Hirdetés

Lábápolás helyesen

A meleg idő beköszöntével a bakancsot, csizmát, sportcipőt felváltják a szandálok, papucsok, nyitott lábbelik. Van, aki magának végzi a pedikűrt, mások viszont profira bízzák a munkát. A lábápolási rutinról és arról, hogy mikor kell szakemberhez fordulni, Fancsali Julianna székelyudvarhelyi gyógypedikűröst kérdeztük.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 5 perc
Lábápolás helyesen
Fotó: pexels.com

A láb- és körömápolás is a szépségápolási rutin része, amelyre nem csupán a nyári időszakban kell hangsúlyt helyezni. Ahogy a szépségápolás egyéb formáira, úgy a láb­ápolásra is van szakember, ő a pedikűrös vagy gyógypedikűrös. A kettő közötti különbség az, hogy míg a pedikűrös szépészeti beavatkozásokat eszközöl, addig a gyógypedikűrös különböző kóros vagy esztétikai elváltozások, bőr- és körömbetegségek esetében segíthet.

Lábápolás otthon
Fancsali Julianna gyógypedikűrös elmondta, hogy az otthoni láb- és körömápolást érdemes beiktatni a napi vagy legalább a heti rutinunkba. Fontos, hogy akkor is foglalkozzunk a lábunk szépségével és egészségével, ha rendszeresen járunk pedikűröshöz. Otthoni használatra is kaphatók lábápoláshoz hidratáló krémek, pakolások, melyeknek ajánlott a rendszeres használata. Lábujjkörmeinket saját kezűleg is kifesthetjük, ám ebben az esetben is fontos a rendszeresség: ha már lenőtt a körmünk, vagy lekopott róla a festék, tisztítsuk le azt, vágjuk le, formázzuk körmeinket, és színezzük újra, ellenkező esetben igénytelen benyomást kelthetünk.
Ha otthoni lábápolásra adjuk a fejünket, van néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni, a szakember ugyanakkor néhány gyakori hibára is felhívja a figyelmet: ezek közé sorolható a helytelen körömvágás, ami körömbenövéshez vezethet, valamint az elhalt bőr nem megfelelő eszközzel végzett eltávolítása és a sarok túlzott súrolása – ezekkel mind sérülést okozhatunk magunknak. Ha hasonlót tapasztalunk, mindenképp keressünk fel egy gyógypedikűröst, mert ebben az esetben az otthoni praktikák a legtöbb esetben csak rontanak a láb állapotán.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mi hódít idén?
Fancsali Julianna gyógypedikűrös elmondta, nyáron, a „papucsszezonban” sokkal jobban igénybe vesszük lábainkat, ezért is érdemes ilyenkor nagyobb figyelmet fordítani a láb- és körömápolásra. 
Ha a színeket, mintákat nézzük, akkor az idei nyár abszolút trendje az egyszerűségre való törekvés. A színeket illetően népszerű a piros, a tejfehér, az örökké divatos francia pedikűr, valamint a francia pedikűr tejfehér alappal. Emellett idén is hódítanak a neonszínek, de ezeket leginkább nyaralások alkalmával kérik a hölgyek, mintsem a hétköznapokra. Idén kissé háttérbe szorult a minták használata, sokkal divatosabbak az egyszínű körmök. 

Lábápolás helyesen

Mikor forduljunk szakemberhez?
A pedikűrös javaslata szerint rögtön forduljunk gyógypedikűröshöz, ha bármilyen fájdalmas elváltozást vagy rendkívülit tapasztalunk a lábunkon. Benőtt körömmel mindenképp keressünk fel szakembert, aki különböző módszerekkel segíthet – ilyen a körömszabályozás is. Ha tyúkszemet, szemölcsöt, ortopédiai elváltozást, extrém bőrkeményedést (amit akár rossz cipő is okozhat), a körmökön színelváltozást, megvastagodást, csíkokat, foltokat tapasztalunk, azonnal keressünk fel egy gyógypedikűröst. 
Fancsali Julianna szerint pedikűr alkalmával érdemes felméretni lábfejünk egészségét, hogy kellő tájékoztatást kapjunk az otthoni ápolással kapcsolatosan is, hiszen minden láb más, minden köröm más, a helyes lábápolás pedig egyénre szabottan a legmegfelelőbb.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!