Hűsítő víz, égető valóság

Wellnessrészleg. Hidegzuhany | Fotó: Kopacz Katalin

Az energiaárak elszabadulásának következtében egyre nagyobb gondot okoz a működtetőknek a fürdők fenntartása, legyen szó úszómedencékről vagy wellness-szolgáltatásokat nyújtó létesítményekről. A villanyáram és a földgáz árának emelkedése begyűrűzik majd a szolgáltatás árába is.

Van, ahol egyik napról a másikra közel tizenötszörösére emelkedett a villanyáram ára, a hirtelen bekövetkezett változás hatásait ideiglenesen a bevezetett hatósági árak mérsékelték. A fürdőhelyek, úszómedencék, wellnessközpontok üzemeltetői nem emelnék a szolgáltatási díjakat a vendégek megtartása érdekében, de valószínűnek tartják, hogy előbb-utóbb e lépés megtételére kényszerülnek.

Elkeserítő a helyzet Parajdon

Viszonylag szerencsés helyzetben volt mindeddig a parajdi wellness-központ, ugyanis június végéig érvényben volt korábbi, kétéves időszakra megkötött szerződésük, amelynek alapján a nyár közepéig kilowattóránként 0,67 lejt fizettek az elhasznált villamosenergia-mennyiségre. A szerződés lejárta és az újabb megkötése után azonban igencsak kellemetlen helyzetbe került a létesítmény, ugyanis egyetlen szolgáltató sem akart számukra szabadpiaci árat biztosítani.
– Háromszor hirdettünk versenytárgyalást, végül pedig a végső szolgáltatói árat kaptuk az Electricától, 9,50 lejes kilowattóránkénti áron – közölte Vágási Levente igazgató. – Jövő év márciusáig rögzítették a jogi személyek számára a villamos energia árát, ez a nagy szerencsénk, különben tehetnénk a lakatot az ajtóra. Ebben az esetben is költségeink 50 százalékát teszi ki az energiaszámla kifizetése. Ha 9–15 lej között vásároljuk majd a villamos energiát, akkor az eddigi összköltségünk 200 százalékára is növekedhet az energiaszámlánk. Ebben az esetben bezárhatjuk az egységet – mondta a parajdi wellnessközpont igazgatója.
Megjegyezte, jelenleg 30 me­ga­wattóra a wellnessközpont havi fogyasztása, így a számlájuk a jelenlegi díjszabással 30 ezer lej, éves összköltségük pedig 220 ezer lej. Vágási Levente elmondta, az infláció és az energiaárak növekedésének következtében július 1-től már kénytelenek voltak 15 százalékkal megnövelni a belépők árát. Az igazgató meglátása szerint tartható még ez az ár jövő év márciusáig, ha az energiaár az egy lej körül marad. A parajdi wellnessközpont csúcsidőszakának a július és augusztus számít, ilyenkor 20 ezer vendég is átlépi az küszöböt. Jelenleg azonban igencsak megcsappant a vendégek száma, ami a sóbánya zárva tartásának, illetve a tanév elkezdésének is betudató. Vágási Levente igazgató hozzátette, a jövőben szeretnének részt venni Környezetvédelmi Alapból a közintézményeknek meghirdetett pályázaton, amely által energetikai korszerűsítésére lehet pénzösszegeket lehívni. Mint mondta, a wellnessközpontot újraszigetelnék, lecserélnék a tetőt és 200 kilowattos napelemrendszert szerelnének fel.

Áremelkedés várható Tusnádfürdőn

– Több mint valószínű, hogy növekedni fog a tusnádfürdői wellness téli fenntartási költsége, a jelenlegi energiaárak miatt akár a jelenleginek duplájára is emelkedhet – mondta Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere.
A létesítmény üzemeltetője az önkormányzat cége, a Wellness Tusnád Kft.
– Amíg tarthatjuk ezt a szintet, nem emelünk árat. A felnőttjegy ára 50 lej három órára, a nyugdíjasjegy szeptember 15-től májusig 30 lejbe kerül, a gyerekeknek a belépő 25 lej, de valószínűleg a jegyek ára is emelkedik – jegyezte meg a polgármester, de egyelőre nem tudta megmondani, pontosan mennyivel.
A tegnap hivatalosan is új adminisztrátor vette át a Wellness Tusnád Kft. irányítását Gáll Zsuzsanna személyében. A fürdőváros önkormányzata által a július 6-ra kiírt versenyvizsgán két személy pályázta meg a vezetői tisztséget, a kijelölt öttagú bizottság egyöntetűen döntött a nyertes, Gáll Zsuzsanna személyéről, számoltak be a hivatal közösségi oldalán.
A tusnádfürdői wellness élére frissen kinevezett menedzser a Hargita Népe megkeresésére nyilatkozott új szerepköréről.
– Tízéves vezetői tapasztalattal rendelkezem, mégis kissé új, de annál izgalmasabb a jelenlegi helyzetem. A jövőben igyekszünk minél több tematikus programot szervezni a wellness szolgáltatásait igénybe vevőknek – mondta az új menedzser.
Megjegyezte: nincs vezető, aki ne tartana valamelyest a téli időszaktól a növekvő energiaárak miatt, de bizakodóan tekint a jövőre. Az elmúlt félévben – januártól, júniusig – a tusnádfürdői wellness villanyáramköltségei 155 209 lejt tettek ki, míg a földgázszolgáltatásért 507 462 lejt fizettek, áfával együtt.

Fotó: wellness-tusnad.ro

Gyergyóban egyelőre tartanák a jelenlegi díjszabást

A Városi Sport Klub által működtetett gyergyószentmiklósi uszodában egyelőre csak minimális díjváltoztatásokat terjesztettek elő az önkormányzati testületnek; bíznak benne, hogy a fenntarthatóság növelésével és minél több városlakó megszólításával meg tudnak birkózni az elkövetkező nehéz időszakkal.
Kercsó Zoltán, a VSK menedzsere elmondta: a 2021. decemberi és idén januári gázszámla 624 ezer, míg a februári 20 ezer lej, amelyek ellen panaszt tettek, hiszen elfogadhatatlannak tartják.
– A Hargitagaz visszaadta a gázszolgáltatói licenszet, ezért a fogyasztóknak szabadpiaci áron szolgáltatták a gázt, erről viszont nem kaptunk semmilyen közlést, nem írtunk alá szerződést. Szerettünk volna szerződést kötni, de a szolgáltató arra hivatkozott, hogy nem kapták meg az előző cégtől a technikai adatokat, így nem tudnak eleget tenni kérésünknek. Viszont hogyha mi ezeket a számlákat ki akarjuk fizetni, akkor a VSK valamennyi tevékenységét le kell állítanunk – mondta érdeklődésünkre Kercsó Zoltán.
Hozzátette: ügyvédet fogadtak és várják az ügy fejleményeit ennek kapcsán.
A városi uszoda szolgáltatásaira vonatkozóan minimális díjszabás változtatásokat terjesztettek elő az önkormányzatnak, ezek inkább szervezési jellegűek, illetve a hamarosan üzembe helyezendő szauna használati díját érintik.
Kercsó Zoltán elmondta: minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy sportrendezvényeiken sokan legyenek jelen, illetve azért, hogy épületeik – a sportcsarnok, a labdarúgópálya, az uszoda és a jégpálya – minél fenntarthatóbb módon működjenek.
Ugyancsak önkormányzati tulajdonban van a maroshévízi Bánffy wellnessközpont, ahol 400 négyzetméteres beltéri medencét, jakuzzit, szaunát, fitnesztermet és masszázsszolgáltatásokat lehet igénybe venni. Bodor Attila Béla, Maroshévíz alpolgármestere elmondta: a villanyszolgáltatás többe került az elmúlt hónapokban, mint eddig, de a közeljövőben nem tervezik emelni a wellnessközpont szolgáltatási díjait, ezek módosításához tanácsi határozatra van szükség minden esetben. Hozzátette: minden alárendelt intézmény költségét a polgármesteri hivatal költségvetéséből fedezik.

A csíki wellnessek is veszélyben

Csíkszereda környékén csupán két wellness és egy uszoda áll a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. Kopacz Katalin, Csíkszeredától három kilométerre a szécsenyi üdülőövezetben fogott vállalkozásba. A kikapcsolódni vágyókat többek között wellness várja medencével, jakuzzival, Himalája-sószobával, szaunával és fitneszteremmel. Az elszabadult energiaárak mellett, alig egyéves működéssel alig tudják túlvészelni. Kopacz Katalin elmondta: költségeik a korábbiak háromszorosára növekedtek.
– Sajnos egyre nehezebb kifizetni az energiaszámlákat. Áremelésen pedig nem is gondolkozunk, hisz az infláció növekedésével elsősorban mindenki a szórakozást vonja meg magától. Próbáljuk megtartani a vendégeinket, és átvészelni ezt az időszakot. Alternatív energiaforrásokkal, napelemmel is igyekszünk csökkenteni a költségeket, de így is nehéz – fogalmazott a tulajdonos.
Hozzátette: a fürdőágazatra senki sem gondol ezekben az időkben, semmiféle támogatást nem tud igényelni egy ilyen egység.
A városi uszoda, a Csíki Csobbanó szeptember elsejétől került a Városi Sportklub (VSK) kötelékéből a Rekreatív Kft. önkormányzati cég hatáskörébe. Az uszoda ez évi karbantartási időszaka több mint egy hónapot tartott. Páll Andrea, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta: az energiaárak emelkedésére számítanak, átvették a szükséges szerződéseket, de a két energiaszolgáltató cég még hivatalosan nem közölt ajánlatot az idei évre.

Fotó: Kopacz Katalin

Kedvezőtlenül befolyásolja működésüket

A megnövekedett energiaárak nagy­mér­tékben befolyásolják a székelyudvarhelyi SEPTIMIA Hotels & Spa Resort működését is. Már a jelenlegi helyzetben is jelentős nehézségekkel néznek szembe, hiszen közel 45 százalékkal növekedett energiaköltségük a tavalyihoz képest és a közeljövőre további költségnövekedést jósolnak. Eddig a villamosenergia-költségeik növekedtek, valamint az ivóvíz ára emelkedett, a következő hónapoktól már a földgázra is lejár az éves szerződésük és ott előreláthatóan szintén közel 50 százalékos növekedés várható – tudtuk meg Verzár Lóránttól, a szabadidőközpont igazgatójától. Mindezek tükrében a teljes energiaköltségük további 25-30 százalékkal fog növekedni.
– Igyekezünk az innovációban gondolkodni annak érdekében, hogy hosszú távon minél nagyobb mértékben kézben tudjuk tartani energiaköltségeinket. Ezért azon dolgozunk, hogy valamennyire megtermeljük a szükségletünknek megfelelő energiát, illetve annak egy részét. Jelenleg a környék legnagyobb napelemparkjának építése zajlik a Septimiában. A beruházás nagy részét önerőből finanszírozzuk – fogalmazott.

Fotó: Septimia HOTELS &SPA RESORT

Elmondta, összesen 1870 négyzetméternyi területre kerülnek majd a napelempanelek, a legtöbb épületük tetejét beborítva, és ezzel lefednék a villamosenergia-szükségletük kb. 50 százalékát. Ezt követően majd újabb befektetéseket szeretnének eszközölni, amivel a hőenergia-szükségletük részleges vagy teljes előállítását tervezik. Kiemelte, folyamatosan elemzik és követik mind a piaci mozgást, mind pedig a működési költségeik alakulását.
– Igyekszünk szem előtt tartani, hogy a vendégeink is egyre nehezebben tudják beosztani a jövedelmüket, és még akkor is, ha az általunk nyújtott szolgáltatások nem létfontosságúak, fontos, hogy minél több személy számára elérhető maradjon. Ezért nagyon körültekintően és csakis amennyiben az értékek megkövetelik, akkor fogunk korrekciót végezni az árakon – fogalmazott.
Erre akár a tél beköszönte előtt is sor kerülhet. A Septimia Hotels & Spa Resort igazgatójától azt is megtudtuk, hogy az idei év első felében a tavalyhoz képest több mint 10 százalékos visszaesést jegyeztek a látogatók számát illetően, de remélik, hogy az év második felében ez a mutató pozitívan változik majd. Évente kb. 50 000 személy keresi fel a Septimia wellnessközpontot, valamint további 10 000 személy pihen a nyári időszakban a szabadtéri strandjukon. A legforgalmasabb időszak az ünnepek, valamint a vakációk, hiszen ilyenkor a helyiek mellett turistákkal is bővül vendégkörük.

Adorján Zsófia, Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy Éva, Vlaicu Lajos

: an accessible web community