Felért a csúcsra Novák Károly Eduárd

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentu­maira tekint vissza az első athénitől (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékok­ig, kiemelve a több mint kétszáz erdélyi magyar és székely sportoló rendkívüli eredményét. Ma a 2012-es londoni nyári olimpiát mutatjuk be.

Becze Zoltán
Becsült olvasási idő: 9 perc
Felért a csúcsra Novák Károly Eduárd
Családjával együtt ünnepelte első paralimpiai aranyát a csíki kerékpáros

Harmadszor – 1908 és 1948 után lett London 2012-ben az ötkarikás játékok rendezője. Az angol liberálisok igyekeztek mindent megtenni, hogy bagatellizálják az ötkarikás játékokat. Támadták az eszmét, a logót, a kabalát. Egyébként sok év után a kabala nem egy jellegzetes állat volt, hanem egy olvasztott acélcsepp „valami”. Nos, ez a valami a Wenlock és a Mandeville nevet kapta: 1887-től Penny Brookers Coubertint megelőzve Munch Wenlock Oli­mpic Gamest, vagyis Wen­locki Olimpiai Játékokat rendeztek. A másik nevet Stoke Mandeville helységről kapta, mert innen indult világ körüli útjára a paralimpia.
Az olimpia két legnagyobb hőse az amerikai úszócsoda, Michael Phelps és a jamaicai futófenomén, Usain Bolt volt.
Phelps ismét nyert négy aranyérmet, ezzel 18-ra emelve olimpiai győzelmeinek számát. Újraírt minden lexikont, megdöntött minden rekordot. Előtte négyen mondhatták magukról, hogy kilenc aranyérmet nyertek a modern kori ötkarikás játékokon (Paovo Nurmi - atléta, Larissa Latinina - tornász, Mark Spitz - úszó, Carl Lewis - atléta).

Felért a csúcsra Novák Károly Eduárd
Usain Bolt


Usain Bolt pedig egyedi módon megismételte a Pekingben elért 100 és 200 méteres síkfutási győzelmét, valamint a 4 x 100 méteres stafétadiadalt.
A magyar csapat feledtette a pekingi kudarcot, nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmével ismét bekerült a top 10-be, a kilencedik helyen zárta a nemzetek rangsorát. Ismét csillogott a magyar kard Szilágyi Áron kezében. A döntőben már 7-0-ra is vezetett, amikor olasz ellenfele elkezdte a „talján pszichodrámát”. Nem sokra ment vele, a karddöntők legnagyobb arányú vereségét szenvedte el (8-15). Szilágyi Áron pedig egyenes adásban ajánlotta aranyérmét 15 millió magyarnak. Gyurta Dániel világrekorddal nyert 200 háton, majd aranyérme másolatát eljuttatta az ötkarikás játékok előtt elhunyt nagy ellenfél, Dale Oen családjának.
Kozák Danuta elkezdte nagy sorozatát: egyéniben meg­nyerte az 500 méteres egyéni számot, és Szabó Gabriella, Kovács Katalin, Fazekas Zsuzsa társaságában ugyanazon a távon a kajak négyest is.
A székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc a kézilabdázók mind a nyolc mérkőzésén játszott és hét gólt dobott. Az Izland elleni nyolccaddöntő (34-33) egyik hőse volt. Próbálta a csapatot magával vinni – a legtöbb magyar találatot szerezte – a svédek ellen az elődöntőbe. Nem sikerült, negyedikek lettek.
Románia folytatta olimpiai mélyrepülését. A sydney-i 11 aranyérem Athénra nyolcra,  Pekingben négyre, Londonban kettőre olvadt. Csapatsportban szinte nem kezdett számítani.
Viszont Kovács István magyarországi edző vezetésével a román vízilabda-válogatott tizenhat év után ismét kijutott az ötkarikás játékokra. Kovács a román pólóikon Vlad Hagiutól vette át a szövetségi kapitányi tisztet. A római 2009-es vb-n a csapat már negyeddöntős. Ezt az eredményt megismételték az olimpiai évben rendezett Eb-n, és kiharcolták a londoni kvótát. A csoportban több csapatnak is okoztak kellemetlen perceket (Magyarországgal 15-17, 8-10 az USA-val), és kilencedikként zárták az olimpiát. A csapat alapembere a nagyváradi Kádár Kálmán volt.
Barabás (már Mironcic is) Enikő a kormányos nyolcas tagjaként ismét érmes reményekkel szállt hajóba. Kormányos nyolcasuk időközben kétszer is Európa-bajnok lett. Londonban egy gondolattal maradtak le az olimpiai dobogóról.

Felért a csúcsra Novák Károly Eduárd
A székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc negyedik lett a magyar kéziválogatottal

Út az aranyéremig

Novák Eduárd 2009-ben az olaszországi Bognonóban megszerezte élete első világbajnoki címét a mezőversenyben, és második lett az egyéni időfutamban. Ugyanebben az évben pedig megalapítja Székelyföld első kontinentális csapatát. 2011-ben a dániai Raskilde-ben megismételte világbajnoki címét a C4–es mezőnyversenyben, és a legjobb romániai kerékpárosnak választották. 2012 februárjában a Los Angeles-i vébén megszerezte harmadik világbajnoki címét a négy kilométeres üldözési versenyben. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Aranyérem, rekorddal

Világbajnoki címei nyomán a londoni ötkarikás játékokon két számban is dobogóesélyessé lépett elő. Az olimpia viszont egészen más. Ezt akkor tapasztalhattuk, amikor első versenyét, az 1 km-es egyéni versenyt hetedikként zárta. Többek között két olyan kínai versenyző mögött, akik még soha nem előzték meg. A második versenye, a 4 km-es üldözési próba viszont meghozta a három évtizedes titáni munka, hihetetlen akarat és kitartás eredményét.
Amiért már hatévesen vállalta a dermesztő hidegek és számtalan kerékpárút végtelen köreit. 2012. szeptember elsején, amikor a lenyugvó nap megcsillant a Hargita-hegy bércein, Novák Eduárd világrekorddal hódította el a paralimpia aranyérmét. A bajnok így mesélte később aranyérme történetét:
„Lassan közeledett az idő, hogy rám kerüljön a sor. Mindenki tudta, hogy a brit sráccal versenyzek, hatezer szurkoló őt biztatta, előttem indult a cseh versenyző. Tudtam, hogy a brit erős kell legyen, mert ő volt a favoritjuk. Nem lepődtem meg, mikor Zsiri, a cseh versenyző 4,41-et ment, igazából élete legjobb idejét mente. Egy kicsit a stressz utolért, hogy vajon mi lesz. Közeledett a start pillanata, odajött az edzőm és azt mondta: Edi, nézz fel a tribünre, ott van a te fiad, ez a verseny az övé. És tényleg eszembe jutott, hogy mennyit kínlódtam, mennyit harcoltam azért, hogy itt lehessek, ők is értem voltak a lelátón. Egyszer csak jött egy olyan gondolat, hogy nem érdekel semmi, semmilyen rossz gondolat. Sokan azt gondolják, hogy ott van a két lába, a felkészülése és megy. Ám igazából a nagy eredmény fejből jön. Fel­ültem a biciklire, s magamnak azt mondtam, hogy elindulok abban a ritmusban, ahogy szoktam. Az edzőm kérdezte, milyen fogaskereket tegyen, én azt válaszoltam, hogy azt, amelyik az edzésen volt, ezzel szoktam meg a pedálritmust. Jó volt az indulás, az edzőm a megbeszélt jellel mutatta, hogy minden körön egy tizedmásodperccel gyengébb vagyok, de nem érdekelt. Még volt nyolc kör, éreztem, hogy kezdek fáradni, de tudtam, hogy ez csak két kilométer, nem is olyan sok. Igazából éreztem, hogy jó lesz, mert nagyon jó lett minden. Szinte végig azt hittem, hogy a brit srác van előttem, s mikor a végén felnéztem az időmérőre, akkor láttam, hogy világcsúcsot mentem. Győztem több mint két másodperccel.”
A Hargita alján él egy tehetséges fiatalember, aki egy évtizede úgy tüntette el a gyorskorcsolyapálya jégköreit, mint bűvész cilinderében a nyulat. Akitől a sors megtagadta, hogy a téli olimpiák legendás székely hőse legyen. Aki a csíki hegyek konokságával egy nyári sportág Európa- és világbajnoka lett. Aki hét évtized után, ugyancsak a borvizek hazájából induló Keresztes, Lőrincz, Molnár olimpiai bajnokok örökébe lépett. Ő Novák Károly Eduárd, a mi Edénk. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!