Hirdetés

Nem ér véget nyáron a méhész tevékenysége

Ahogy az erdőket és a legelőket járjuk, számos virágot veszünk észre, ami jelzi, hogy a méhek már nekifogtak a munkának. Nyáron a méhészeknek rengeteg feladatuk van, különösen augusztusban, amikor elkezdődik egy új méhészeti év előkészítése, a következő esztendőre.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 9 perc
Nem ér véget nyáron  a méhész tevékenysége
Fotó: Domján Levente

Anyár kezdetével mindenki szá­mára nyilvánvalóvá válik, hogy a méhek elkezdték munkájukat. Hangos zümmögésükkel felhívják a figyelmet a nektárgyűjtésre. A nyári hónapokban is számos fontos feladat van, amelyet egy méhésznek el kell végeznie, hisz augusztusban elkezdődik a készülődés a következő évre, viszont az év további felében is ugyanolyan figyelmet kell szentelni az állománynak. A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falu­gazdásza, Hatos György megosztotta tanácsait az év további részére, arra vonatkozóan, hogy mit is kell elvégezniük a méhészeknek a június kezdetével.

Domján Levente

Méhcsaládok kiteljesedése
A méhcsaládok júniusban teljesednek ki, a természethez hasonlóan, ebben a hónapban pedig a legszükségesebb munkafolyamatok szinte ugyanazok mézgyűjtés szempontjából, mint má­­jusban. Ez a hónap is nagyon intenzívnek számít, hisz ekkor lehetséges először a nektárgyűjtés. A második és a harmadik akácvirágzás van folyamatban, de ezenkívül vi­rágzik a hárs, koriander, facélia, tavaszi repce, napraforgó, málna és a kaszálók a dombvidéken.
Ebben a hónapban a legfontosabb a családok formában tartása a hordás szempontjából, és kerülni kell a természetes rajzást. A mézes kereteket el kell vennünk, ki kell pergetni, ahhoz pedig, hogy megőrizzük a méz minőségét, azokat a kereteket vesszük el, amelyeknek legalább egyharmada le van fedve. Továbbá nem szabad megfeledkezni a gyenge és erős családok összecseréléséről és a műrajok készítéséről az anya­bölcsős fiasítás elvételével. Az idő­leges ellenőrzés végzésekor az idős bábinges kereteket lecseréljük műlépekre, ugyanis az idős, sötét bábinges keretekben a sejt átmérője csökken, és ezáltal a méhek mérete és teljesítőképessége is kisebb lesz.
Vándorláskor a legjobb hordás érdekében át kell nézni és át kell válogatni a családokat, és a legjobb családokat visszük el, a gyenge és beteg családokat nem vándoroltatjuk. Vándorlás előtt mindig szemügyre kell venni a vándortanyákat, megállapítani a virágzás állapotát és meghatározni az indulás optimális idejét.
Akác után a méhek populációja megnövekedik, ezért ajánlatos mű­rajokat készíteni, ezáltal is segítve az állomány méretének megmaradását és az anyák fiatalítását. Műrajok készítésénél használjunk természetes anyabölcsőt, szükség esetén pedig kezeljük a méheket.

Fontos a tápanyagtartalék
Júliusban, a főhordások lejártával a méhkolóniák folyamatosan csök­­ken­nek, mivel nincs olyan nagymértékű nektár és pollenadó növény, a ter­mészetes rajzás nem áll fenn. Ebben a periódusban a méhészeknek már figyelniük kell a tápanyagtartalékra, mivel a következő nemzedéket, a telelő méheket fogják felnevelni. Ha nincs elegendő méhállomány, akkor a telelő méheket nem tudják megfelelően élelmezni és felnevelni.
– Ebben az időszakban fontos kipergetni az elvehető mézes ke­reteket, valamint elrendezni a fészket: a fészekben maradnak a fia­sításos és a bástyakeretek, azokat a kereteket pedig, amelyek üresek vagy kevés mézet tartalmaznak, le­fedelezzük, és a válaszdeszkán kívül helyezzük el, hogy a mézet tudják behordani a fészekbe. A rablások elkerülése érdekében kell szűkíteni a kijáratokat, természetesen a csalá­dok állapotához mérten. A hor­­pa­dásmentes időszakban pedig ser­kentő etetést kell alkalmaznunk a telelő méhek kialakulása érdekében. Fontos az anyák mielőbbi cseréje, hogy minél előbb elérhessék az optimális petelési arányt, illetve egyesítenünk kell a műrajokat és a gyenge csa­ládokat, ezeket pedig segíthetjük fedett fiasításos kerettel. A zugtereket el kell szedni és kiolvasztani, a tartalék kereteket molylepke ellen kell kezelni kénnel vagy fagyasztással, az atkák elleni kezelést sem szabad elfelejteni, nem utolsósorban pedig a méhészeti termékeket tárolni vagy értékesíteni kell – tette hozzá Hatos György méhész.
Mint megtudtuk, a hegyvidéken, ahol a hordás gyengébb, a gaz­daságosságot ki lehet egészíteni virágpor- és propoliszgyűjtéssel is.

Domján Levente

Méhészeti év kezdete
A méhészeti év valójában augusztusban kezdődik, ezzel a hónappal kezdődik a felkészülés a következő évre. El­sődleges a tápanyag mennyisége és minősége, ha nincs megfelelő hordás, szükség van a mesterséges tápanyag-kiegészítésre. Ahhoz, hogy elérjük a megfelelő telelőméh-mennyiséget, fo­­lya­­­­­­­matosan serkentenünk kell a mé­heket, és augusztus végén, szeptember elején be is kell fejeznünk a méhek betelelő etetését, ami 15 kilogrammos táplálékmennyiséget jelent kaptáronként.
– Augusztusban a dombvidék és a Duna-delta az egyedüli táp­lálékbiztosító terület. Ebben a hónapban fontos a fészekrendezés elvégzése, az üres keretek eltávolítása és a válaszdeszkán kívül pakolása. Ki kell pergetni a nyári mézet és a mézharmatot, meg kell vizsgálni a méheket és elvégezni a szükséges kezeléseket, valamint a kisebb csa­ládokat egyesíteni kell. Azokat az anyákat, amelyek nem megfelelően, gyengén teljesítenek, el kell venni vagy kicserélni, és szintén alkalmazni kell a serkentő etetést is a megfelelő mennyiségű telelő méh kialakítása miatt. Ismételten szűkíteni kell a kijárókat, össze kell gyűjteni a pro­poliszt, a tartalék kereteket kezelni kell. Augusztus 15. körül pedig leszedjük a virágporszedőt, hogy a telelő méhek tudjanak elegendő virágport gyűjteni a fejlődéshez, illetve szükséges tartalék virágpor a fiasításhoz is – tette hozzá.

Domján Levente

Készülődés a téli időszakra
Bár a méhek már augusztus kö­zepétől jelzik az ősz közeledtét, a méhészek is elkezdhetnek készülni a téli időszakra. A méhek elkezdik kipakolni a heréket a kaptárból, a telelő etetést pedig mihamarabb be kell fejezni, hisz a telelő méhek tisztuló repülése még a hideg beállta előtt esedékes kell hogy legyen.
– Szeptemberben a méh­ál­lomány elkezd fogyni, a fészek a fiasítás környékére húzódik, kialakul a telelőfürt, az őszi általános családvizsgálat pedig a földrajzi fekvéstől függ. Számos teendőt fontos betartani és meg­ejteni ebben a hónapban, mint például a fészekrendezés. A fé­szekben a sötétebb, de nem régi kereteket kell hagyni, hisz ezek melegebben tartják majd a fészket a téli időszakban, illetve fontos, hogy a sejtek megfelelő méretűek legyenek a tavaszi petelerakáshoz. A telelést tekintve fontos, hogy a családok népessége elegendő legyen, a stimuláló etetést pedig két-három naponta kell alkalmazni szirup formában, a család erős­ségétől függően. A serkentő ete­tésnek is fontos szerepe van: egyharmad cukor és kétharmad víz arányban kell megkeverni, ugyanis a nagyobb mennyiségű víz párologtatásával megnő a kap­tár páratartalma, ami erős hordásszimulációt eredményez. A fia­sítás előrehaladtával ezt fel kell váltani sziruppal. A vizet ajánlott gyógynövényekből készített teákkal helyettesíteni, amelyek elősegítik a méhek fejlődését. Ilyen például a kakukkfű, menta, citromfű, üröm és fokhagyma – tette hozzá Hatos György.

Domján Levente
A szeptemberi hónapban további fontos tevékenység a válaszdeszkán kívül került keretek fedelezése, a fehérje pótlásához pedig lehetőleg a saját méhészetből származó virágport kell használni. Nem utolsósorban pedig még fontos a kijáró szűkítése, az egérrács és madárháló feltevése, valamint a családok egészségi álla­potának felmérése és a kezelések alkalmazása.
– Az októberi hónap azon mun­kálatok elvégzésére ad lehetőséget, amit különböző okokból elmulasztottunk, de fontos ezeket elvégezni a megfelelő telelés érdekében. Ebben az időszakban már fiasításmentes időszak van, ez a legalkalmasabb a zárókezelések el­végzésére és a méhek beteleléséhez. Amikor az idő hűvösebbre fordul, és a méhek fürtközeli állapotban vannak, jó lehetőség felmérni a fészek állapotát. Ha nem fednek annyi keretet a méhek, amennyi bent maradt a fészekben, akkor további szűkítés szükséges –vélekedett Hatos György.
Az év tizedik hónapjában figyelmet kell fordítani még a fészekrendezésre, a családok egyesítésére, és az árva, anyátlan családokat anyásítani kell. Szükség van a késői tisztuló repülések felügyeletére és serkentésére, továbbá a madár és rágcsálók elleni védelmet is biztosítani kell. El kell távolítani a páravisszatartó anyagokat, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzési le­hetőséget, és nem szabad elfelejteni a varroa atka elleni kezeléseket sem. Az aljdeszkára el kell helyezni a kontrollpapírt, amely fehér kell legyen, viasszal vagy parafinnal átitatva, ezáltal könnyebben hozzátapadnak a fészekből lehulló anyagok, így ellenőrizni tudjuk az atkák számát és a fürt helyzetét a fészekben.
– A novemberi hónapban be kell fejezni az addig elmaradt családok téliesítését és biztosítani kell a családok zajmentes pihenését. A családokat figyelnünk kell, és ellenőriznünk a kontrollpapírt. Ebben a hónapban pedig már elkezdhetjük a méhészeti eszközök feljavítását a következő szezonra – tette hozzá a méhész.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!