Hirdetés

Így hűsölhetünk kánikulában

Hidegben melegre, melegben hidegre vágyunk. Természetes, hogy amikor odakint 30 Celsius-fok tombol, legszívesebben hűvös helyre vonulunk, szomjazzuk otthonunk frissítő nyugalmát. Ezúttal olyan praktikus tanácsokat adunk olvasóink számára, amelyekkel elviselhetőbb lehet a nyári hőség a négy fal között.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Így hűsölhetünk kánikulában
Fotó: freepic.com

Felszerelhetjük otthonunkat légkondicionálóval, ami percek alatt a kívánt hőmérsékletre hűti a teret, de ezt nem mindenki engedheti meg magának. Vannak, akik környezetvédelmi okok miatt utasítják el a használatát, mások pedig egyszerűen nem bírják a klíma „hidegét”, sokaknál ugyanis légzési panaszokat, légszomjat okoz. A klimatizált helyiségek levegője gyakran száraz, vannak, akik fejfájást, szédülést, megfázásos vagy allergiás tüneteket tapasztalnak. Adunk néhány tippet, hogyan lehet klíma nélkül is kellemes hőmérsékletet teremteni otthonukban.

Fény-árnyék játéka
A hőség napközben tombol igazán, ezért fontos az árnyékolás. Délelőtt csukjunk be minden ablakot, engedjünk le minden redőnyt, és húzzuk be a sötétítőket, majd estétől hajnalig, mikor már elviselhető a kinti hőmérséklet, szellőztessünk, lehetőleg kereszthuzattal.
Ha a besötétítés után egyből villanyt, számítógépet, televíziót kapcsolunk, semmit nem csináltunk, ugyanis ezek sok hőt termelnek, így gyakorlatilag fűtik a szobát. Használjunk minél kevesebb elektromos készüléket, és a konnektorból is ajánlott kihúzni a dugaszt.
Aki emeletes házban vagy egy tömbház felső szintjén él, az tudja, hogy a meleg levegő felfelé száll. Ezért célszerű a legforróbb napokon a házak alsó szintjét használni, a földön, matracon aludni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Melegítés helyett hűsölés
Nyáron már egy félórás sütés vagy főzés is szaunává változtathatja a konyhát. Válasszunk egyszerűen, gyorsan elkészíthető fogásokat, melyekhez nincs szükség a lakást felfűtő sütő vagy főzőlap használatára. Ha mindenképp süt­nénk valamit, és van rá lehetőségünk, grillezzünk a szabadban.
A nagy melegben saját testhőmérsékletünk is megemelkedik, a lakás terei mellett azt is ajánlott csökkenteni. Vegyünk gyors, hideg zuhanyt, tegyünk nedves ruhát a vállunkra, homlokunkra, nyakunkra, használjunk testpermetet, aki pedig végképp nem bírja a hőséget, kezét, lábát jeges vízbe áztathatja.
Hőérzetünket az is nagyban befolyásolja, hogy milyen anyagokat viselünk, mik veszik körül a testünket. Nyáron hasznos lenge, légáteresztő, főként pamutból vagy vászonból készült ruhadarabokat viselni. Ugyanez igaz az ágyneműre is. Érdemes a lepedőket, huzatokat pamutra vagy vászonra cserélni, arról nem is beszélve, hogy kaphatók külön nyári és téli paplanok, különböző töltéssel és vastagsággal.

A technika segít
Ha klíma nem is, de egy – asztali vagy álló – ventilátor még csak-csak kerül minden háztartásban, melynek használatával megkavarjuk az álló levegőt, ami enyhülést hozhat a forróságban. Fokozhatjuk a hatást azzal, ha egy tálban jeget helyezünk a ventilátor elé, így hűvösebb levegő jut a légtérbe.
Aki még egy szinttel továbblépne, választhat jégakkus léghűtő készüléket is, mely jégakkumulátor segítségével hűti le a beszívott levegőt, ami hatékony és energiatakarékos megoldásnak számít a légkondicionálóhoz képest.

Így hűsölhetünk kánikulában

Ételek és italok
Nyáron igazán nem lehet panaszunk a zöldség-gyümölcs választékra, legyen szó cukkiniról, padlizsánról, paprikáról, paradicsomról, uborkáról, kukoricáról – mindnek most van szezonja. De választhatunk barackot, málnát, egrest, cseresznyét, dinnyét – mind frissítő, finom és kellemesen savanyú. Készíthetünk belőlük vegyes zöldség- vagy gyümölcssalátát, ami könnyed, ráadásul lé- és vitamindús, így közérzetünkön is sokat javít.
Kánikulában a testnek fokozottan szüksége van a hidratálásra. A jó hír, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök nagyban hozzájárulnak a szervezet folyadékigényének kielégítéséhez. Fogyasszunk sok frissen facsart gyümölcslevet, fagylaltot és limonádét (akár piros, bogyós gyümölcsök, illetve menta felhasználásával), és figyeljünk a kellő mennyiségű folyadékbevitelre.
Hőségben ajánlott kerülni a csípős ételeket, ugyanis ezektől fokozottan izzadunk és kiszáradunk.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!