Az Ige ereje

Tartalmas előadásokkal és ünnepi istentisztelettel zárult az elmúlt hétvégén a gyergyószentmiklósi református templom építésének 125. évfordulójára szervezett egyhetes rendezvénysorozat. Az eseményeket tematikusan szervezték úgy, hogy „az igéből táplálkozva tovább erősítsék a közösséget”.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 5 perc
Az Ige ereje
Az Igéről a média szempontjából. Közösségerősítő beszélgetések Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Miután múlt hét elejétől kezdődően előbb a családok, majd a múlt és a jelen, illetve a nehézségek kerültek fókuszba a bibliai igék megközelítésében, csütörtökön a gyermekeknek és a fiatalságnak tartottak programokat, pénteken a művészetek, szombaton pedig a média szempontjából is tárgyalták az igét a gyergyószentmiklósi református templom évfordulós rendezvénysorozatának keretében, Gundel Takács Gábor magyarországi televíziós személyiség bevonásával. 
A Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor első körben Mátyás István református lelkész felvetéseire válaszolt

– A kereskedelmi televíziózásban a nézettség számít, ami kompromisszumos  dolog. Én sokkal inkább abban hiszek, mindenki csinálja úgy, ahogy Isten adta neki a tehetséget, az erőt és a lehetőséget.
Meggyőződésem szerint, amikor majd ott állunk a Teremtő előtt, nem azt fogja kérdezni, hogy hányan hallották meg a mondandódat, hanem hogy hogyan csináltad. Egyébként is: Ő ad fület annak, akihez szeretné, hogy rajtam keresztül elérjen az üzenet

– hangsúlyozta. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Beszélt arról is, hogy az online tartalomgyártás és -szolgáltatás okán „felhígult” a szakma. 

– Régen az újságírás, rádiózás, televíziózás terén nagyon komoly lépcsőfokokon kellett végigmenni ahhoz, hogy valakinek megjelenjen egy írása, vagy megszólalhasson a médiában. Ma viszont ha valaki úgy dönt, hogy újságíró lesz, készít egy online platformot, belekalapál valamit, és kész is

– mutatott rá az előadó. 

Missziós munka

Az évfordulós rendezvénysorozat keretében vasárnap tartották a záró istentiszteletet. 
Az ünnepségen főtisztelendő Kató Béla püspök igeelmélkedésében a református naptárban szereplő missziós vasárnapja kapcsán rávilágított arra, hogy tulajdonképpen missziós munkát végzett az idők során a gyergyószentmiklósi gyülekezet. 

– Ezen a vidéken nem gyökerezett meg a reformáció, és történelmileg nem alakultak ki azok a gyülekezetek, amelyek most már több mint 450 éve Erdély más területein megalakultak. Itt sokkal később ismeri meg és fogadja be ez a város a reformátusokat. Egy idő után a közösségformálás igénye is megfogalmazódik, s most itt állunk a gyergyószentmiklósi missziós gyülekezet templomában, és ennek a 125 éve megépült templomnak a csodáját ünnepeljük

– prédikálta a püspök.

Az Ige ereje

A lelkiség ünnepe

Az istentiszteleten Dávid György gyergyószentmiklósi fő­esperes, plébános is köszöntötte az ünneplőket. Úgy fogalmazott: amikor templomépítési évfordulót ünneplünk, akkor soha nem a falakat ünnepeljük.

– Azt a lelkületet, lelkiséget ünnepeljük, amely ezt építette. Arra a szándékra gondolunk, amely ezt megfogalmazta, és arra a verejtékes munkára, amely ezt létrehozta. 


Ősz Sándor, a gyergyószentmiklósi egyházközség főgon­dnoka a rendezvénysorozatot összegezve elmondta, hogy akárcsak 2000 évvel ezelőtt a napkeleti bölcseket, úgy most őket, szervezőket is irányította a csillag. Bíztak az Ige erejében, és az mindvégig a segítségükre volt.

– Úgy próbáltuk összeállítani a programokat, hogy mindenki megtalálja azt, ami érdekli, amiről szeretne hallani, amiben szeretne részt venni. És nagy örömünkre szolgált, hogy nagyon sokan bekapcsolódtak ünneplésünkbe, imádságainkba, hálaadásunkba. Hálásak vagyunk ezért a hétért

– mondott köszönetet a főgondnok az előadóknak, a résztvevőknek, a támogatóknak, adományozóknak. Az évfordulós ünnepségsorozat úrvacsoraosztással és az egyházi kórus énekével zárult.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!