Hirdetés

Hygge nemcsak panzió, életérzés!

Parajdon, a Kis-Küküllő partján álmodta meg panzióját Balázs Ferenc és felesége, Imola. Magyari István építész és az ArhiDesign csapata által tervezett épület bekerült az [arhitectura.6] – 2022 építészeti szemle legjobbjai közé, és nemrég a székelyudvarhelyi Márton Áron téri vándorkiállításon is bemutatták.

Nagyálmos Ildikó
Becsült olvasási idő: 5 perc
Hygge nemcsak panzió, életérzés!
Fotó: Kovács Levente

2016-ban pályázott agroturisztikai panzió építésére a fiatal házaspár, amelyet a férj által örökölt telekre képzeltek el, és 2018-ban sikerült felépíteni. A közel egyhektáros területet gyümölcsfákkal ültették be, mivel a pályázathoz szükség volt agroturisztikai tevékenységre, majd a gyümölcsös közepére épült fel a hét szobával, két apartmannal, szaunával, dézsával rendelkező panzió. A tulajdonosok folyamatosan fejlesztik a vállalkozást: készül a fedett medence, a gyerekeknek homokozó és ugráló, valamint egy kis meseház hintával, csúszdával.

Hygge nemcsak panzió, életérzés!

A kétszázezer eurós uniós, vidékfejlesztési pályázatból tíz százalék önrésszel egy olyan ízléses, faluképbe illeszkedő épületet sikerült megálmodnia az építésznek, amely követendő példa mások számára is: ötvözni a hagyományos formákat az aktuális igényekkel.
S hogy mit szeretnének átadni a fiatalok az ide érkező vendégeknek? Egy múltból jövő érzést, ami megfoghatatlan, de végigkíséri az életüket. Azon túl, hogy gyönyörű környezetben, összkomfortos házba várják a vendégeket, alább idézett vendégtájékoztató füzetükben érzelmeket is megmozgatnak, amire idegen szóval a dánok csak annyit mondanak: hygge.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


„Gyerekkorom legszebb emlékei közé tartoznak a nagyszüleimnél töltött időszakok. Egyszerű földműves emberek voltak, tele szeretettel. Boldogan gondolok vissza a közös reggelekre a konyhában, ahol nyáron hűvös, télen pedig kellemes meleg fogadott. Gyerekként néztem a lelkesedést és a nyugodtságot, ahogy nagyapám a gyümölcsfáit gondozta. Szerettem ott lenni a betakarításokon, részt venni benne, nem éreztem úgy, hogy az munka, hanem értékesen eltöltött, közös időként gondolok vissza azokra a napokra. Aztán nagymamám feldolgozta ezeket a gyümölcsöket lekvárnak, befőttnek, és egész évben azt kínálta nekünk.

Hygge nemcsak panzió, életérzés!
Ez olyan jutalom volt, amit máshol nem kaptunk meg. Ezt az érzést szeretném továbbadni gyermekeinknek, majd unokáinknak. Ezért amikor ezt a telket megörököltük, gyümölcsöskertet akartunk kialakítani. Nagyjából a panzió megépülésével egy időben került a kezembe Meik Wiking Hygge – a dán életérzés című könyve, azt elolvasva számos emlék jutott eszembe a nagyszülőknél töltött időkből. A nagyszüleim sokat dolgoztak, mégsem rohantak, korán keltek, hogy a feladataikat elvégezzék, mégis minden napnak megvolt a maga ünnepélyes kezdése: tüzet gyújtottak, teát főztek, elbeszélgettek. Szerettem bevackolni magam a takaró alá és onnan figyelni, amíg bemelegedett a kályha, és elkészült a reggeli kakaóm. Egész napos munkájukat örömmel végezték, bevontak engem is azokba a feladatokba, így én is értékesnek és hasznosnak éreztem magam.

Hygge nemcsak panzió, életérzés!
Nagymama mindig otthon sütötte a kenyeret, egy hétre. Ha sütött, külön gondolt rám, egy kisebb cipót készített nekem, amelyet úgy hívtunk, madárka. Lelkesen vártam a kemence mellett, hogy megsüljenek a kenyerek, és megkapjam a madárkát. Ma is emlékszem az illatára. A könyv olvasása közben ezeket az emlékeket újraélve értettem meg, hogy a hygge ismerős nekem, ott, akkor, azokban az időkben én is átéltem. A nagyszüleim ugyan nem ismerték ezt a fogalmat, mégis így éltek: tűzhellyel, kakaóval, közös betakarításokkal, befőzésekkel, egymásra időt szánva, szeretetben. Úgy gondolom, hogy a hygge nem valami távoli, idegen tradíció, ezért szeretnénk, ha az ott eltöltött idő alatt nálunk ezt ti is megtapasztalhatnátok, magatokkal vinnétek tartalékként a szürke hétköznapokra.”

Hygge nemcsak panzió, életérzés!





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!