Hirdetés

A feszültség forrása – ahogy a szolgáltató látja

A háztartásokban tapasztalt áramingadozások egyik legfőbb oka, hogy számos kis- és középvállalkozás is ugyanarról a hálózatról kapja az áramot, amelyről az átlagos fogyasztók. A valósághoz az is hozzátartozik, hogy a hálózat a negyven-ötven évvel ezelőtti igényeknek megfelelően volt kialakítva, s bár az energiaszolgáltató folyamatosan korszerűsít, így is van lemaradás.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 9 perc
A feszültség forrása – ahogy a szolgáltató látja
Fotó: László F. Csaba

– Ha valaki, Ön biztos tudja. Mi okozza a legtöbb problémát az áramellátásban? Mi a viszonylag gyakran tapasztalt áramingadozások oka?

– A házi fogyasztókat alacsony feszültségű hálózatokon keresztül látjuk el, ezek lehetnek oszlopokra szerelt légvezetékes hálózatok vagy föld alatti kábelhálózatok. A föld alatti hálózatok kevésbé hajlamosak a külső okokból bekövetkező meghibásodásra, ez alól kivétel az ásással járó munkálatokkal előforduló esetleges károkozás, viszont ezek a vezetékek többnyire városi területeken találhatók. Vidéki területeken az oszlopokra szerelt légvezetékes hálózat a jellemző, klasszikus szigeteletlen, vagy sodrott szigetelt légvezetékkel. Ezeket annak idején a lakosság villamosenergia-ellátására tervezték, az egyes háztartások viszonylag kis energiafogyasztására.
Negyven-ötven évvel ezelőtt vidéken elenyésző volt az ipari tevékenység, és a közcélú fogyasztási pontok a falvak szélén helyezkedtek el, ahol a villamosenergia-ellátás külön transzformátorokból történt. Manapság számos kis- és középvállalkozás, helyi cég, üzlet van, amelyek, ha nem is nagy energiafogyasztók, de mind a házi fogyasztásra szánt hálózatokra csatlakoznak, onnan kapják az áramot.

– Korszerűsítik-e a hálózatot? Milyen rendszerességgel és mennyi pénzből?

– A Romániai Elektromos Energiát Elosztó Részvénytársaság (DEER) Hargita megyében az elosztóhálózatok karbantartását és korszerűsítését folyamatosam végzi. Ezeket a munkálatokat a vállalat saját csapatai végzik, vagy pedig kiadják külsős cégeknek pályázat útján. A vállalat a beruházások finanszírozási mechanizmusainak optimalizálásával foglalkozik, mind saját források, mind európai alapok felhasználásával. Az általunk kiszolgált 18 megye számára évente százmillió euró értékű beruházásokat hajtunk végre. Eddig 333 millió eurónyi beruházási forráshoz jutottunk hozzá, amelyből 280 millió euró vissza nem térítendő. A beruházási munkálatok értéke Hargita megye területén évi 20–25 millió lej között mozog, de ezeket az összegeket az összes meglévő feszültségszint – magas-, közép- és alacsony feszültségű – berendezéseinek karbantartására és korszerűsítésére fordítjuk. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Például hol végeztek korszerűsítési beruházásokat a kö­zelmúltban? 

– Az elmúlt három évben például Székelyudvarhely és Székelykeresztúr térségében több mint húsz településen korszerűsítettük az alacsony feszültségű hálózatot, az ilyen beavatkozások értéke meghaladta a 25 millió lejt. Más településeken is tervezünk munkálatokat, amelyek tervezés alatt vagy már kivitelezési fázisban vannak. Ha ezek a beruházások elkészülnek, a mérőpontok az ingatlanok határán lesznek elhelyezve, hogy könnyebbé tegyék a működtetést és a mérőórák leolvasását. A hálózatok megerősítésével és föld alá helyezésével történő korszerűsítési munkálatok feltétele, hogy a helyi közigazgatás az alacsony feszültségű hálózattól függetlenül tudja kiépíteni a saját közvilágítási hálózatát. 

– Beszélne részletesebben a folyamatban levő beruházásokról és arról, hogy mi várható ilyen téren? 

– Jelenleg a teljes csatószegi elosztóhálózat korszerűsítése zajlik. A munkát saját építőcsapataink végzik, és magába foglalja a közép- és az alacsony feszültségű hálózatok korszerűsítését, beleértve új transzformátorállomások építését az alacsony feszültségű áramkörök hosszának lerövidítése miatt, valamint a mérőpontok telekhatárra való költöztetését. A munkálatok befejezése után a településnek nem lesz olyan területe, ahol az elosztóhálózatokon szolgáltatott vil­lamos energia minősége nem felel meg a szabványnak. Székelyudvarhelyen – a II. Rákóczi Ferenc és a Bethlen Gábor utcában – külsős cég dolgozik az alacsony feszültségű hálózat korszerűsítésén. Csíkcsicsóban, Madéfalván, Salamáson, Gyergyó­csomafalván, Gyergyóhollón, valamint Gyergyószentmiklóson a Gyilkos-tó környékén a munkálatok tervezése vagy engedélyeztetése folyamatban van – és itt csak példákat említek, felsorolás korántsem teljes. 
A hálózatbővítési vagy villamosítási munkálatokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően a helyi hatóságokkal közösen finanszírozva végezzük. Az egyes munkálatok részesedését a beruházás megtérülési rátája alapján határozzák meg, de a legtöbb esetben az arány ötven-ötven százalék. Számos bővítési munkálatot befejeztünk Székelyudvarhelyen, Gyergyószárhegyen és Székelykeresztúr területén, Gyergyóremetén, valamint Gyer­gyóalfaluban a kivitelezési fázisban vannak a munká­latok, Csíkszeredában a tervezési fázisban vagyunk projektjeinkkel. A gyergyó­remetei munkálatok egy új magas/középfeszültségű transzformátorállomás építését foglalják magukban, több mint tíz MW teljesítményigénnyel és több mint 40 millió lej értékben.

– Meghibásodás esetén átlagosan mennyi időbe telik, amíg a helyszínre érkeznek a beavatkozó csapatok?

– Az üzemzavarok elhárításának beavatkozási idejét szabvány szabályozza, és attól függ, hogy az üzemzavar mely területen – városi, vidéki környezetben vagy megyeszékhelyen – történik. A legtöbb esetben a szabvány által előírt időintervallumon belül visszatápláljuk a fogyasztókat, de meg kell jegyezni, hogy vannak olyan esetek is, amikor az időjárási viszonyok miatt a hiba elhárításának és a fogyasztók visszatáplálásának ideje 72 órára is kitolódhat.

– Ki végzi a nagyberuházásokat? Beszélne a szolgáltató prioritásairól? 

– A nagyobb beruházásokat közbeszerzési pályázatok alapján ítélik oda, és mint már említettem, ezeket saját vagy pályázati forrásokból finanszírozzuk. A közeljövő egyik jelentős munkája a mintegy 200 km hosszúságú alacsony légvezetékes hálózat cseréje lesz. Több munkálat is folyamatban van: Csíkszeredában az intelligens mérőórák felszerelése, Székelyudvarhelyen pedig jelenleg a föld alatti középfeszültségű kábelek több szakaszán folynak munkálatok, a fogyasztók áramellátásának nagyobb fokú biztonsága érdekében kicserélik azokat. A beruházások továbbra is prioritást élveznek a vállalat számára, ezek elengedhetetlenek mind az általunk kezelt infrastruktúra korszerűsítéséhez és fejlesztéséhez, mind pedig ahhoz, hogy magas színvonalú szolgáltatást biztosítsunk ügyfeleinknek.
 

A DEER számokban
Az Electrica csoporthoz tartozó Romániai Elektromos Energiát Elosztó Részvénytársaság (DEER) a legnagyobb országos villamosenergia-elosztó szolgáltató, amely 18 megyére terjed ki, ami Románia területének 40,7 százalékát – 97 196 négyzetkilométer – teszi ki. A DEER több mint 200 ezer km hosszú villamosenergia-elosztó hálózatán keresztül közel 4 millió felhasználónak szolgáltat villamos energiát.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!