Székelyudvarhelyi tanácsülés: a polgármester szerint „nem vágják le” a gázt

Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Bár sokan várták, mégsem került a szerdai rendkívüli önkormányzati ülés napirendjére a székelyudvarhelyi tanintézetek által kért költségvetés-kiegészítés. A város támogatására a gázszámláik kifizetéséhez lenne szükség. A polgármester azt ígérte, hogy a soros havi ülésre előkészítik a büdzsé átcsoportosítását.

Rendkívüli önkormányzati ülést hívott össze szerda reggelre Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. A múlt havi tanácsülésen elhangzott, hogy az energetikai számláik kifizetésére a város tanintézetei költségvetésük kiegészítését kérik, és akkor arról volt szó, hogy még a tanévkezdés előtt rendkívüli ülésen tárgyalnak erről a kérdésről. A városi RMDSZ kedden Akadályozzuk meg, hogy online oktatásra kényszerüljenek az oktatási intézményeink! címmel tett közzé egy Facebook-bejegyzést, miszerint írásban is kérték a polgármestertől, hogy mielőbb tárgyaljanak a városi költségvetés átcsoportosításáról az iskolák zavartalan működtetésének érdekében, hogy az iskolák rendezni tudják gázszámláikat. A tegnapi találkozó napirendjén viszont nem szerepelt a téma, és napirend előtt több képviselő is kritizálta ezért a városvezetést. Gálfi Árpád azt mondta, hogy egyeztetett az iskolákkal és a gázvállalattal, és nem fogják „levágni” a gázt. Eközben dolgoznak a büdzsé kiegészítésén, és megígérte, hogy a szeptemberi havi tanácsülésre előkészítik az erről szóló határozattervezetet.

Az ülésen mindössze három pályázat módosításainak jóváhagyása szerepelt napirenden. Az Országos Helyreállítási Programban leadott, a város mobilitási tervének digitalizálásáról szóló projektbe – amely elbírálás alatt áll – tíz töltőállomás költségeit is bele kellett foglalni, a kiegészítést megszavazták. A továbbiakban két, még 2018-ban megnyert európai uniós projekt sarokszámainak módosításaihoz kérték a képviselők jóváhagyását. A nagyobbik, több mint 65 milliós pályázat az úthálózat felújítását foglalja magában a szén-dioxid-kibocsátás és a közúti forgalom csökkentése érdekében, ennek esetében a város önrésze 36 százalékkal emelkedett az eredeti értékhez képest. Több képviselő is éles hangon bírálta a városvezetést a megvalósítás késlekedéséért, ami jelentős költségnövekedéssel jár, és arra kérték a polgármestert, hogy nevezze meg, ki a felelős ezért. Gálfi Árpád szerint azok, akik előkészítették a pályázatokat, amelyben alulértékelték a költségeket, és azért van szükség rendre a korrigálásra. Gyakorlatilag a korábbi beruházási igazgatókat hibáztatja Gálfi, és – bár ő írta alá a dokumentációkat – saját magáról elhárította a felelősséget. Végül – Benedek Árpád Csaba ülésvezető szerint nehéz szívvel – rábólintottak a módosításra, akárcsak a másik mobilitási projekt esetében, ahol 33 százalékos a város önrészének a növekedése. Ez utóbbi a II. Rákóczi Ferenc utca felújítását érinti. Elhangzott az is, hogy állami kiegészítés is várható a költségterhek csökkentésére az említett projektek esetében.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community