Hirdetés

Bezárt ideiglenesen a parajdi sóbánya

Műszaki problémák miatt tegnap délután bezárták a parajdi sóbánya látogatószintjét és leállították a termelést. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az elmúlt napokban a Maros Vízügyi Igazgatóság és az Országos Sóipari Társaság (Salrom Rt.) együttes erővel dolgozott azon, hogy megakadályozzák a Korond-patak vizének beszivárgását a bányába.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
Bezárt ideiglenesen a parajdi sóbánya
Fotó: Hargita Népe Archív

Jóformán hírzárlat övezi a parajdi sóbányában történt legújabb vízbetörést. Amint a Székelyhon portál beszámolt róla, már április 18-án észlelték, hogy a Korond‑patak kimosta a sós talajt, és befolyik a bányába. Lapunk elsősorban az Országos Sóipari Társasághoz fordult, hogy tisztázzák a helyszínen észlelt probléma súlyosságát, a probléma elhárításának részleteit, valamint azt, hogy a betörő víz veszélyt jelenthet-e a látogatói szintre. Mivel a Salrom Rt. csak tíz napon belül ígért választ, a sóbánya vezetőségét és a bánya termelési részlegének munkatársait is megkerestük, hogy a helyszíni állapotról tájékoztassanak, ám azok az Országos Sóipari Társasághoz irányítottak minket, azzal az indokkal, hogy nem nyilatkozhatnak az ügyben.
Meg nem erősített információink szerint a víz betörését már április 18. előtt észlelték, ám későn reagáltak az előállt helyzetre, ráadásul az ott dolgozó személyzet közül többen is rosszul lettek a tárnából kiszoruló levegő páratartalma miatt. Megkeresésünkre Antal Lóránt szenátor is reagált, mint mondta, bár őt késve értesítették a történtekről, egyeztetett az országos társaság és a környezetvédelmi minisztérium vezetőivel, hogy a problémát a lehető legrövidebb idő alatt orvosolják. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Patakszabályozás

A Maros Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint meghozták a szükséges intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy a parajdi sóbányába betörő víz ne okozzon súlyosabb problémákat, ami által megnőhet a beömlő víz mennyisége. Három csővezetéken keresztül sikerült egy 127 méteres szakaszon elterelni a Korond‑patak folyását, ezzel biztosítva az alatta elterülő tárnákat. A helyszínre több munkagépet is vezényeltek, ugyanakkor áramlásmérést végeztek, az a szerdai adatok szerint 0,427 köbméter volt percenként. A közlemény szerint továbbá a bányában dolgozó személyzetet is tájékoztatták a nagy teljesítményű szivattyú megfelelő használatáról, hogy szükség esetén be tudják üzemelni azt.
Végül szerdán délután a sóbánya szűkszavú bejegyzésben közölte, hogy műszaki problémák miatt bezárt, további tájékoztatást későbbre ígértek.

Veszélyben a turizmus

Azzal kapcsolatban, hogy az előző évi vízbetörések fényében a jelenlegi probléma milyen hatással lehet a környék turizmusára, a Só­vi­dék‑Hegyalja Turisztikai Egyesület elnökét, Moldován Lászlót kerestük meg. Mol­do­ván állítása szerint korábban is előfordult, hogy a patak hozamának megnövekedésével beszivárgott a bányába a víz, ám olyan nem volt, hogy a sórétegen keresztül áramoljon be. Az egyesület elnöke rámutatott: amikor a talajvíz szivárgása miatt hetekig le volt zárva a bánya, a látogatók többsége más környékbeli látványosságok iránt is elkezdett érdeklődni, ami például a Sószoros és a fordított házikó látogatottságát is növelte.
– Voltak turisták, akik a kialakult helyzetben olyan látványosságokat is meg tudtak nézni, amelyekről addig nem hallottak. Az viszont nyilvánvaló, hogy az ilyen esetek félelmet és bizonytalanságot szülnek a vendégek körében, ami a környékre látogatók számának csökkenéséhez vezethet – mondta Moldovan.


 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!