Athéntól Párizsig: székelyek az olimpián (22.)

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentumaira tekint vissza az első Athénitől  (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékokig, kiemelve a több mint kétszáz erdélyi magyar és székely sportoló rendkívüli eredményét. Ma a 2000-es sydney-i nyári olimpiát mutatjuk be.

Becze Zoltán
Athéntól Párizsig: székelyek az olimpián (22.)
Marius Urzică Sydney-ben is aranyérmes lett

Az ausztrál belső viták után a Melbourne –Sydney rivalizálás eredményeként Sydney is rendezhetett olimpiát.
A két Korea – egyedi módon – közös csapattal vonult  be az olimpiai stadionba. A megnyitó előtt egy nappal Haig Prieste amerikai örmény, 1920-ben Antwerpenben bronzérmes atléta már 103 évesen, személyesen adta át Juan Aantonio Samaranch NOB-elnöknek azt az ötkarikás lobogót, amit nyolcvan éve Pierre De Coubertin ajándékozott a belga rendezőknek. Haigh akkor gyermeki csínytevésként elvitte a zászlót, és nyolcvan évig tartotta háza padlásán. Első ízben szerepelt az olimpia műsorában a triatlon és a taekwondo.
Az olimpiai lángot Cathy Freeman, Ausztrália őslakóinak leszármazottja gyújtotta meg.

Meglepetések olimpiája

A második, ausztrál földön rendezett olimpián rekordmennyiségű, 9,6 millió jegyet adtak el a szervezők. Sydney a nagy meglepetések olimpiája is volt. Szergej Bubka másodszor is érem nélkül távozott az olimpiáról: a selejtezőkben mindhárom ugrása érvénytelen volt. Az orosz Alexander Karelin – az évszázad sportolója cím tulajdonosa – tizenhárom év veretlenség után ausztrál földön nem tudott nyerni, pedig egyedüliként esélye volt négy olimpián a dobogó legmagasabb fokára állni.
A legérdekesebb Erik Mou­sambani esete, az úszó a 100 méteres távot 1 perc 52 másodperces idővel zárta. Kínos volt nézni, ahogy az utolsó métereken mint jobb sorsra érdemes fulladójelölt ért célba, viszont percekig ünnepelte a nemzetközi közönség.

Aranyos vízilabdázók

A magyar delegáció nyolc arany-, hat ezüst- és három bronzérmet nyert. Ezzel 13.-ként zárta az éremtálázatot, 137 olimpiai ponttal pedig 15.-ként a nemzetek ponttáblázatát.
Huszonnégy év után Benedek Tibor vezetésével ismét a dobogó legmagasabb fokáról mosolygott tizenhárom izomember. A magyar vizilabdázók kikaptak a horvátoktól és a jugoszlávoktól is, ám a legjobb nyolc között visszavágtak a jugóknak, majd az elődöntőben megverték az olaszokat, mehettek a döntőbe, ahol az oroszok ellen hihetetlen, 13-6-os magyar győzelem született.
A kajak-kenusok négy aranyat nyertek. Nagy Tímea párbajtőröző, Kovács Ági úszó, Csollány Szilveszter tornász is aranyérmet szerzett. Két sportoló Sydney-ben még más ország olimpiai csapatát erősítette. Gergely István pólós 12. lett a szlovák válogatott tagjaként, míg Janics Natasa, jugoszláv színekben, negyedik a kajakosok egyéni 500 méteres távon. Négy év múlva Athénban már mindketten az olimpiai dobogó legmagasabb fokáról, olimpiai bajnokként hallgatták a magyar himnuszt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szabó és Urzică aranyai

Románia a legjobb nem csonka olimpiáját jegyezte. Tizenegy arany-, hat ezüst- és kilenc bronzéremmel a kilencedik helyen zárta a nemzetek rangsorát.
Szabó Gabriella Sydnyben megnyerte az 5000 méteres távot. Az olimpiák közötti négyéves ciklus nagyon jól sikerült. Atlanta után egy évvel már világbajnok mind a 3000, mind az 5000 méteres távon. Ezeket az eredményeket megismételte 1999-ben is. Sőt elnyerte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség  (IAAF) Golden Gala nagydíját, és az ezzel járó egymillió dolláros csekket. Első lett a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) év végi  szavazásán és férjhez ment edzőjéhez, Gyöngyösi Zsolthoz. Az olimpiai versenyen hatszáz méterrel a cél előtt legnagyobb ellenfele, az ír Sonia O’Sulivan még megpróbált egy utolsó támadást, ám ezzel csak Gabit erősítette, aki húsz méterrel verte meg.

Marius Urzică a két olimpiai időszakban nem nyert jelentősebb versenyt. Az olimpia előtt  egy évvel viszont második lett a tianjini (Kína) világbajnokságon. A magyarul tökéletesen beszélő, Gyergyószentmiklóson nevelkedett (edzője Ferencz József), maroshévízi sportoló nem talált legyőzőre Ausztráliában.

Román doppingolók

A román sportolók nemcsak eredményeikkel, hanem do­ping­botrányaikkal is a közvélemény központjába kerültek. Az olimpia kezdete előtt két héttel két évre eltiltották Rodica Mateescu atlétát, mert pozitív lett egy korábbi tesztje.

A kalapácsvető Mihaela Melinte világcsúcstartóként érkezett Sydney-be. Gyorsan túljutott a selejtezőkön. A döntőre készülve melegített, mikor a WADA (Világ Doping­ellenes Egyesület) munkatársa értesítette, hogy egy olimpia előtti verseny után leadott vizeletmintája pozitív lett a római laborban. Így felkérték, hogy hagyja el az olimpiai stadiont, és kizárták a további versenyből.
A legismertebb viszont Andreea Răducan tornásznő esete. Miután a román delegáció lelkesen ünnepelte, hogy egyéni összetettben csak román tornász volt a pódiumon, érkezett a hír, miszerint nagy koncentráció ephedrint találtak Răducan vizeletében. A tornászlánytól elvették az aranyérmét. Ion Ţiriac, mivel ellentmondásba került korábbi nyilatkozataival – minden doppingvétségen kapott sportolót azonnal felfüggesztik a további szerepléstől – lemondott a ROB- elnöki tisztségéről.

És végül Diana Mocanu esete. A tizenhat éves úszónő megnyerte mind a 100, mind a 200 méteres hátúszást. Pályafutása két évet tartott. 1999-ben egy EB-bronzzal került be a nemzetközi sportéletbe. Utolsó eredménye 2001-ben Japánban egy arany- és egy ezüstérem megszerzése után – 17 évesen – végleg befejezte pályafutását. Ő tudja, miért.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!