Hirdetés

Hóbortos, egyedi hímzett szépségek

Boda Mária Magdolna gyergyószentmiklósi kézműves egy kis virág- és kézművesboltot működtet, néhány hónapja azonban hímezni kezdett: egyedi, különleges képeket készít bármilyen alkalomra. Munkái hamar elnyerték az emberek tetszését, így viszonylag rövid, de termékeny időszakot tudhat maga mögött, tervekből pedig a jövőre nézve sincs hiány.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Hóbortos, egyedi hímzett szépségek
Fotó: Boda Mária Magdolna archívumából

Egy kis virág- és kézművesboltot működtet Boda Mária Magdolna gyergyószentmiklósi kézműves, néhány hónappal ezelőtt azonban beleszeretett egy hímzett képbe a világhálón. Meg szerette volna vásárolni az üzlete számára, ám nagyon sokba került, ezért végül lemondott a vásárlásról, és elhatározta, hogy elkészíti magának. Bár nem voltak varrás és hímzés terén alapismeretei, néhány YouTube-videó megtekintését követően belevágott, és kihímezte magának az áhított szívecskét – kezdett bele története ismertetésébe.
– Úgy gondoltam, megpróbálom magam elkészíteni az áhított alkotást. Ugyanazt próbáltam lerajzolni, mint amit láttam, majd cérna került a tűbe, és nekiláttam. El is készült, ez pedig hatalmas boldogsággal, elégedettséggel töltött el – fogalmazott. Mint mondta, azóta is minden percét élvezi a hímzésnek, és nyár eleje óta gyakorlatilag e tevékenység körül forog minden gondolata, igyekszik minden szabad percét ezzel tölteni.

Új szenvedély

Bár csak június óta foglalkozik a hobbiszintű hímzéssel, alkotásai nagy népszerűségnek örvendenek, sokan megkeresik. Vannak, akik fotókkal, letöltött képekkel érkeznek hozzá, hogy azt szeretnék viszontlátni a képkeretbe foglalt vásznon, de olyan is van, amikor teljesen szabad kezet kap, épp csak azt mondják meg, milyen alkalomra szeretnék.
– Úgy gondolom, hogy amit meg lehet rajzolni, azt ki is lehet hímezni, és igyekszem is legjobb tudásom szerint megoldani a feladatokat – fogalmazott.
Alkotásai modern stílusban készülnek, hogy a mai otthonoknak is méltó kiegészítői lehessenek. Boda Mária Magdolna elmondta, őt is meglepte, hogy ekkora népszerűségnek örvendenek termékei, ahogy az is, hogy ilyen sok ember tetszését elnyerték.
– Nagyon furcsa volt, hogy ennyire szeretik a munkáimat. Furcsa volt, de nagyon jó érzéssel töltött el, hogy ilyen sok pozitív visszajelzést kapok – mondta. Tapasztalatai szerint egyre többen keresik a természetes, egyedi dolgokat, felértékelődött a kézművesség, ez pedig csak jó irányú változást jelent.

Boda Mária Magdolna archívumából

Szeretettel készült alkotások

Boda Mária Magdolna elmondta, nagyon sok munka van a hímzéssel, és ahhoz, hogy igazán szép dolgok szülessenek, arra van szükség, hogy nagy szeretettel készüljenek az alkotások.
– Azért csinálom, mert nagyon jól érzem magam, amikor hímezhetek. Keresem a pillanatot, a kicsi félórát, amikor végre leülhetek és alkothatok. Soha nem is gondoltam volna, hogy ekkora örömöt ad nekem ez a tevékenység – vélekedett.
Saját jelleme ihlette név
Nővére biztatására döntött úgy, hogy megmutatja alkotásait másoknak is. Előbb egy hazai értékesítő weboldalra kerültek fel, majd a közösségi oldalon is született egy saját oldal, ahol bemutathatta egyre gyarapodó munkáit.
– Nem akartam összekeverni a virágbolttal, ezért valóban jó ötlet volt a külön Facebook-profil. Kerültek követők is hamar, érdeklődők, megrendelők, és több vásárba is meghívást kaptam ezáltal – mondta.
Az oldal neve saját nevéből származik, összekapcsolva hóbortos jellemével.
– A nővérem szerint én egy hóbortos lány vagyok, s próbáltam olyan nevet választani, ami valóban rám jellemző. Így kapcsolódott össze a Magda a hóborttal – mondja mosolyogva.
Miután elkészült a közösségi oldala, híre és munkái sokfelé eljutottak. Ezért nemcsak Gyergyószentmiklósról és környékéről, hanem az ország számos részéből kapott felkérést. Eddig Kolozsvártól Csíkszeredáig, Udvarhelytől Kovászna megyéig örvendeztette meg a megrendelőit.

Boda Mária Magdolna archívumából

Bármilyen alkalomra

Magdolna termékeit általában ajándéknak szánják megrendelői. Születésnapra, esküvőre nászajándéknak, de kértek már utazni szerető embernek, lórajongóknak is meglepetésként egy-egy hímzett képet.
– Az emberek nagyon fogékonyak az újdonságokra, hiszen már annyira fel vannak telve mindennel, hogy egyszerűen nem tudják, mit ajándékozzanak egymásnak, ami még biztos, hogy nincs. Ugyanakkor mindenkinek van valami olyan tulajdonsága, ami csak rá jellemző, és amit a közvetlen környezete ismer, ezért is lehetnek igazán személyre szabottak ezek az ajándékok – vélekedett a kézműves.
Mint mondta, alkotásai egyediek, eddig még nem készült két egyforma darab. Az elmúlt hónapok során több mint száz hímzés került ki a kezei közül, melyek közül a színesek a kedvencei, szereti, amikor bátran használhatja a legszebb színű cérnákat. Legnagyobb kihívásnak eddigi rövid pályafutása során egy falvédő elkészítését tartja, amelyen modern és klasszikus elemeket kellett összekombinálnia, természetesen személyre szabottan.

Boda Mária Magdolna archívumából

Tervek a jövőre

Mindeddig főleg kis ábrázolások készültek, amelyek belefértek egy-egy fényképkeretbe. Magdolna tervei között azonban számos más ötlet is van: a közeljövőben kipróbálná az ékszerkészítést – fülbevalókat, medálokat, brossokat tervez –, illetve párnák, terítők hímzésével is szívesen próbálkozna, továbbra is modern stílusban.
– Úgy gondolom, fontos, hogy a mai igényekhez alakítsuk a kézműves termékeket is. Szép és kedves a lelkünknek, ha egy klasszikusan hímzett terítőt látunk, amit nagymamáink készítettek, de ezek már nem mindenhová találnak, ezért gyakran a szekrény mélyén végzik. Ahogy én tapasztalom, ha már egy kicsit modernebb stílusban készülnek, akkor sokkal szélesebb körnek elnyerik a tetszését, így pedig a múltbeli örökséget összekapcsolhatjuk a jelen igényeivel – zárta gondolatait.

Kövessen a Facebookon!