Hirdetés

Mi kell a bőrnek?

Elképesztően széles skálán mozog azoknak a kozmetikai termékeknek a választéka, melyek fiatalosabb és ránctalan bőrt ígérnek. A vásárlók többsége nem tudja, mit is rejt a krémek összetevőlistája, vagy nem ismerik a helyes arcápolási rutin lépéseit. Az alapvető fogalmakkal kapcsolatban Szijgyártó Emőke kozmetikus segít eligazodni.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 8 perc
Mi kell a bőrnek?
Fotó: Takács Andrea

– A szakirodalom különbséget tesz a kozmetika és a kozmetológia között. Mivel foglalkozik a kozmetikus, és mivel a kozmetológus?

– Két eltérő szakmáról van szó. Az a baj, hogy a kettő közti határ egyre inkább kezd elmosódni. Vannak olyan beavatkozások, amelyeket már nagyon sok kozmetikus kezdett elsajátítani, de szerintem ezeket meg kellene hagyni a kozmetológusoknak, a plasztikai sebészeknek vagy a bőrgyógyászoknak. Például a hialuronsavas ráncfeltöltés: ezt tűvel végzik, ezért inkább az orvosokra hagynám. A mélyhámlasztások is ide tartoznak. Ilyenkor kicsit megsértik a bőrt, ami ennek hatására meghámlik, az új réteg pedig kijavítja a bőrhibákat – ezt is inkább kozmetológusok illene végezzék. Kozmetikusként csak annyira avatkozzunk be, amíg nem ártunk többet a kezeléssel, mint amennyit használunk.


Hirdetés

– A helytelen arcápolási rutinok ráncosodáshoz vezetnek. Melyek ezek a rossz rutinok?

– Tipikus eset, amikor megvesszük a nagyon drága ránctalanítókrémet, majd fogjuk magunkat, és elmegyünk szoláriumozni vagy napozni. Ennél nagyobb öngólt nem is lehetne rúgni. Már tudományosan bizonyított, hogy a napsugarak okozzák a ráncokat. A nők többségének azonban továbbra is nehéz elfogadnia a fényvédő krém rendszeres használatát. Amennyire csak lehet, védenünk kell a bőrünket az UV-sugaraktól. A hölgyek többsége agyonnapoztatja, agyonszoliztatja a bőrét, s öt vagy akár tíz évvel is öregebbnek látszik az arca. A fényvédőt úgy kell elképzelni, mint prevenciót. Nem fogja a ráncokat eltüntetni, de megelőzi, hogy még több alakuljon ki, és azt, hogy még mélyebbekké váljanak.

– Még milyen megelőző eljárások vannak az arcbőrnél annak érdekében, hogy fiatalosabb maradjon?

– A külső és belső hidratálás. A bőséges vízfogyasztás mellett ajánlom a hidratálókrémek rendszeres használatát. Ha hidratáljuk a ráncos felületeket, akkor azok szépen feltelnek; a ránc ott marad, de nem a korábbi mélységében. A hidratáló termékekkel nagyon nagy eredményt tudunk elérni. Táplálkozással is lehet tenni a bőr öregedése ellen. Elsősorban a kollagén fogyasztását javaslom. A húszas évek után csökken a szervezet kollagéntermelése, a bőr elveszíti rugalmasságát. A kollagént külsőleg nem lehet bejuttatni, csak a kollagént termelő vagy a kollagénszintézist serkentő hatóanyagokat.

Takács Andrea

– Mint például a C-vitaminnal…

– Igen, a C-vitamin nagyon jó antioxidáns. De ha multivitamint fogyasztunk, az is jó hatással lesz a bőrünkre.

– Miért küzdenek egyes nők a negyvenes éveik után is pattanásos bőrrel?

– Nem állíthatom biztosan, de szerintem az életmódban rejlik a probléma forrása. A stressz, az ételallergia, a hormonháztartás, vagyis a PCOS, az inzulinrezisztencia mind pattanásokkal járhatnak.

– Melyik az a háromlépéses rutin, amit minden nőnek gyakorolnia kellene az egészséges, szép bőrért?

– Az első lépés a tisztítás, reggel és este is. Erre van egy jó példám: mosás előtt senki nem balzsamozza be a haját. Ha nem tisztítod le az arcodat, de krémet viszel fel, az pont olyan, mint hajmosás előtt hajápolási terméket használni. Tisztítani nem tonikkal, nem levendulavízzel, nem micellás vízzel, hanem kimondottan arclemosó termékkel lehet. Utána hidratálunk, majd jöhet a fényvédőzés. Az utóbbit csak reggel. A hidratálás nem anti-aging eljárás, inkább abban segít, hogy sokkal egészségesebb bőrképet érjünk el. Sokszor nem is a ránc mély, hanem a dehidratáltságtól tűnik öregnek a bőr.

Takács Andrea

– Ahogy telik az idő, egyre erősebb hatóanyagú termékek használata ajánlott?

– Van a bőrnek egy felszívóképessége, amit túllépve már nem képes hasznosítani az anyagokat. De ez van akkor is, amikor hosszú ideig ugyanazt a terméket használjuk. A bőr megszokja, ilyenkor érdemes váltani.

– Nem káros ennyi kozmetikumot használni?

– Ha nem használsz semmit, nem tudsz eredményt elérni. Vannak olyan termékek, amelyek annyira összetettek, hogy több mást is kiváltanak. Például van olyan fényvédő, ami alapozó és hidratáló is egyben. Mindenki maga dönti el, hogy neki mennyi fér bele, de a szép bőr érdekében muszáj kozmetikai termékeket használni. Az alaprutin segíti a bőr alapvető működését, s megakadályozza, hogy a környezeti hatások kárt tegyenek benne.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!