Éremeső a sportolimpiáról

Nagyszerű eredményekkel tértek haza a 8. alkalommal megrendezett sportolimpiáról a Hargita megyét képviselő diákok. Csíkszeredából a Márton Áron Főgimnázium mellett a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, illetve első ízben a Joannes Kájoni Szakközépiskola tanulói, míg Székelyudvarhelyről a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium sportolói vettek részt a megmérettetésen.

Szabó Előd-Zsolt
Éremeső a sportolimpiáról
A csíkszeredai diákok több éremmel tértek haza Fotó: Szabó Előd-Zsolt

Szeptember 17-20. között az RMDSZ, a Communitas Alapítvány, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, az Erdélyi Ifjúsági Sportegyesület és a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása Kolozsváron rendezte meg az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát, amelyen Erdély 31 középiskolájából közel 800 diák vett részt. 
Székelyudvarhelyt a Bac­kamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanulói képviselték, férfi kosárlabdában, valamint streetballban, előbbiben a negyeddöntő jelentette a végállomást a csapatnak, azonban 3 x 3-as kosárlabdában sikerült egy ezüstérmet szerezniük Vass Imre tanítványainak.
Csíkszeredát első ízben képviselte három tanintézet a sportolimpián, az újonc Joannes Kájoni Szakközépiskola két úszóval vett részt a megmérettetésen. Fazakas István testnevelő tanár diákjai közül Imets Csaba ért el kimagasló eredményt, ugyanis 50, illetve 100 m mellen egyaránt ezüstérmet szerzett.
Nagyszerű eredményekkel zárták az idei sportolimpiát a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium képviselői, a tizenegy megszerzett érem az iskola eddigi legjobb teljesítménye az olimpiák történetében. A küldöttség két aranyát Ladó Ákos 1000 m-es síkfutásban, valamint a fiú labdarúgócsapat szállította, amely meggyőző teljesítménnyel a döntőben 3-0 arányban diadalmaskodott a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum gárdája ellen. Emellett a lányfocisok ezüstérmesek lettek, akárcsak Bakos-Mihály Zselyke 50, illetve 100 m-es hátúszásban, valamint Fazakas Kincső megismételve tavalyi teljesítményét lett második 800 méteren. Bronzéremből is jutott bőven a küldöttségnek, úszásban Erőss Hanna 100 gyorson, Kiss Balázs 50 és 100 m mellen, a fiú 3 x 50-es vegyesváltó, illetve atlétikában Koncz Hanga-Mária 200 m-en lett egyaránt harmadik. Az érmek mellett több különdíjat is bezsebeltek Pitó Noémi tanítványai, Török-Láday Hunor a labdarúgótorna gólkirálya lett, László Anita a legjobb játékosnak járó trófeát kaparintotta meg, míg Ráday Barbarát, valamint Török-Láday Dávidot a legjobb kapusoknak választották. A 3 x 3-as kosárlabdatornán a lányok negyedik helye mellett Todi Barbara harmadik lett a hármasdobó versenyen, míg Gábor Gabriella ugyancsak a dobogó legalsó fokára állhatott fel a büntetődobó versenyen. Kosárlabdában is közel jártak az éremszerzéshez a lányok, de végül ha kevéssel is, de lemaradtak a dobogóról.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Csapatsportokban taroltak a „marcisok”

Nyolc számban nevezett a Márton Áron Főgimnázium csapatokat, és ebből négy első, három harmadik, valamint egy negyedik helyet értek el. Lány, valamint fiú kézi- és kosárlabda, illetve streetball mellett az idén lány-, és fiúfociban is szerencsét probáltak Balla Szabolcs testnevelő tanár diákjai. A lány kézilabdacsapat ötből öt sima sikert aratva zsinórban harmadszor lett aranyérmes, míg a fiúk kiélezett mérkőzésen az utolsó másodpercekben fordítva védték meg címüket a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum gárdája ellen. A legnagyobb izgalmakat a fiú kosarasok szállították, egy végletekig kiélezett döntőben, minimális egypontos sikerrel tudták megszerezni az első helyet. 
Streetballban a Jakab Tamás, Farcas Patrik-István, Körössy Máté, Vitos Ádám-Márton alkotta kvartett a tizenkét csapatos mezőnyben nem talált legyőzőre, míg a Mihálcz Beáta, Borbély Blanka, Balázs-Bécsi Júlia, Szatmári Júlia összeállítású csapat harmadik lett. Ugyancsak bronzérmet szerzett a lány kosárcsapat, valamint a négynapos viadal legnépesebb mezőnyét felvonultató fiú labdarúgásban is fényesen csillog a bronz. A lányfocisok a torna során a végső sikert elérő sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapatát legyőzték ugyan, de így is meg kellett elégedjenek a negyedik pozícióval. 
A csapatérmek mellett több különdíjat is elhoztak a „marcisok”, Csorba Adriennt, valamint Vizi Benedeket a kézilabdatorna legjobb játékosainak választották, míg a fiú kosárban Jakab Tamás elhozta a legértékesebb játékosnak járó címet. Fociban Veress Máté a torna legjobb játékosa lett, illetve Körössy Máté a streetball keretén belül megrendezésre kerülő hármasdobó versenyen utasított mindenkit maga mögé, míg Széll Csenge csupán szétlövést követően lett második büntetődobásban.

Egyéniben is brillíroztak 

Az egyéni sportágak közül atlétikában érték el a legkiemelkedőbb eredményeket a MÁG-os diákok, Mandel Kata megvédte címét távolugrásban, emellett 200 m-es síkfutásban is behúzta az aranyat. A harmadik elsőséget progresszív váltóban a Mandel Kata, Tóth Dóra, Székely Botond, Vizi Benedek négyes szállította, míg Tóth Dóra 80 m-en, valamint a 4 x 100-as váltó egyaránt harmadikként ért célba.
Úszásban is remekeltek a Márton Áron-os diákok, Galaczi Fanni 50, illetve 100 m-es hátúszásban sem talált legyőzőre, Imre-Kedves Orsolya 50 gyorson és a 3 x 50-es női vegyesváltó lett második, míg Imre-Kedves Réka 100 mellen ezüst-, míg ötvenen bronzérmes lett. A fiúk közül Varga Bence 100 m háton gazdagította egy bronzéremmel a kollekciót.
A küldöttség tizedik aranyérmét Herța Mátyás szállította sakkban, nyolc mérkőzésből hetet behúzva, egy alkalommal döntetlent elérve, vereség nélkül állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg lány asztaliteniszben Pescărescu Tamara szerzett harmadik helyet.
Ezzel a 61 tagot számláló Márton Áron-os küldöttség a VIII. Sportolimpia legeredményesebb csapata lett huszonegy éremmel, a megszerzett tíz arany pedig holtversenyben a legjobb teljesítmény. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai az éremtáblázaton az előkelő kilencedik helyet foglalják el, két arany- mellett négy ezüst- és öt bronzérmet szerezve. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!