Hirdetés

Pozsonyba utaznak Sofronék

A pályán elért eredmények okán nem lehetne ott a jégkorong olimpiai selejtező harmadik körében a magyar férfi válogatott, ám miután a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) nem adott versenyengedélyt Fehéroroszországnak, mint a legjobb második helyezett, esélyt kapott az ötkarikás játékokra. Az más kérdés, hogy ez lehetetlen küldetés.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Pozsonyba utaznak Sofronék
Ott lehet a következő selejtezőkörben a magyar válogatott Fotó: MTI

Biztonsági okokból nem engedi indulni a fehérorosz férfi válogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén a Nemzetközi Jégkorongszövetség, így a magyar csapat várhatóan továbbjutott az előselejtezőből, és augusztus 29. – szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.
Az IIHF közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024/25-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a fehérorosz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt.


Hirdetés


Az MTI értesülése szerint a magyar válogatott – miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett, és megelőzte a litvánokat, valamint a spanyolokat – mint a legjobb előselejtezős második, mégis folytathatja a fehéroroszok helyén az ötkarikás selejtezőt, így viszont nem a dániai, hanem a szlovákiai kvartettbe kerül. A szlovák-kazah-osztrák-magyar négyesből az első helyezett jut ki a milánói olimpiára. A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.
A pozsonyi torna egyértelmű esélyesei a szlovákok, akiknél – a nyári végi időpont miatt – az NHL-es sztárok (például Tomás Tatar, Ju­raj Slavkovsky, Erik Cernak, Mar­tin Fehérváry, Simon Ne­mec, Adam Ruzicka, Martin Pospisil) is pályára léphetnek.
A módosított selejtezős cso­portok: D csoport (Pozsony): Szlovákia, Kazahsztán, Auszt­ria, Magyarország; E csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Uk­rajna; F csoport (Aalborg): Dá­nia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán. A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára. Amennyiben az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!