyöngyi – Ferencz Zoltán: Nemes Szárhegy község munkában.

Kövessen a Facebookon!