Hirdetés

Jó méztermés ígérkezik, de csökken a kereslet

Az átlagosnál jobb méztermésre lehet számítani idén: a korai tavasz és a rendkívüli meleg kedveztek a méhek munkájának. Az ér­tékesítés viszont nehezebben működik, a tapasztalatok alapján csökken a mézfogyasztók száma – tudtuk meg Mezei Attila gyer­gyószárhegyi méhésztől.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Jó méztermés ígérkezik, de csökken a kereslet
Bőséges méztermés. Ősszel nőhet a kereslet Fotó: Mezei Attila

A gyümölcsfavirágok nektárjából, gyermekláncfűből táplálkoztak tavasszal és kora nyáron a méhek, így lett vegyes virágméz, majd a gyógynövények nektárját gyűjtve másodszorra havasi mézet pergettek a gyergyószárhegyi Mezei méhészetben. 

– Kiváló termés lesz idén, lényegesen jobb a tavalyinál és az átlagosnál is, ami a mi vidékünkön 8-10 kilogramm mézet jelent méhcsaládonként, ez idén elérheti a 15-17 kilogrammot

– mondta el érdeklődésünkre Mezei Attila méhész, a Gyergyószentmiklósi Méhész Egyesület elnöke. Amint arról korábban lapunknak beszámolt, a korai tavasz, a változékony időjárás hatással volt a méhek viselkedésére, így a méhészetben korábban el kellett végezni a tavaszi teendőket. A jelenség azonban nem folytatódott, helyreállt a rendszer, így már a második pergetést végzik a méhészetben. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Amennyiben továbbra is kedvező időjárás lesz, elképzelhető, hogy augusztus közepéig még egyszer meghordják a mézfiókokat a méhek. Ezután már készülni kell a telelésre, amennyi méz gyűl, az már a méheké lesz

– fogalmazott Mezei Attila, hozzátéve, hogy saját állományában, a megfelelő kezeléseket elvégezve semmilyen betegség, pusztulás nem veszélyeztette a méheket ebben az évben.
A méz értékesítése azonban egyre nehezebb: ebben közrejátszik az is, hogy sokan elkezdtek foglalkozni méhészkedéssel, így megoszlik a kereslet, nyáron pedig amúgy is kevesebben vásárolnak méhészeti termékeket, inkább ősszel, a légúti megbetegedések kezdetekor keresik azokat – mondta Mezei Attila. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!