Hirdetés

Há’ csiga!

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc

A tavasz végén, a nyár elején járunk, még ha a fagyosszentek nevükhöz híven meg is vicceltek bennünket, és jól visszafogták a hőmérő higanyszálát. Ezt az időszakot megelőzően és követően azonban nem lehet okunk panaszra, meleg az idő, csapadék is volt elég. Akik kertészkedésre adják a fejüket, azoknál lassan földbe kerülnek a zöldségpalánták. A piacokon a palántaárusok hetek óta kínálják portékáikat, de bőven akadnak, akik egy jól bevált fajtához ragaszkodva saját maguk növesztik és gondozzák hónapokon át a kis csenevész növénykéket, amíg azok annyira meg nem erősödnek, hogy kiültethetővé váljanak. 
Manapság ismét divatos a kertészkedés, nemcsak falun, hanem városon is. Ez a tudatos életmóddal is magyarázható, hiszen amit mi magunk termesztünk, azt tudjuk igazán értékelni, az a legfinomabb, még ha nem is mindig a legszebb. A kertészkedésnek számtalan jótékony hatása van, ez már nagyon rég bizonyított tény, önbizalmat ad művelőjének, boldogságforrás, csökkenti a stresszt, és feltöltődhetünk a természet adta energiával.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az utóbbi években azonban a tavaszi kertészkedés idilli hangulatát tönkreteszi egy apró, de annál pimaszabb bevándorló: a spanyol csupaszcsiga. Amióta ez a nem túl tetszetős lény megjelent Romániában, évről évre nagyobb teret hódít magának. Megátalkodott, rendkívül káros csigafajta, amely szinte minden növényt megdézsmál, ami az útjába kerül. Mi meg tehetetlenül nézzük a pusztítást, amit egyik éjszakáról a másikra végez. Lelegelték már az egész virágoskertünket, az eprest, a palántokat. Így történt, hogy felhagytunk a dologgal, és néhány magaságyásba meg fatönkbe ültetett virágon kívül már csak a fű nő a kertben. Szélmalomharc az ellene folytatott küzdelem, s bár már rengeteg módszert kipróbáltunk, semmi nem volt elég hatásos. 
Ám az igazán nagy baj nem az, hogy mi nem tudunk saját zöldséget termeszteni, hanem hogy egy ilyen invazív faj elterjedése mekkora veszélyt jelent az ökoszisztémára. A probléma nagyságát az is bizonyítja, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a spanyol csupaszcsiga túlszaporodását többször is a Föld egyik legsúlyosabb problémájaként említette. Reméljük, sikerül valami hatékony módszert találni ellene, mielőtt még nem lesz túl késő! Addig is kénytelenek vagyunk beérni a bolti zöldségekkel.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!