Hirdetés

Kistérségek pártfogója

A Székelykeresztúri Kistérség Szövetség küldetése, hogy minél hatékonyabban támogassa a tagként is elismert önkormányzatok községfejlesztő munkáját, valamint művelődésfejlesztő projektjeit. Összefogásra és aktivitásra építve, Keresztúron és környékén járul hozzá többek között a kulturális rendezvények bővítéséhez.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kistérségek pártfogója
Faluvégi Bartha Noémi Fotó: Csedő Attila

A szövetség célkitűzéseit Faluvégi Bartha Noémi ismertette, aki 2009 óta a szövetség ügyvezetője, jelenleg gyermeknevelési szabadságon van, de készségesen válaszolt kérdéseinkre.
A Székelykeresztúri Kistérség Szövetség a hasonló tematikájú és érdekeltségű projektek, azonos problémák és ügyek közös megoldására létrejött társulás. Már 1999 óta partnerséget és pártfogást kínál az új projekteket kereső önkormányzatoknak. A szövetséget alapító tagok elsősorban a Keresztúrhoz, illetve a kistérséghez tartozó önkormányzatok voltak. Idővel a szövetség összetétele megváltozott – néhány önkormányzat nem hosszabbította meg a tagsági szerződést, vagy passzívvá vált, és ezért maradt ki a tevékenységekből. Jelenleg Hargita Megye Tanácsa mellett hét önkormányzat tartozik a szövetséghez, melynek Rafai Emil az elnöke, Faluvégi Bartha Noémi az ügyvezetője, Paniti Imola pedig a közösségfejlesztő facilitátora. A szövetség összefogja a tagokat, valamint forrásai szerint segítséget nyújt Románandrásfalva, Újszékely, Szentábrahám, Etéd, Siménfalva és Galamb­falva községnek, illetve Székely­keresztúr városnak.

Aktív tagok

A kezdetekhez képest átszervezés történt, tájékoztatott az ügyvezető. Az alapításkor az önkormányzati tagokon kívül további magánszemélyek, vállalkozók és szövetségek is szerepeltek a tagsági listán. A többoldalas jegyzék ellenére azonban gyakorlatilag csak az önkormányzati tagok voltak állandóan aktívak, így jobbnak látták idővel frissíteni a szervezet összetételét. Mára kizárólag olyan tagok alkotják a szövetséget, akik rendszeresen részt vesznek a megbeszéléseken, s szoros kapcsolatban állnak egymással.
A fő célkitűzések az évek alatt nem változtak, hangsúlyozta az ügyvezető. A társulás helyi fejlesztési stratégiájában kezdetektől fogva átfogó célok szerepelnek, amelyek elérését a szövetségen belüli együttműködések segítik elő. Elsősorban a községek kulturális programjainál működnek közre – segítik a polgármesteri hivatalok kulturális, sport-, ifjúsági, illetve szociális programjainak megszervezését. A pályázatírás a másik vonal, amelyen állandóan dolgoznak. A pályázatok sikeres elbírálása, kivitelezése már nemcsak az önkormányzatokat, hanem a lakosságot, a helyi civil szervezeteket és egyesületeket is érintik, mondta az ügyvezető. A népszerű pályázatok között említette Hargita Megye Tanácsának, a Communitas Alapítványnak vagy a Bethlen Gábor Alapnak a pályázati kiírásait, de próbálkoztak már európai uniós pályázatokkal is. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy előző évben sikeresen pályáztak a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóságnál.
A szövetségi munka egyik legnagyobb kihívása az önkormányzatokkal való kapcsolattartás. A lakossági igények felmérésénél minden esetben előbb az elöljárókkal tárgyalnak az aktuális problémákról, esetleg résekről, amelyeket az önkormányzat önerőből nem tud kivitelezni. Mivel a polgármesterek szorosabban tartják a kapcsolatot a lakossággal, ezért jobban fel tudják térképezni az igényeket, részletezte. Mint mondta, Keresztúron más a helyzet, hiszen nagyobb a lakosság, több egyesületnek is van kulturális kezdeményezése. Van miből válogatni, így a városvezetés vállát nem feltétlenül nyomja akkora teher, mint egy vidéki település esetében. Az ügyvezető szerint mindenhol olyan programokat keresnek, amikre még nem volt példa az adott településen. A kulturális, valamint az ifjúsági nevelést célzó projektek tekintetében a kistérség megújulásra képes, nyitott az innovatív változásokra. Az ügyvezető hozzátette, hogy az önkormányzatok pályázati potenciáljának erősítése, a helyi rendezvények és a közösségi élet fejlesztése vonzó vidéki életteret hoz létre a környéken.

Zsidó Károly
Az vagy, amit megiszol. A szövetség kreatív projektje 

Nagy volumenű beruházások

A Kistérség Szövetségnek az elmúlt időszakban két nagy volumenű beruházása volt. Beszereztek egy mobil színpadot, amelyet bármelyik tag bérmentesen igénybe vehet a saját rendezvényeihez. A másik beruházással források és kutak menti pihenőpontokat alakítottak ki minden községben. Hangsúlyozta, hogy részben a kisgalambfalvi bánatos királylány kútjának lefödése vagy a kissolymosi filagória szintén ennek a projektnek tudható be.
A szövetség kezdeményezte a közösségi médián keresztül a lakossági kommunikációt is a kistérségben. A keresztúri rádiónál rendszeresen közvetítenek kistérségi híreket, sőt, több mint tíz éve Kistérségi műsor címmel szól a közösséget tájékoztató adásuk, mondta a szövetség munkatársa. Hozzátette, hogy fontosnak tartják a térségi, közérdekű információk közzétételét azért, hogy a lakosság naprakész híreket kapjon a lakóhelyéről. Ezenkívül a szövetségnek számos ifjúsági projektje van – a legismertebbet említve, Noémi részletezte a Kistérségi Ifjúsági Vetélkedő és Találkozó eredményeit. A fórumot oktatási céllal hozták létre, lehetőséget adva a vidéki fiataloknak a találkozásra és az eszmecserére. A kis konferencián többek között tárgyalnak a környezettudatosságról, a közigazgatásról és az időmenedzsmentről is. Mindeddig a legnagyobb összeget, amellyel hozzájárultak az egyik tag projektjéhez, EU-s pályázat révén hozták be a térségbe. A Keresztúr Nevű Települések Találkozójára lehívott 25 ezer euró biztosította az esemény magas színvonalú kivitelezését. További sikereket értek el a vidéki községekben is, ahol partnerek voltak egy-egy helyi rendezvény kivitelezésében, minek köszönhetően szemmel láthatóan fellendült a kulturális élet, s bővült az ifjúsági programok kínálata. Fennállásuk óta, a számtalan pozitív megvalósítás mellett, olykor kudarcok is érték a szövetséget. Volt már olyan projekt, amiről le kellett mondani, mert a költségvetési lehetőségek végesek voltak, mondta az ügyvezető. A legnagyobb akadályt a forráshiány jelenti, hiszen a társulás jórészt tagsági díjakból és pályázatokból tartja fenn magát.

Hodgyai István
A bánatos királylány kútja. Jó itt megpihenni 

Telefonos alkalmazást készítenek

A jövőt illetően az ügyvezető elmondta, hogy idén tíz projektet készítettek elő. Jelen pillanatban a pályázatírási szakaszban tartanak, minden energiájukkal keresik azokat a forrásokat, amelyekkel finanszírozhatják a későbbi rendezvényeket. Hozzátette, hogy már van is egy sikeresen elbírált pályázatuk, amely egy magyarországi egyesülettel karöltve valósul meg. Továbbá olyan megvalósításokra készülnek, amelyek érintik a hagyományőrző tevékenységeket, a városnapokat, az ifjúsági programokat, a helyi termelők népszerűsítését, a minőségi időtöltést, ugyanakkor a regionális marketing kiépítését is célul tűzték ki, a térségi arculat kialakítása révén. Innovatív beruházásuk egy telefonos alkalmazás kivitelezése, amely jelöli a turisták számára a térségi turisztikai célpontokat, túraösvényeket. Ugyancsak ebben az évben partnerségi kiscsoportokat hoznak létre minden községben. Településenként összehívják a véleményformáló, befolyásos személyeket, akik azon munkálkodnak, hogy felpezsdítsék a közösségi életet. Megalakulásukat követően a partnerségi csoportok tartják majd a kapcsolatot a szövetséggel, s leveszik a polgármesterek válláról a pluszterheket.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!