Hirdetés

Megváltozott a méhek viselkedése

Hatással van a méhek viselkedésére a szeszélyes időjárás: a nyáriasan meleg napok hatására agresszívvé váltak az állatok, és a méhészetben is hamarabb lettek időszerűek bizonyos teendők, mint a korábbi években.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megváltozott a méhek viselkedése
A méheket is megzavarta a szeszélyes időjárás Fotó: Mezei Attila

Korábban nem tapasztalt viselkedésük volt az elmúlt időszakban a méheknek: úgy vélem, hogy a szokatlanul meleg idő hatására lettek agresszívek, támadnak és szúrnak, kísérik az embert hosszú ideig – számolt be saját méhészetében észlelt megfigyeléseiről Mezei Attila, a Gyergyószentmiklósi Méhész Egyesület elnöke. Hozzátette: több méhészkollégája észlelte ugyanezt a jelenséget nemcsak a gyergyói térségben, hanem Maros megyében is.
A szokatlanul meleg április, a kivirágzott gyümölcsfák hatására felborult a méhek biológiai egyensúlya: bár a gyergyószárhegyi Mezei méhészetben 50 családból álló szelektált állomány van, és a méhek nyugodtak voltak a korábbi években, ez a folyamat megtört. Mezei Attila elmondta: megfelelő védőöltözetben ezekben a napokban is gondozta a méheket, de a korábban bejelentkezett látogatói csoportokat nem fogadta.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A méhészetben a korábbi években május elején kellett a kereteket betenni a kaptárakba, hogy a méhek tudjanak cellákat kiépíteni, az idén azonban erre már áprilisban sort kellett keríteni – mondta el érdeklődésünkre a több évtizede méhészkedéssel foglalkozó Mezei Attila. A méhek mostani viselkedésétől függetlenül még lehet egy jó szezonunk, ez teljes mértékben az időjárás további alakulásától függ – összegzett Mezei Attila. 
2023-ban az elmúlt tíz év legjobb méztermését jegyezték nemcsak a Gyergyói-medencében, hanem országos szinten is. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!