Hirdetés

Minden betű számít, nem hagyják elveszni

Idei első „könyvturkáját” tartja a Székelykeresztúri Városi Könyvtár. A kulturális intézmény már hetedik éve szervezi meg ezt az akciót, amely nagyon népszerű a városlakók körében.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Minden betű számít, nem hagyják elveszni
Fotó: Székelykeresztúri Városi Könyvtár

Évente egy-két alkalommal az adományokból összegyűlt, ám fölösleges vagy a könyvtár leltárából már kivezetett könyvekből szervez könyvturkát a Székely­ke­resztúri Városi Könyvtár. Az akció közkedvelt a városlakók körében, akik várják és előszeretettel válogatnak a kitett példányokból.

– Nagyon sok könyv talál új gazdára így, hiszen ami valakinek szemét, az másiknak kincs. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk évről évre, és boldoggá tesz, hogy olyanokhoz kerülnek a könyveink, akik megbecsülik, elolvassák

– fogalmazott Lőrinczi Edit, a téka munkatársa. Szerdán kezdődött az akció és a készlet erejéig tart. Általában néhány nap, maximum egy hét alatt gazdára talál a legtöbb példány, ami meg nem, azt papírhulladékként értékesítik. A könyvtáros elmondta, mindenféle adományt elfogadnak, és arra biztatnak ezután is mindenkit, hogy ne a papírhulladékba tegye könyveit, ha meg akar válni tőlük, hanem vigye be a könyvtárba, hiszen ott szükség lehet rá.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Kiválogatjuk, átnézzük, például háziolvasmányból nagyon sok példányra van szükségünk, mivel általában ugyanabban az időben nagyon nagy a kereslet irántuk

– mondta. Mindezek mellett az Országos Széchényi Könyvtár számára is gyűjtenek. Az elmúlt időszakban sikeresen összegyűjtötték A keresztúri Kisváros minden egyes példányát és továbbították Budapestre, de a térségben megjelent régebbi és újabb kiadványokat is eljuttatnák, amelyek nincsenek meg az Országos Széchényi Könyvtárban. Kisnyomtatványokat (például helyi költő néhány száz darabos verseskötete), plakátokat, ballagási, esküvő meghívókat, és szinte mindent gyűjtenek, ami magyar betű. Mi vagyunk az egyik gyűjtőpontjuk, ők pedig szeretettel fogadják és lehetőségeikhez mérten hozzáférhetővé teszik mindenki számára. Ezért is érdemes hozzánk behozni a megunt könyveket – mondta Lőrinczi Edit. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!