Novák Károly Eduárd első olimpiai érme

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentumaira tekint vissza az első athénitől (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékokig, kiemelve a több mint kétszáz erdélyi magyar és székely sportoló rendkívüli eredményét. Ma a 2008-as pekingi nyári olimpiát mutatjuk be.

Becze Zoltán
Becsült olvasási idő: 9 perc
Novák Károly Eduárd első olimpiai érme
Novák Károly Eduárd és édesapja, Novák Károly a pekingi paralimpián

A NOB 112. ülésén Kínának ítélték a 2008-as olimpia rendezési jogát. A kínaiak az Egy világ, egy álom szlogent választották az olimpia mottójává. Az olimpiai láng  a világot bejárva 130 nap alatt jutott el a görögországi Olümpiából a pekingi Nemzeti Stadionba. A láng útját tüntetések kísérték, sőt a Szabad Tibetért harcoló szervezet tagjai – egyedi módon – Párizsban ki is oltották a lángot. Mivel a nyolcas a kínaiak kabalaszáma, a megnyitót 2008 nyolcadik hónapjának nyolcadik napján nyolc óra nyolc perckor kezdték el. 

Nem a magyarok éve

Nagyon gyengén szerepelt a magyar delegáció, ennél rosszabb eredményt 1924-ben ért el. A szereplésre keményen rányomta bélyegét az olimpiai címre esélyes Kolonics György kenusnak az olimpiai nyitány előtt három héttel történt tragikus halála.
A magyar sportolók három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szereztek és 171 olimpiai pontot gyűjtöttek. Ezzel az eredménnyel mind az érem-, mind a ponttáblázatot a huszadik helyen zárták. Az olimpia 14. napjáig nem volt magyar aranyérem. Sorra elszálltak az aranyesélyek. Egy-egy kivétellel sorra elbuktak a birkózók és cselgáncsozók. Úszásban pedig ott volt a legyőzhetetlen Michael Phelps, - aki megdöntötte a hétaranyos Mark Spitz 1972-es egyéni rekordját - így Cseh Laci „csak” három ezüstöt tudott szerezni. Aztán eljött az utolsó nap, Vajda Attila számában, a kenu 1000 méteren kiváló taktikával megszerezte a magyar delegáció első aranyérmét. A nagyszerű sportember a célba érve a vízre csapott, majd az égre nézve azt kiáltotta: „Köszönöm, Koló!”.

Novák Károly Eduárd első olimpiai érme
Zsinórban háromszor lettek „aranyosak” a magyar vízilabdázók

Ezt követően a Kovács–Janics kajakpáros bizonyította, hogy a nagy fal árnyékában is legyőzhetetlenek. A harmadik aranyérmet a vízilabdázók szerezték. Ilyen sem volt az olimpiák történetében, hogy egy válogatott sorozatban háromszor legyen olimpiai bajnok. Ezt az eredményt sem a Kárpáti-Gyarmati,  sem a Faragó–Szívós– Molnár neveivel fémjelzett legendás aranycsapatok nem tudták hozni. A legemlékezetesebb momentum számomra egy bronzérem volt. Négy héttel a verseny előtt állt össze a Kozmann György–Kiss Tamás kenukettes. A döntőbe jutás már kemény fegyverténynek számított részükről. Harmadik hely és bronzérem lett belőle.

Novák Károly Eduárd első olimpiai érme
A Janics Natasa és Kovács Katalin kajakpáros. Olimpiát nyertek

Nyolc román érem

A román küldöttség négy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szerzett. A négyből olyan arany is összejött, amihez a román sportmozgalomnak köze sincs. Constantin Dita Tomescu Amerikában élő és készülő atléta maratoni aranya. Ugyanakkor nagyon megcsappant az olimpiai kvótát szerző erdélyi magyarok száma.
A női kormányos nyolcast erősítő Barabás Enikő Régenben született, 1986. július 21-én. Tizenkét évesen kezdett sportolni a Marosvásárhelyi Sportklubnál Bálint Klaudia tanítványaként. 2002-ben már ifi világbajnok a kormányos nyolcassal. 2006-ban már a felnőtt világbajnokságon lett aranyérmes. Pekingben a román kormányos nyolcas nagy harcban vesztett az aranycsatában. Bronzérmet szereztek.
A zilahi Tolnai Talida az éremesélyes román kézilabdacsapat hálóőreként érkezett a kínai fővárosba. A csapat viszonylag jól is menetelt a magyarok elleni mérkőzésig. Győzelem Kazahsztán (31-19), Kína (34-20), Franciaország (34-26) és Angola ellen (28-23). Minimális vereség a későbbi olimpiai bajnok Norvégiától (23-24), és akkor jött a magyar–román derbi. A román csapat nem bírt a kitűnően játszó magyar együttessel. Kovacsics, Ferling hét-hét gólt szerzett, Vérten hatot, Görbicz négyet, és 34-30-ra nyertek a magyarok. Ezt még két vereség követte a franciák és a svédek ellen, így zárták nyolcadikként az ötkarikás játékokat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ezüstérmes Novák

Novák Károly Eduárdot nem törte le az athéni negyedik hely: ő tovább készült. 2006-ban a Román Körversenyen ő lett a fél évszázados múltú nemzetközi megmérettetésen az első olyan sportoló, aki sérült versenyzőként szakaszgyőzelmet ért el. A világbajnokságon ezüstérmes lett. 2007-ben megismételte a Román Körversenyen elért sikerét és a vb-ezüstérmet. Két Eb-arannyal és két vb-ezüsttel lépett a pekingi olimpia évébe, hogy megvalósítsa gyerekkori álmát, az ötkarikás érmet.  
A Nagy Fal árnyékában az első három versenyszámában kísérte az athéni rémálom, a negyedik hely, hogy aztán az utolsó számban, az országúti szakaszon megtörjön az átok.
Szeptember 8., délelőtt – egyéni üldözéses verseny, előfutam: 4. hely. Ugyanaznap délután – egyéni üldözéses ver­seny, döntő: 4. hely.  Szeptember 9. – egy kilométeres egyéni gyorsasági verseny, döntő: 4. hely.
Egy versenyszáma maradt, az utolsó, a 25 kilométeres országúti szakasz. 33 perc kemény küzdelem után, 2008. augusztus 12-én, reggel kilenc óra 58 perckor a pekingi Triatlon Arénán Novák Ede másodikként haladt át a célon, ezüstérmes lett.
Székelyföldiként huszonegyedik, csíki székelyként a második, aki az ötkarikás játékok dobogójára állhatott.

– Nagyon büszke vagyok arra , hogy nemcsak a hazámnak, hanem annak a helynek, ahonnan származom, hozhattam egy olimpiai érmet, és remélem, hogy sok emberben a reményt fel tudom ébreszteni, hogy meg lehet csinálni, csak sok munka, vasakarat és ambíció kell ehhez

– mondta a róla készült filmben az olimpiai dobogós Novák Károly Eduárd.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!