Új köntösben, régi pompában a rugonfalvi református templom

Egyre többen keresik fel Udvarhelyszék egyik legrégebbi műemlék templomát, amelynek teljes felújítását 2021-ben fejezték be. A rugonfalvi református templom freskója mellett a felújítás során előkerült román kori leleteket is érdemes megtekinteni.

Nagyálmos Ildikó
Becsült olvasási idő: 5 perc
Új  köntösben, régi pompában a rugonfalvi református templom
Fotó: Nagyálmos Ildikó

Rugonfalva központjában ismét régi pompájában magasodik az ég felé a 13. században már létező templom. Barabás Csaba rugonfalvi református lelkipásztor elmondta, a templomfelújítás kezdeményezése tulajdonképpen már 2014-ben elindult, ekkor állították össze a templom felújításához szükséges dokumentációt, de anyagi források hiánya miatt több éven át stagnált. Javarészt Hargita Megye Tanácsa műemlékvédelmi részlegénél pályáztak nagyobb összegeket, illetve a magyar állam is támogatta, hogy a végleges dokumentáció 2017-re összeálljon. 2018-ban nyertek meg végül egy európai uniós pályázatot, és ennek az anyagi ráfordításával – közel hárommillió lejjel – tudták a templomot a látható állapotában felújítani.
A templom a 13. században épült, legalábbis a nyugati része, a mostani hajórész, amit aztán a 15. században bővítettek, megtoldották egy gótikus szentéllyel. Jelenleg egy román kori hajóból és egy gótikus szentélyből áll a templom. Legutóbb a kilencvenes években újították fel, amikor kicserélték a cserepet. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– A templom nem volt rossz állapotban, nem ez tette indokolttá a felújítást, hanem sokkal inkább a tűzvédelmi rendszer felújítása, ugyanis a villanyhálózat annyira elavult, hogy féltünk, nehogy zárlat miatt leégjen az épület. Ezzel egyszerre padfűtést is szerettünk volna, ami most megvalósult. A tervező, Várday Zsolt javaslatára nemcsak ezeket újítottuk fel, hanem az egész templomot, tehát a padfelújításos álomból egy teljes templomfelújítás lett

– mondta a tiszteletes.

Új  köntösben, régi pompában a rugonfalvi református templom
A korszerűsítés során találtak rá a régi román kori templom szentélyének alapjára, ami nagyon jó állapotban megmaradt alaprészlet volt, annak a nyomvonalát rakták ki körkörösen élére állított téglákkal a padlóra, hogy bemutatható legyen, hol húzódott a régi szentély alapja. Előkerült a régi, kisebb templom déli ajtóhelye is, ami meglepte az építőket, hisz ilyen kis méretű templomoknak általában csak egy bejáratuk volt. 
Ugyanakkor egy régi román kori befalazott ablak és egy külső falkép is előkerült, ami szintén meglepetés volt mindenki számára, s amely állítólag Szent Kristófot, az utazók védőszentjét ábrázolja. A szakértők szerint a templomok külső oldalára többnyire ezt a szentet festették fel, hogy a mellette elhaladók tudjanak hozzá imádkozni.
Barabás Csaba lelkipásztor szerint román anyanyelvűek is kezdik felfedezni a rugonfalvi templomot, több utazó kanyarodik erre, amit a felújításnak köszönhetnek. 

Új  köntösben, régi pompában a rugonfalvi református templom
A kivitelező cég képviseletében Nagy Zsolt a munkálatokról beszélt: minden munkafázist más-más cég végez el, a falkép-restaurátortól a villanyszerelőig mindenkinek engedélye kell legyen ahhoz, hogy műemlék épületen dolgozhasson. A munkálatoknak több fázisa van. A szerkezetépítészet tartozik hozzájuk, de mindenkinek fontos feladata van: a falkép-restaurátor technikai felügyeletet biztosít mindenre, ami a homlokzatokon történik, hogy nehogy olyan vakolatot verjenek le, amit meg kellene őrizni. A felújításon kő- meg farestaurátor és egy üveges is dolgozott, aki az ablakokban helyreállította a pici üvegeket. Jelen voltak az ipari alpinisták is, akik újrafödték a tornyot.

– A porticus, azaz a boltíves kapu bejáratánál mélyebbre kellett menniük a régészeknek, hogy megerősíthessük az alapokat. Fővállalkozóként a feladatunk, hogy összehangoljuk mindenki tevékenységét a miénkkel és vigyázzunk arra, hogy egymás munkáját ne rontsuk el

– mondta Zsolt, akitől azt is megtudtuk, hogy kanálhátas korhű vakolat került a templom falára. Ugyan egy korszerű festékkel elég egyszer-kétszer lemeszelni a falakat, mégis ragaszkodtak a hagyományos oltott mészhez, amivel sokkal nehezebb dolgozni, akár hatszor-hétszer is le kell gurítani. 

Új  köntösben, régi pompában a rugonfalvi református templom

– A tetőszerkezettel indítottunk, annak meghagytuk az apróbb csámpásságait, nagyon kevés elemet cseréltünk ki, és számomra egy nagyon kedves, szép cseréppel födtük be. Következett a torony meg a homlokzatok, és párhuzamosan dolgoztunk a kerítőfallal is

– fogalmazott a kivitelező.
A torony régi gömbjében – amelyet kicseréltek, mert golyónyomok voltak rajta – találtak egy időkapszulát, egy régi iratot a templomfelújítással kapcsolatos tudnivalókkal, amelynek helyére egy fotót és egy információkkal teli adathordozót helyeztek vissza.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!