Okos hulladékgyűjtő konténerekre és hulladékudvarra pályázna Csíkszereda

Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda rögtön megpályázza ötven okos hulladékgyűjtő konténer és egy állandóan működő hulladékudvar létesítésének finanszírozását, miután az önkormányzati testület a csütörtöki azonnali ülésén jóváhagyta a kezdeményezést. Az Országos Helyreállítási Tervből így további 7,62 millió lej külső forrást hívna le a város.

Az Országos Helyreállítási Tervben Csíkszeredának lehetősége nyílt pályázni digitalizált hulladékgyűjtő konténerek beszerzésére, valamint egy hulladékudvart is létrehoznának – hangzott el Csíkszereda Önkormányzatának csütörtöki azonnali gyűlésén.

Az intelligens hulladékgyűjtő konténerek egész lakóövezeteket fednének le. Ezek a konténerek személyre szabott kártyával nyílnának, valamint meg is mérnék a bedobott szemét mennyiségét. A beruházás költsége több mint hárommillió lej. A Csíkszeredában már ismert szekrény típusú konténerekkel kompatibilis tárolókat országos közbeszerzés után szállítják le.

A másik pályázat tárgya az újrahasznosítható hulladékok átvételére alkalmas digitalizált hulladékudvar, amely a tervek szerint a Hajnal utca 34. szám alatt működik majd – a jövőben ide költözik az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodási vállalat a járműparkjával együtt. A pályázati anyag alapján 12 típusú hulladékot adhatnának le a lakók ingyenesen – olyan típusú hulladékokat, amelyek méretük vagy más jellegük miatt nem helyezhetők el a hulladékgyűjtő pontokon: köztük találjuk a gumiabroncsokat, a bútorokat, a lejárt szavatosságú gyógyszereket, az akkumulátorokat és elemeket is. Csíkszereda 4,55 millió lejt pályázik erre a célra.

Adorján Zsófia

: an accessible web community