Hirdetés

Nyilka Ildikó: én hiszek a csodákban!

Székelyföldre is elért az a három éve Magyarországon elindított kezdeményezés, amely Nyilka Ildikó ötlete volt: koraszülött babáknak készítenek babafészket, és életmentő gépeket vásárolnak kórházaknak, amelyeknek szükségük van rá. Mindezt civil összefogással, adománygyűjtéssel teszik, és Ildikó szerint karácsonykor még nagyobb az adakozókedv, mint máskor.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 8 perc
Nyilka Ildikó: én hiszek a csodákban!
Fotó: Nyika Ildikó arhívumából

– Mikor és hogyan kezdődött az Alapítvány az Alapítványokért története?

– Az Alapítvány az Alapítványokért már több mint öt éve működik, és célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a jótékonysági egyesületekre, alapítványokra, amelyek az adott évben a legtöbbet tették környezetükért. Több programja is van az alapítványnak, ezek közül az egyik a Plüss Kommandó, amellyel olyan közösséget hoztunk létre, ahol közösen támogatunk különböző társadalmi kezdeményezéseket. A plüssök megvételével, adott összeg bankszámlára történő utalásával, mobilapplikációs utalással vagy kihelyezett adománypontokon adománydobozban gyűjtve lehet segíteni. A plüssök társadalmi felajánlások útján kerülnek be a programba, és ahogy bekerülnek a rendszerbe, felruházzuk őket a Szeretetszalag Mozgalom által készített szeretetszalaggal, amely pozitív üzenettel van ellátva. Minden egyes szeretetszalagon egyedi sorszám szerepel, így biztosítható az egyedi nyomon követése a plüssök útjának. Erre azért van szükség, mert a beáramlott szeretetszalaggal ellátott plüssök innentől fogva két értéket is magukban foglalnak: egyrészt az emberi jótettre adnak egy pozitív mondatot, másrészt ezen szeretetszalagos plüssök mintegy adománygyűjtési eszközként is funkcionálnak, és anyagi értékkel bírnak. A támogatók által befizetett összeget egy előre meghirdetett „hadműveletre” fordítjuk. Jelen hadműveletünk a Koraszülött Hadművelet nevet viseli, ennek kapcsán minden eddigi megnyitott Plüss Pontunkon ezen társadalmi kezdeményezés gyűjtésére álltunk rá, hogy együtt közösen a befolyt összegből a koraszülöttek helyzetén, életbenmaradási feltételeiken tudjunk javítani, segíteni őket a lehető legnagyobb mértékben a fejlődésben és a túlélésben. A befolyt összegből Giraffe Shuttle inkubátorgépeket és fénytakarókat veszünk. A Plüss Program hadműveletei folyamatosan változnak. Egy adott régió problémáira fókuszálva, játékos-tanító jelleggel ösztönzik a helyi közösséget a segítésre, az egyének társadalmi felelősségvállalásának motiváló eszközeként. Így akár egyszerre több hadművelet is létrejöhet országos szinten, segítve a helyi gyűjtések ösztönzését.


Hirdetés

– Ez csak egy része a tevékenységeteknek, emellett más hadműveleteitek is vannak, de önmagában ennek a működtetése is nagyon sok figyelmet és munkát igényel. Mi motivált téged a kezdeményezés elindítására, fenntartására?

– Én is érintett anya vagyok, a lányom koraszülött volt, huszonhat hétre született, és 1,27 kilogrammal jött a világra ikerterhességből, de a testvérének nem sikerült túlélni. Úgy gondoltam, hogy ha neki nem sikerült, akkor először is Magyarországon legalább százezer koraszülött babának fogok segíteni, hogy megmentsék az életüket. Régen nehéz körülmények között voltak a babák az inkubátorban, ki voltak kötözve, hogy ne tépjék ki a kanülöket a kezükből. A lányom kemény, hófehér textileken feküdt, és nagyon fájdalmas volt mindezt látni. Tudni kell, hogy a koraszülötteknek, ha nem érzik biztonságban magukat, akkor az idegrendszeri fejlődésük kerül veszélybe. Az anyaméhben a babát körülölelő méhfal biztonságérzetet teremt, de az inkubátorban a baba nem érzi a biztonságos határokat. Traumatikus látvány volt ez számomra, amit huszonhárom évig cipeltem magammal, amikor aztán úgy döntöttem, hogy szeretnék valami olyant tenni, aminek eredményeképp a koraszülött babák jobb körülmények közé kerülhetnek. Arra gondoltam, hogy készíthetnénk olyan speciális textileket, amelyek körülölelik a babát, így biztonságérzetet adnak számára. Ezeket nevezzük babafészkeknek. Az ezer gramm alatti babákra figyeltem a leginkább, és úgy alakítottuk ki a babafészkeket, hogy méretre szabhatók legyenek. Ez azt jelenti, hogy a baba súlyának megfelelően tudunk változtatni a biztonságos határokon. A babafészekcsomagok elemekre szedhetők, speciális támaszokkal rendelkeznek, például van, amelyik ölelő kezeket imitál. Ezek mind plüssből készülnek, mert ha puha anyag veszi körül a babákat, az nyugtatóan hat az idegrendszerükre, ezáltal segíti a fejlődésüket. Az összes textília hat a fizikai és idegrendszeri fejlődésre, így tudjuk pótolni az anya hiányát. A rideg inkubátorban olyan környezetet teremtünk meg, amely az anyaméhre emlékezteti őket, hiszen nekik még a pocakban kéne lenni. A babafészkekbe a boldogságot szőttük bele a Boldog Családdal, ők gyártják a fészkeket.
Plüssből ölelő kezet készítettünk, amely átöleli a babát, amikor nyugtalan. Az ölelő kezet a bőr-bőr vagy akár szőr-bőr kontaktushoz is használják, ezzel együtt emelik ki a babát az inkubátorból édesanya vagy édesapa mellkasára. A babatámasztó megtámasztja és pozicionálja a babát, hogy kényelmesebb legyen a pihenés, segíti a fizikai fejlődését, hisz C formát vesz fel, mint az anyaméhben. Az orvosok észrevették, hogy a babák úgy kapaszkodnak benne, mint az anya köldökzsinórjába. A babafészek fizikai határokat szab a piciknek, mint az anyaméh. Ezekre az érzésekre alapoznak a speciális babafészekcsomagjaink, amit a koraszülött babáknak fejlesztettünk. De nemcsak rájuk gondoltunk, hanem terveztünk az időre érkezett babáknak is, mert észrevettük, hogy milyen nagy szükségük van az ismert, biztonságot adó környezetre, mert ahogy megszületnek, helyüket keresik a külvilágban. Ezért olyan nyugtalanok, hisz világra jöttük után nekik minden méret nagy – nem úgy, mint az anyaméhben, ahol a biztonságos falakat érintették. A biztonságra és az érzésekre fókuszálva alkottuk meg a babafészekcsomagokat.

– Meddig ér el a kezetek? Hol sikerült segíteni eddig?

– Magyarországon harminchárom klinikán három éve használják a babafészekcsomagjainkat és speciális eszközeinket. Megkaptuk a Semmelweis-klinika elismerését, orvosok, nővérek adtak szakmai tanácsot, ami alapján fejlesztettük csomagjainkat. Nemrég jelöltek a Teva Gyógyszergyár Zrt. Emberarcú Egészségért díjára, a plüss kommandós babafészkeinkkel bekerültünk a döntőbe, ami hatalmas elismerés számunkra. Ma már nemcsak Magyarországon, hanem Németországban és Romániában is jelen vagyunk, mert vissza szerettem volna menni oda, ahonnan származom. Én Marosvásárhelyen születtem, és nagyon közeli, személyes kapcsolataim vannak Gyergyószentmiklóson is, így nem volt nehéz elindulni.

– Hogyan fogadtak Erdélyben?

– Ez a csomag minden koraszülöttosztálynak jól jönne. Felkerestük a szülészetet Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen, valamint a koraszülöttosztályt Csíkszeredában, ahol egy életmentő gépre is szükség van, illetve babafészkeket szeretnénk eljuttatni a kórházakba. Huszonötmillió forintot kell összegyűjtenünk ehhez, és már mellénk álltak a gyergyói hokisok, és Csíkszeredában, a Művészetek Házában a No Sugar zenekar jótékonysági koncertet tart ma este az ügy támogatásáért. Segítőket várunk, akár egy kávé árával vagy egy plüss örökbefogadásával is támogathatnak bennünket. Marosvásárhelyen is elkezdtük a szervezést, ott is tárt karokkal fogadtak bennünket, de minden projektünkhöz anyagi forrásra van szükségünk, ehhez meg közösségi összefogás kell. Már elhelyeztünk néhány adománydobozt is ezekben a városokban, de a weboldalunkon is lehet adni felajánlást, vagy a csíkszeredai jótékonysági koncerten, és a plüssökre is lehet licitálni.

– Másabbak az adakozási szokások karácsonykor, mint az év többi részében?

– Azt tapasztaljuk, hogy karácsony körül sokkal nagyobb az adakozókedv, mint máskor. Ha az összefogás elég nagy, akkor sikerülni fog huszonötmillió forintot összegyűjteni, hogy segítsünk a székelyföldi koraszülött babáknak. Együtt csodákra vagyunk képesek, én pedig hiszek a csodákban.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!