Hirdetés

Trópusi lepkék Sóvidéken

A kánikula, a reptéri sztrájk és a vulkánkitörés is befolyásolhatja a parajdi lepkeház leendő lakóinak utazását. A tizenhárom éve megnyílt tópusi hangulatú kiállításon jártunk.

Hadnagy Éva
Trópusi lepkék Sóvidéken
Fotó: Hadnagy Éva

Kergetőző égszínkék azúrlepkék csapata fogadott a parajdi lepkeházban, de nem kellett sokat várni, hogy újabb fajok megannyi példánya kerüljön a szemünk elé. Sokan pihenőjüket tartották az épület faszerkezeteinek elemein, mások pödörnyelvük segítségével javában táplálkoztak, különböző virágok nektárját, érett gyümölcsök – főként narancs és banán – nedvét szívták, keveset törődve a külvilággal.
A kis trópusi lepkeház már tizenhárom éve nyújt látnivalót a Parajdra érkezőknek, május végétől szeptember végéig. Csak a melegebb hónapokban vannak nyitva, a bábok utaztatása télen ugyanis sokkal körülményesebb és kockázatosabb lenne – tudtuk meg Kilyén Barnától, a lepkeház tulajdonosától. Mint mondta, feleségével Angliában éltek, ott találkoztak először élő trópusi lepkéket bemutató kiállítással. Hazaköltözésük után született meg a vállalkozás gondolata, és így jött létre a lepkeház. Általában 12-13 faj példányait lehet megtekinteni, ebből 5-6 faj állandó, mint az azúr vagy a denevérlepke, a többi változik.

A lepkék dél-amerikai, afrikai, ázsiai országok lepkefarmjairól érkeznek báb formájában, itt kelnek ki Parajdon, egy speciális hőmérsékletű és páratartalmú inkubátorházban. A bábok heti rendszerességgel érkeznek. – Jelenleg kevesebb lepkénk van a megszokottnál, mivel a hőség, a tomboló kánikula Közép-Amerikában és Ázsiában nagyon megnehezíti a tenyésztők dolgát. Talán ez a legextrémebb év ilyen szempontból az elmúlt tizenháromból – fogalmazott a tulajdonos. Ezer bábot keltetnek minden héten, ez az a mennyiség, amely szükséges ahhoz, hogy élményszerű legyen a látogatás. A lepkék ugyanis átlagosan csak egy-két hetet élnek. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kilyén Barna szerint nagyon nehéz kiállítási műfaj az övék, összetett és bonyolult folyamatok sokasága határozza meg a háttérben, hogy a szintet állandóan tartani tudják. Az időjárás is nagyban befolyásolja a lepkék mozgását, hiszen borús időben nem repülnek, így nem is nyújtanak akkora élményt a látogatóknak. E mellett a franciaországi reptéri sztrájk, az izlandi vulkánkitörés, az ecuadori légtérzár, a Fülöp-szigeteki hurrikán is mind-mind befolyásolta a parajdi lepkeház látnivalóját.

– Mi sem gondoltuk, hogy ilyen nagy feladat a bábok beszerzése, amíg bele nem vágtunk – tette hozzá. Minden nehézség ellenére azonban igazi különleges élményt tud nyújtani a lepkeház a látogatóknak, akik igencsak körültekintőek kell legyenek, hiszen a lepkék a sétányok köveire is leszállnak, ezért jól meg kell nézni, hogy hová lép az ember. Ha pedig elég kitartóak és szimpatikusak vagyunk, akár a hajunkon, ruhánkon is megpihenhetnek néhány másodperc erejéig. Megfogni őket vagy rájuk fújni azonban szigorúan tilos – figyelmeztetnek.

A lepkék mellett idén zebrapintyek is helyet kaptak a röpdében, ezek a kis madarak nem rovarevők, ezért jól megférnek a pillangókkal, illetve néhány örökbe fogadott teknősnek is otthont biztosítottak a kis tavacskában. Látogatókból nincs hiány, évente több ezren keresik fel, Dubajtól Olaszországig a világ számos részéről megfordultak már a lepkeházban. A pillangók kortárs, specifikus épületben kaptak helyet, amelyet kimondottan erre a célra építettek, és ez az egyetlen ilyen létesítmény egész Romániában. Lepkeházak ugyan vannak még az országban, például Bukarestben, de az a múzeum részét képezi. A lepkeházat nem fűtik, a benti hőmérsékletét a kinti időjárás határozza meg.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!