Hirdetés

Értékteremtő találkozó

Az úrihímzők értékteremtő találkozója zajlik a napokban Gyergyószentmiklóson. A résztvevők Székelyföld minden szegletéből érkeztek az egyhetes táborba, az általuk készített úrihímzéses kézimunkák pontos másai egy-egy múltból fennmaradt, sokak számára elérhetetlen, meg nem tekinthető szakrális textíliának.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 2 perc
Értékteremtő találkozó
Huszonhat hímzőnő vesz részt a táborban. Úri passió Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Rendhagyó hímzőtá­bor zajlik a résztvevők szempontjából a gyer­­gyó­szentmiklósi tájházban, a Gránátalma Egyesület szervezésében. Az egyesület tagjai mellett ugyanis az Artera Alapítvány és a Vám­szer Géza Művészeti Nép­iskola kézművesei, valamint Háromszékről, Marosvásárhelyről és Szász­régen környékéről is érkeztek hím­ző­asszonyok, közöttük ké­zi­mun­kakör-ve­zetők is. Az egyhetes programon összesen 26-an vesznek részt. 

Csak elkezdeni tudják a munkát

Kisné Portik Irén néprajzkutató elmondta, a táborozók az egy hét alatt, az idő rövidsége miatt, csak elkezdeni tudják a munkákat: kirajzolják a mintákat, valamennyi öltéstípust átvesznek, a szálak minőségét kipróbálják és összevetik, majd elkészülnek a hímzések.
– A szakszerűen konzervált darabokat, amelyek nem kerülhetnek minden alkalommal a látogatók szeme elé – mert ezzel az életük rövidülne meg –, mi megtekinthetjük, lefényképezzük, dokumentáljuk és el tudjuk kezdeni a másolatok készítését. Munkáink által az elrejtett hímzések megtapintható, kiállítható darabokká válnak – vázolta a néprajzkutató értékteremtő munkájuk célját.

Változatos programkínálat

A Magyar Művészeti Akadémia, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány által támogatott program idején a táborozók örmény katolikus szentmisén vettek részt, meglátogatták a Tarisznyás Márton Múzeum tárlatait és a Szent Miklós-templomot. Ugyanakkor a program részeként vetítéssel egybekötött hímzéstechnika-ismertetőn vehettek részt, majd megtekintették a gyergyószárhegyi Lá­zár-kastélyban kiállított 150 hímzést. A tábor kalotaszegi és kolozsvári tanulmányi kirándulással zárul.
– Mindig új tájegységet tűzünk ki a zászlónkra. Ezúttal a Körösfőn, Bánffyhunyadon, Kalotaszentkirályon és Magyarvistán fellelhető hagyatékokat, valamint a kolozsvári Szent Mihály-templom és az unitárius gyülekezet kegyszereit dokumentáljuk. Jövőben pedig az idei tanulmányút gyűjteményét rajzoljuk ki, készítjük el – vázolta további terveiket Kisné Portik Irén.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!