Hirdetés

Idén is drága a bárányhús

A tavalyi árakhoz hasonlóan idén is 50 lej körüli összegért vásárolhatjuk meg a húvéti bárányt az ünnepi asztalra. Keddi csíkszeredai terepszemlénken azt tapasztaltuk, a kereslet egyelőre nagyobb, mint a kínálat a piaccsarnokban.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Idén is drága a bárányhús
Csíkszeredai piaccsarnok. Holnaptól már nagyobb mennyiségben fogják árulni a bárányhúst Fotó: László F. Csaba

A húsvéti bárány világszerte a húsvét legismertebb szimbóluma, a legtöbb ünnepi asztalon megtalálható. Az ízletes húst többféleképpen is elkészíthetjük, általában klasszikus sült és töltött formában kerül terítékre, de van, aki az állat fejéből savanykás ízű báránylevest főz.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

László F. Csaba
Senki nem késett el még a bevásárlással. Szombaton is vásárolhatunk bárányhúst a piaccsarnokban

A csíkszeredai piaccsarnokban szerdán kezdik nagy mennyiségben árusítani a bárányhúst, ottjárttunkkor, kedden még csak egyetlen felsősófalvi gazda pultjánál találtunk bárányt. Nála is csak egy bárány volt a hűtőben félbevágva: egyik fele 4,3 kilós volt, 210 lejt adtak érte, másik fele, belsőségekkel, 5,9 kilót nyomott, 290 lejbe került. Az érdeklődés nagyobb volt a kínálatnál, többen érdeklődtek, és le is foglaltak egy bizonyos mennyiséget.

A boltokban az első és hátsó combrész kilónkénti ára 48 és 59 lej között változik, a belsőségeket 30–45 lejért árulják. Egy üzletben találtunk füstölt birkahúst, ennek 80 lejt kértek kilójáért.

A gazdák állataikat élősúlyban 23–30 lej körüli összegért értékesítik, mint mondták, a katolikus húsvét korai időpontja miatt kevesebb bárány érte el a vágósúlyt. Korábbi tudósításunk alapján tavaly a csíkszeredai piacon a bárányhús kilója 45 lejbe került, a környékbeli báránytenyésztő gazdák szerint élősúlyban 25 lejbe került kilónként, így az árak tavalyhoz képest nem emelkedtek jelentősen.

A bárány mellé általában kalács is kerül az ünnepi asztalra, ennek ára a készítőtől és a tölteléktől függően nagyjából 25 és 50 lej között változhat. A piacon az írott tojás darabjának ára 5-7 lej, a nyers tojás pedig körülbelül 1-1,20 lej.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!