A vállalkozások álláspontját és érdekeit képviseli

1992-ben, az országban az elsők között hozták létre az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsé­gét, amely révén olyan ten­ni akaró, friss szemléletű vállalkozók tömörültek érdekvédelmi szervezetbe, akik aktív szerepvállalással kívánták előmozdítani a térség gazdasági fejlődését. Nagy György már a meg­alakulástól tagja volt a vállalkozásával, jelenleg pedig kilenc éve az UKKSZ vezetője. A vállalkozói szövetség múltjáról, jelenéről és jövőjéről kérdeztük.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 9 perc
A vállalkozások álláspontját és érdekeit képviseli
Fotó: Hadnagy Éva

– Mi hívta életre 32 évvel ezelőtt az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségét (UKKSZ)?

– A székelység megmaradásának és megerősödésének egyik alapvető tényezője a szilárd, prosperáló gazdaság, amely biztosítja az itt élők jólétét, biztonságát és fejlődési lehetőségeit. Ezek a gondolatok hívták életre 1992-ben az Udvarhelyszéki Magánvállalkozók Szövetségét, amely később az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége nevet vette fel. Olyan tagokkal rendelkezett, akik aktív szerepvállalással akarták előmozdítani a térség gazdasági fejlődését. Az UKKSZ ma is azon dolgozik, hogy segítse a helyi vállalkozókat, cégeket abban, hogy minél sikeresebben működjenek, és alkalmazkodni tudjanak a folyamatosan változó piaci körülményekhez, úgy, hogy közben megtartsák egyedi, székely vonásaikat is. A szövetség ezért olyan cégeket tömörít, amelyek közösségi érdekeket respektáló vállalkozások, és üzleti tevékenykedésük mellett kiemelten fontosnak tartják a helyi természeti, kulturális, társadalmi és emberi értékek megőrzését.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Mekkora változás történt a tagok számát illetően a kezdetekhez képest?
– Húsz-huszonötre tehető az alapító tagok száma. A szövetség népszerűsége változó volt az elmúlt harminc év alatt, voltak időszakok, amikor jóval 100 fölött volt a tagjaink száma, jelenleg 62 tagja van az UKKSZ-nek. A 70 körüli szám már évek óta stabilnak mondható.

– Hogyan és miben tudnak a tagjaik segítségére lenni?

– Az UKKSZ az udvarhelyszéki vállalkozások érdekei­nek képviseletére, egy vállal­kozóbarát környezet megte­remtésére és az ökológiai fenntarthatóság biztosítására kötelezte el magát. Tevékenységünkben jelentős szerepet kap a tapasztalatmegosztás, a vállalkozói kultúra fejlesztése, a gazdasági együttműködések kialakítása, miközben kapcsolattartó, egyfajta hídszerepet kívánunk betölteni a társadalom különböző rétegei és intézményei között. Ha bármi olyan törvénymódosítás történik, ami a vállalkozásokat érinti, akkor közös álláspontot fogalmazunk meg, védve a vállalkozóinkat, elmondjuk véleményünket, de tartjuk a kapcsolatot más szakmai szervezetekkel országhatárokon belül és az egész Kárpát- medencében. Közös beszerzéseket próbálunk eszközölni, gondolok itt energiára, villany, gáz beszerzésére, amelyekben sikereket tudtunk elérni. Fórumokat és különböző rendezvényeket szervezünk, akár társszervezetekkel is, hogy hiteles információkkal tudjuk segíteni, tájékoztatni tagjainkat. Jó kapcsolatunk van a Magyar Közgazdasági Társaság székelyudvarhelyi fiókjával, több közös sikeres rendezvényünk volt. Mindig vannak aktívabb és kicsit csendesebb időszakok a szövetség életében, jelenleg egy csendesebb időszakban vagyunk éppen.

– 32 év alatt sokat változtak a vállalkozások és azok a problémák is, amelyekkel szembe kell nézzenek. Jelenleg mik jelentik a legnagyobb kihívásokat?

– Úgy vélem, a magas energiaárak, az energiapiaci változások, a szolgáltató vállalatok bukásai mind nagy hatással vannak a vállalkozásokra, és mi ezekben próbálunk irányt mutatni, segíteni. Nagy probléma továbbá a munkaerőhiány, a szaktudáshiány, itt is próbált az elmúlt évtizedek során az UKKSZ segíteni. Felmértük az igényeket a vállalkozók részéről, tartjuk a kapcsolatot a tanfelügyelőséggel, szerves tagjai vagyunk annak a tanácsadó testületnek, ahol megbeszéljük, hogy milyen képzésekre lenne szükség, és szócső szerepét is próbáljuk betölteni a vállalkozók és a tanintézetek között. Támogatjuk a szakoktatást az iskolákban, akár alapanyagokkal, akár szakmai gyakorlatok biztosításával. Harminckét év alatt nagyon sok minden történt, sokat kell tanuljunk mi magunk is vállalkozóként és az oktatási intézmények is, hogyan lehet minőségi szakmai oktatást biztosítani.

– Milyen nagyobb sikereket értek el az elmúlt három évtized során?

– Nagyon sok mindent sikerült megvalósítanunk, ezért a teljesség igénye nélkül tudok csak párat említeni. A fiatalok itthon tartása céljából vállalkozások indításában segítettünk, pénzforrásokat is szerezve erre a célra. Nagyon sikeres, ma is aktív vállalkozások indultak útra, amit nagy sikerként könyvelhetünk el, hiszen jó irányt tudtunk akkor mutatni a fiatal vállalkozóknak. Említettem a szakoktatást, a szakiskolákat – a velük való együttműködéseket is sikerként értékeljük, a mai követelményeknek megfelelő, korszerű oktatótermek jöttek létre – és itt a helyi és megyei önkormányzattal való együttműködéseket is meg kell említeni. Ilyen például a Bányai János Szakközépiskolában a CNC-vezérlésű műhely, vagy a Kós Károly Szakközépisko­lában a tankonyha, amit a szakács, pincér szakon tanuló diákok használhatnak. Véleményünket meghallgatta és kikérte a politikusi szféra is adott kérdésekben, de sajnos egy ideje ilyen szempontból süket fülekre találunk.

– Hogyan lehet a szervezethez csatlakozni?   

– Nagyon egyszerű a folyamat, nem kell semmi nagy dologra gondolni, vagy kritériumrendszernek megfelelni. Amennyiben egy vállalkozás jelzi felént az igényét, hogy csatlakozni kíván, a honlapon lévő jelentkezési lapot kell kitölteni, és két tagnak a javaslatával már el is tudjuk fogadni a csatlakozási kérelmet. Ennyi az egész.

– Hogyan látja a jövőt, 30 év múlva is lesz UKKSZ?

– Nagyon bízom benne, hogy lesz! Amikor az elnökség élére álltam, akkor is azt mondtam, hogy nem szabad megszüntetni egy ilyen tekintélyes múltra visszatekintő szervezetet. Azóta újabb tíz év telt el, és büszkén mondhatom, nem sok vállalkozói szövetség van, amelyik megért ennyi időt. Én úgy gondolom, hogy ezt a szövetséget tovább kell éltetni, mellé kell állni, megerősíteni, hiszen nagyon sok vállalkozónak fontos, hogy legyen egy szervezet, egyfajta biztos háttérként, amihez tartozhat. Bár most elég harsány, individualista világot élünk, de bízunk a folytatásban. Kétévente van tisztújító közgyűlésünk, jövő márciusra esedékes, és bízunk benne, hogy addigra összeáll egy olyan lelkes fiatal csapat, akik továbbvinnék és új lendülettel töltenék meg az UKKSZ-t. Úgy érzem, hosszú idő a tíz év egy szervezet élén, amit épp jövőre fogok betölteni, ezért is szeretném, ha átvenné a vezetést egy új csapat – persze, a jövőben is legjobb tudásom szerint segíteném a szövetséget!



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!