Hirdetés

Üljünk közelebb a természethez

Nemrég ért véget a Var­gyas-szorosban a RIKA tábor, amely a természetjárók egyik kedvelt eseménye lett. A rendezvényről, a szabadban szerezhető élményekről és arról kérdeztük a szervezőket, hogy mi történik azokkal, akik hajlandók a kényelmi zónájukból kilépni.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 7 perc
Üljünk közelebb a természethez
Fotó: Csiki István Zsolt

A változatos természeti környezet, amelyben élünk, nemcsak teljesítménytúrákra, kirándulásokra ad lehetőséget, hanem másfajta tevékenységekre is. Vannak olyan szervezetek, egyesületek, amelyek a természetjárást csapatépítő tréninggel kötik össze, ugyanakkor a természetjárók részéről van igény arra, hogy táborozzanak, sportoljanak és akár biológusok, ökológusok, meteorológusok szakmai mondanivalójára is kíváncsiak. Mindezt az alapján mondjuk, hogy nemrég ért véget a harmadik RIKA tábor a Vargyas-szorosban, amely a közösségi élményen, sportolási lehetőségen túl környezeti tudatosságra is nevel, és amelyen idén több mint kétszázan vettek részt. Az eseményt az Outdoor Dreams Association és az Obszkura Production szervezte, minderről Molnár-Csorba Zsombor, illetve Csiki István Zsolt szervezőkkel beszéltünk.

A komfortzónán túl

Lehet azt mondani, hogy könnyű megszeretni a természetet, a hegyeket és az erdőt úgy, hogy Balánbányán nő fel az ember, és a családi ház ablakaiból az Öcsém-tetőre nyílik kilátás. Molnár-Csorba Zsombor elmondása szerint így nőtt fel, gyerekként nem szerette a videojátékokat, de nagyapjával mindig szívesen ment a mezőre kaszálni. Hosszú útkeresés, több kísérlet után talált rá az Outward Bound Romania non-profit szervezetre, amely tagja az Outward Bound International szervezetnek, és ahol jelenleg outdoor trainerként dolgozik – erre a későbbiekben kitérünk, hogy pontosan mit jelent. 

– Az „outward bound” angol tengerészeti kifejezés, ami azt jelenti, hogy a hajó készen áll a tengerre való kifutásra. Arra utal, hogy a szervezet célja a fiatalok felkészítése a felelősségteljes életre

– közölte Molnár-Csorba Zsombor.
Az Outward Bound szervezet oktatói fiataloknak, iskolai osztályoknak vagy cégeg alkalmazottjainak, csapatoknak tartanak olyan programokat, amelyekkel kimozdítják őket a megszokott környezetükből. Fizikailag, pszichikailag és érzelmileg kihívó, de biztonságos tevékenységeket szerveznek, amelyek alkalmasak többek között csapatépítésre is. A résztvevőket kimozdítják a kényelmi zónájukból, és mindezt a természetben teszik.
Molnár-Csorba Zsombor a szervezetnél oktatóként dolgozik. A helyes megnevezés az oktató helyett az outdoor trainer lenne, amelyre nem találtunk magyar megfelelő kifejezést, de olyan oktatóról van szó, aki a szabadban tart csapatépítő tevékenységeket, ami lehet hegyi vagy barlangi túra, via ferrata vagy akár sziklamászás is, olyan feladatokkal tarkítva, amelyek segítenek az egyéneknek jobban megismerni önmagukat és csapattársaikat.
Elmondása szerint a résztvevők nagyon jól érzik magukat ezeken a vezetett túrákon. Egy-két napra leegyszerűsítik az életet, nincsenek képernyők, kütyük és határidők, és leginkább a természetre, önmagukra, illetve egymásra figyelnek, és a komfortzónájukból kilépve megtapasztalják, hogy sokkal többre képesek, mint ahogyan azt gondolták volna.

Csiki István Zsolt
Táborrészlet. Közel a természethez

Természetbarát tábor a Vargyas-szorosban

Néhány évvel ezelőtt hárman – Molnár-Csorba Zsombor, Fodor Györgyi és Csiki István Zsolt – megszervezték az első RIKA tábort a Vargyas-szorosban, ahol megannyi lehetőség van több típusú sporttevékenységre. Ez a kezdetben három-, de most már négynapos tábor lehetőséget nyújt a résztvevőknek, hogy kipróbálják a sziklamászást, a via ferratát, a hegyi túrát, a barlangászatot és a jógát úgy, hogy természetbarát közösségben vannak, szakképzett hegyi vezetőkkel, hegyimentőkkel, barlangá­szokkal és tapasztalt alpinistákkal. Az esemény partnerei a szentegyházi hegyimentő- és barlangászcsapat és Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, és esténként az esemény szellemiségéhez kapcsolódó tematikus előadásokat tartanak olyan szakértők, akik jól ismerik ezt a környezetet.

– Családias hangulatú a rendezvény, és figyelünk arra, hogy természetes legyen, ne csak természetközeli. A kempingben nincs térerő, víz, gáz és villany. A résztvevők egymás mellett sátoroznak, összebarátkoznak. A sport is fontos, de nem a teljesítményen van a hangsúly, hanem a mozgás szeretetén. Idén a tudományos előadások is nagy szerepet kaptak, hogy egy kicsit jobban megértsük a minket körülvevő világot. A RIKA jó példa arra, hogy nagyon kevésből is nagyon jól tudjuk magunkat érezni

– részletezte a szervező.
Csiki István Zsolt, a tábor egyik szervezője elmondta, hogy igyekeznek hang-, fény- és egyéb szennyezés nélkül megrendezni a tábort, és megpróbálják minél multikulturálisabbá tenni a rendezvényt, ezért három nyelven – magyarul, románul és angolul – közlik a tudnivalókat a résztvevőkkel. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a minket körülvevő természeti környezet értékeire, és az is, hogy meghozzák a táborozók kedvét egyéni kirándulások megszervezésére.

Rika-erdő, Rika-patak, RIKA tábor

Kérdésünkre, hogy miért RIKA – így, csupa nagybetűvel – lett a tábor neve, Csiki István Zsolt elmondta, hogy azért, mert a Persányi-hegységnek az Olt alsórákosi szorosától északra húzódó vonulatát az erdővidékiek és homoródmentiek Rikának vagy Rika erdejének nevezik, ők pedig úgy gondolták, hogy ez jó név lesz a tábornak, egyrészt azért, mert felhívja a figyelmet a vidékre, másrészt meg azért, mert jól hangzik.
Molnár-Csorba Zsombor elmondása szerint a RIKA tábor a szervezők szerelemprojektje, amelyet pályázati pénzből – többek között Hargita Megye Tanácsának támogatásával – hoznak létre. Teljes mértékben önkéntes munkával szervezik meg, többnyire akkor, amikor munkájuk mellett erre is jut idejük, ezért mindig akad valamilyen hiányosság, de a lehetőségekhez mérten igyekeznek a legjobb élményt nyújtani a táborozóknak, és a jövőre nézve sok ötletük van, hogy még milyen újdonságot csempésszenek be.

– Én nem nagyon jártam még olyan rendezvényen, amelynek a végén majdnem mindenki odament a szervezőkhöz elköszönni, megölelt és megköszönte, hogy itt lehetett

– mondta Molnár-Csorba Zsombor, majd hozzátette, idén több mint kétszázan vettek részt a programokon. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!