A miniszter színre lép

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentumaira tekint vissza az első athénitől (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékokig, kiemelve a több mint kétszáz erdélyi magyar és székely sportoló rendkívüli eredményét. Ma a 2021-es tokiói nyári olimpiát mutatjuk be.

Becze Zoltán
Becsült olvasási idő: 9 perc
A miniszter színre lép
Novák Eduárd miniszterként nyert ezüstöt

Kétezer-húsz március 24-én a NOB bejelentette, hogy egy évvel elhalasztják a 32. olimpiai játékokat. Az első olimpia volt, amelyet egy évvel elhalasztottak. A XX. századi világháborúk miatt elmaradt 3 nyári és 2 téli olimpia, de elhalasztott még sosem volt az olimpiák történetében. Rá egy hétre viszont bejelentették, hogy 2021. július 23. és augusztus 8. között megrendezik az ötkarikás játékokat, nézők nélkül, üres lelátók előtt.
A nemzetközi szövetség összesítése szerint 43 nemzet állhatott dobogóra és 23 ország szerzett aranyérmet. 151 nemzeti és világcsúcs dőlt meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az Egyesült Államok küldöttsége végzett az élen 113 éremmel (39 arany), a második helyen Kína állt 89 éremmel (38 arany), a házigazda Japán a harmadik helyen végzett 58 éremmel (27 arany). Figyelemre méltó a britek negyedik helye 64 éremmel, amelyből 22 arany. Az 1996-os játékokon nem volt brit győzelem, ám egy komoly országos program meghozta az eredményt. Az olimpia egyik szenzációja volt, hogy az olasz Lamont Marcel Jacobs a toronyesélyes amerikaiakat megelőzve megnyerte az atlétika királyi számát, a 100 méteres síkfutást. Hab a tortán, hogy vele az élen az olasz csapat megverte a 4 x 100-as amerikai váltót. Felemelő pillanat volt, amikor a quatari Mutaz Essza Barshim és az olasz Gianmarco Tamberi magasugrók nem kértek egy döntő magasságból, hanem 237 cm teljesítése után, megegyeztek a közös aranyéremben. Ugyanakkor az olimpiák történetében másodszor nyertek aranyérmet egy napon cselgáncsban a Hifumi testvérek, Abe és Uta. Ilyen utoljára 1920-ban történt, a Nadi testvérek – a magyarok kizárásának köszönhetően – kétszer nyertek egy napon aranyat, végül nyolc aranyérmet szereztek összesen vívásban.

A miniszter színre lép
Miklós Andrea sérülés miatt nem állhatott rajthoz


Magyarország hat arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel a 15. helyen zárta az éremtáblázatot. Szilágyi Áron egyedi teljesítményként harmadszor is egyéni aranyat nyert kardvívásban. Ez a legendás Kárpáti–Gerevich–Kovács trió egyik tagjának  sem sikerült. (1932–1960 között csapatban minden olimpiát megnyertek.) A kajakosok három aranyat lapátoltak össze. Milák Kristóf utcahosszal nyerte kedvenc számát, a 200 méteres mellúszást. 
Románia folytatta a mélyrepülést. Egy arany-, három ezüst-, négy bronzéremmel a második világégés utáni legrosszabb eredményét érte el. Így a 46. lett. Az erdélyi magyar sportolók száma a minimumra csökkent. Miklós Andrea bár kiharcolta az olimpiai kvótát a 400 méteres futásban, sérülés miatt nem tudott rajthoz állni. A kolozsvári atléta 2019-ben bronzérmes lett a svédországi U23-as Eb-n.
Incze Kriszta birkózó a 62 kg-os súlycsoportban az első fordulóban 3-1-re legyőzte a magyar Sastin Mariannát, a második fordulóban viszont 6-0-ra kikapott a kirgiz Tinibekovatól, és a vigaszágon 14-7-re a lett Grigorjevától. 2018-ban bronzérmet szerzett az U23-as isztambuli Eb-n, a 2019-es bukaresti Eb-n pedig ezüstérmet.

A miniszter színre lép
Incze Kriszta egy győzelmet aratott, éppen egy magyar ellen


Szőcs Bernadett az asztalitenisz női csapat alaptagjaként Egyiptom 3-0-s legyőzésével az ötödik helyen végzett, ahogy ötödikek lettek a vegyes párosban is. Az elődöntőben Kínától kaptak ki 4-0-ra. A két olimpia között nagyszerű eredményeket ért el a marosvásárhelyi sportoló. A 2017-es luxemburgi, valamint a 2019-es nantes-i Eb csapat aranyat nyert.

Paralimpia

Novák Eduárd az ötödik olimpiáján vett részt, immár sportminiszterként. Ahogy sportolói karrierjét, úgy sportvezetői útját is lépésről lépésre építette fel, s mindkettőben a csúcsra ért. Annak ellenére, hogy miniszterjelölti meghallgatásán még 17-2 meggyőző fölénnyel kapta meg a bizalmat, mandátuma első hetében az elégedetlen és évek óta eredménytelen szakszövetségek, valamint a nacionalista sajtó kereszttüzébe került. Az ötkarikás játékok előtt is nem nagyszerű teljesítményeit emlegették, hanem a magukat sportújságíróknak nevezők azon rugóztak, hogy Ana Maria Popescu olimpiai ezüstérmes párbajtőröző hazaérkezéskor elutasította az őt virágcsokorral váró román sportminiszter kézfogását.
Ede csattanós választ adott az őt bírálóknak: 4 perc 31 másodperc és 212 ezredmásodperccel másodikként ért célba a 4000 méteres futamban. Ezzel olimpiai történelmet írt. Ő lett az első miniszter, aki nemcsak részt vett, hanem a dobogóra állhatott az ötkarikás játékokon.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!