Hirdetés

Még lehet pályázni, de nem minden beruházásra

A pályázati határidő lejárta előtt kimerült a pályázati keret a mezőgazdasági termények és gyümölcsök raktározását és feldolgozását célzó beruházások finanszírozására – hozta az érdekeltek tudomására közleményében a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR). A dokumentum megjegyzi, hogy kimerült a szarvasmarha-, juh- és kecske-, valamint baromfitenyésztés támogatási kerete is.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Még lehet pályázni, de nem minden beruházásra
Képünk illusztráció Fotó: SZGE

Tavaly december 20-tól pályázhattak a gazdák a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségnél (AFIR) a mezőgazdasági termények és gyümölcsök raktározását és feldolgozását célzó beruházások finanszírozására a DR-22 intézkedés révén, valamint a szarvasmarha-, juh- és kecske-, valamint baromfitenyésztés támogatására a DR-20 intézkedés révén a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve a 2023–2027 időszakra keretében.


Hirdetés

Az eredeti ütemezés szerint 2024. április 24-ig lehetett benyújtani a pályázatokat, a fent említett két intézkedésnél azonban február 5-én kimerült a pénzügyi keret. A DR-22-es intézkedésnél a mezőgazdasági termények és gyümölcsök raktározását és feldolgozását célzó beruházások finanszírozására 428 pályázatot nyújtottak be a gazdák 1,13 milliárd euró összeget igényelve, 538 százalékban lefedve a finanszírozási keretet.

– Ez az arány jelzi a lehetőség iránti kiemelt érdeklődést – hívta fel a figyelmet dr. Ioan Hîrb, a Hargita megyei AFIR igazgatója, megjegyezve, hogy egy-egy pályázatra 3 millió és 10 millió euró közötti finanszírozást lehetett igényelni, a vissza nem térítendő összeg elérheti a beruházás értékének 60 százalékát.

Ugyancsak a fenti időszakban az AFIR-hoz 299 igénylés futott be az online pályázási felületen a szarvasmarha-tenyésztést segítő beruházásokra 241,9 millió lej értékben, 359 százalékban fedve a finanszírozási keretet; juhok és kecskék tenyésztésére 40 pályázatot nyújtottak be 32 millió lej értékben, 204 százalékban fedve le a finanszírozási keretet; háziszárnyasok tenyésztésére (a tojótyúkok kivételével) 43 igénylést nyújtottak be 72,7 millió euró értékben, 324 százalékban fedve a finanszírozási keretet. A DR-20-as intézkedés keretében 2 millió eurót lehetett igényelni pályázatonként, ez az összeg nem haladhatta meg az elszámolható költségek 65 százalékát. A mezőgazdasági gépek vásárlásánál 300 ezer eurót lehetett igényelni pályázatonként.

Az eredetileg meghirdetett időpontig – 2024. április 30., 16 óra – a DR-20-as intézkedés keretében még pályázni lehet sertéstenyésztésre (a keret 26 százalékára nyújtottak be eddig pályázatot), valamint a tojótyúktartás korszerűsítésére, alternatív módszerek bevezetésére (a rendelkezésre álló keret 36,5 százalékára érkezett eddig igénylés). Hargita megyéből a DR-20-as intézkedésre 16 támogatási kérelmet nyújtottak be 4 126 293 euró vissza nem térítendő támogatást igényelve, a DR-22-es intézkedés keretében pedig hat kérelmet, 24 029 630 euró értékben.

A PS PAC 2027 keretében Hargita megyéből összesen 102 finanszírozási kérelmet iktattak 58,854 millió euró értékben.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!