Öt aranyéremmel zártak a magyar úszók

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentumaira tekint vissza az első athénitől (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékokig, kiemelve a több mint kétszáz erdélyi magyar és székely sportoló rendkívüli eredményét. Ma az 1992-es barcelonai nyári olimpiát mutatjuk be.

Becze Zoltán
Becsült olvasási idő: 9 perc
Öt aranyéremmel zártak a magyar úszók
Az olimpiák történetének legerősebb kosárlabdacsapata, a Dream Team

Nagyot változott a világ a szöuli és a barcelonai olimpia között: Kelet-Közép-Európában rendre megbuktak a kommunista rendszerek. A kisebbségi lét eredményes küzdelmének is­ko­lapéldája volt az olimpiai megnyitóünnepély, ahol a spanyol királyt és NOB-elnököt a katalán zászlóval és himnusszal, ünnepi beszéddel fogadta a főszervező!

Aranyos Dream Team

Két aranyat mindenki már a versenyek előtt odaadott volna a szám toronyesélyeseinek. Az egyiket az amerikai kosarasok álomcsapatának: Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Scotti Pippen, Patrick Ewing, Karl Malone, Charles Barkly és a többieknek. Talán minden idők legjobb csapata gyűlt össze, miután a NOB elfogadta, hogy profi kosarasok is részt vegyenek az ötkarikás játékokon. Nevetve, könnyedén nyerték az olimpiát, mindenkinek legalább 100 pontot dobtak. A döntőt minden idők legnagyobb pontkülönbsé­gé­vel 127:76-ra nyerték a horvátok ellen. Egyetlenegy gondjuk volt, hogy a dobogón az amerikai olimpiai csapat sportfelszerelését szállító cég márkajelét jól eltakarják a nemzeti zászlóval, hisz nekik más-más egyéni szponzoruk volt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Bubka-bukta

A másik aranyat Sergei Bubka csodaugrónak ítélték látatlanban. Bubka mint szov­jet sportoló megnyerte a szöuli olimpiát, sőt azóta harmincszor javította meg a világcsúcsot (16 fedettpályás, 14 szabadtéri versenyen). Az első atléta lett, aki átugrotta a hatméteres álomhatárt. A katalán fővárosban a selejtezőkben egyből átugrotta a számára nevetséges 5,60 métert. A döntőben 5,70-nél állt be a versenybe, de mindhárom próbálkozása sikertelen volt. Így két csapattársa 5,80-nal nyerte az olimpiát. Az olimpia után egy hónappal ismét világcsúcsot javított. Ötvenkét centivel ugrott nagyobbat, mint Barcelonában. 
Az olimpia helyszínére a legutolsónak a bosnyák Mirsada Burici érkezett. Őt több társával együtt letartóztatták a szerb milíciák. Két hétig teát és kenyeret kapott. Mikor elengedték, még búcsúzóul elvették a sportfelszerelését. A nyitóünnepség előtt hat órával érkezett meg a katalán fővárosba.
1936-ban a berlini olimpián a koreai Sohn Kee-chung nyerte a maratoni futást. A győzelme tiszteletére az akkor Koreát leigázó és rabságban tartó Japán himnuszát húzták el. Negyvenhat évre rá Sohn nyolcvanévesen testközelből nézte végig, ahogy honfitársa, a koreai Hwang Young-cho szoros küzdelemben – talán érte is – legyőzi a japán Korici Morishitat és a dobogón állva, tiszteletére a koreai himnuszt húzták el.

Öt aranyéremmel zártak a magyar úszók
Három aranyig jutott Barcelonában Egerszegi Krisztina


A felbomló Szovjetunióból a balti államok már saját csapatot indítottak, mint ahogy horvátok, szlovének lettek az egykori jugoszlávok. Erika Salumae 1988-ban szovjetként lett aranyérmes, Barcelonában mint észt sportoló állt a dobogó tetején. Ivans Klementjevs kajak-kenus és Afanaszisz Kuz­mins sportlövő Szöulban szovjet olimpiai bajnokok lettek, Barcelonában már litván színekben álltak a dobogón, mint ahogy négy litván kosaras - köztük Arvidas Sabonis-  is a litván színeket erősítette. Ugyanígy a jugoszláv utódállamokból hat egykori jugoszláv bronzérmes kosaras  – köztük Tony Kukoc – most Horvátországnak szerzett ezüstérmet.
A magyar delegáció 11 arany-, 12 ezüst- és hét bronzéremmel nyolcadikként zárta a nemzetek rangsorát. Csak úgy potyogtak a magyar aranyak. zegi Krisztina három, Darnyi Tamás két aranyat úszott össze. Szabó Bence kezében csillogott a magyar kard, Ónodi Henrietta ismét bizonyította a magyar torna hírnevét. Kovács Antal és Farkas Péter jelezte, hogy birkózónemzet vagyunk.

Öt aranyéremmel zártak a magyar úszók
Darnyi Tamás két aranyéremmel zárta a katalán olimpiát

Pontszerző erdélyiek

Románia négy arany-, hat ezüst- és nyolc bronzéremmel a 17. helyen végzett az éremtáblázaton.
Lázár Réka Brassóban született 1967. március 11-én, értelmiségi családban. Itt kezd el vívni. 1986-ban mind az ifjúsági, mind a felnőttbajnokságot megnyerte. 1987-ben negyedik lett egyéniben a világbajnokságon, a csapatot pedig az ezüstéremhez segítette. Egyéni negyedik helyét megismételte az 1990-es VB-n is. A katalán olimpián egyéniben a hatodik helyen végzett, míg a csapatversenyben több győzelemmel segítette bronzéremhez a román együttest.
Magyar Géza Hadadon szü­letett 1973. március 4-én. A nagybányai klubnál kezdett el kajakozni, majd mindkét fővárosi nagy klubot - a Steauát és a Dinamót is – erősítette. A nemzetközi mezőnyben 1991-ben a bécsi ifjúsági világbajnokságon tette le névjegyét. Ott második lett a kajak kettősben, harmadik a kajak négyesben. A barcelonai olimpián pedig ötödik lett a kajak négyesben.
Kovács Ella atléta 1964. december 11-én született Ma­rosludason. Marosvásárhelyen kezdett el atletizálni. A középtávok a kedvencei, főleg a 800 méteres táv. 1990-ben ötödik lett a spliti Európa-bajnokságon. Az olimpia előtti évben bronzérmet szerzett a sevillai fedettpályás EB-n és 1:57:58-as remek eredménnyel bronzérmes a tokiói világbajnokságon. Barcelonában pontot szerző hatodik helyen végzett. 
A homoródalmási Szabó Vilmos vívó már harmadik olimpiáján tette le névjegyét. A szöuli olimpia után tornatanári oklevelet és vívómesteri címet szerzett. Világkupagyőztesként utazott Barcelonába, ahol a csapatot a negyedik helyre segítette. Wéber Mónika vívó már német színekben ezüstérmet szerzett mint a német csapat tagja.

Öt aranyéremmel zártak a magyar úszók





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!