Hirdetés

Tíz alkotást vetítenek a kolozsvári filmszemle magyar filmnek szentelt napján

Tíz alkotást láthat a közönség idén a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar filmnek szentelt napján, június 19-én. A kolozsvári vetítéseken számos alkotó is jelen lesz – közölték szerdán a szervezők.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Tíz alkotást vetítenek a kolozsvári filmszemle magyar filmnek szentelt napján
Illusztráció. Korábbi felvétel Fotó: tiff.ro

A június 14–24. között zajló kolozsvári filmszemle Magyar Film Napja elnevezésű programját hagyományosan a fesztivál szerdai napján, idén június 19-én tartják. A többnyire belvárosi mozikban tartott vetítéseket közönségtalálkozók is követik.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A dokumentumfilm-versenyszekcióba beválogatott Kix című alkotás a TIFF egyetlen magyar versenyfilmje: egy budapesti utcagyerek életének jelentős szakaszát meséli el másfél órában. A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol Révész Bálint és Mikulán Dávid rendező mesél a film elkészítéséről. A filmszemle közönsége Fésős András Magasmentés című filmjét is megtekintheti, melynek főszerepét Bogdan Dumitrache román színész alakítja. A vetítésen a rendező mellett Takáts Andrea színésznő is jelen lesz.

A Somogyvári Gergő rendezte Fanni kertje című film vetítésére is a rendező jelenlétében kerül sor. A film egy Budapest peremén élő 60 éves hajléktalan és egy 19 éves transz lány történetét meséli el.

Generációkon átívelő barátságról szól a Valami madarak is, ezt Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró jelenlétében vetítik.

A Tóth Barnabás rendezte Mesterjátszmát szabadtéri vetítésen lehet majd megnézni.

A filmben egy sakkjátszma apropóján kapcsolódik össze két olyan történet, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz: az 1956-os forradalom végnapjaiban egy fiatal pár elcsípi az utolsó, Budapestről induló menekültvonatot, egy katolikus papot pedig a kommunista titkosszolgálat vallat a Vatikán elrejtett kincseiről.

Látható lesz a Nyersanyag című film is; a korrupciós ügyeket feltáró rendezőről szóló alkotás vetítésén Boross Martin rendező és Bálint Dániel operatőr is jelen lesz. Bár már forgott az erdélyi mozikban,

Moldovai Katalin Elfogy a levegő című alkotása is látható a TIFF-en, a filmet egy tordai tanárnő története ihlette.

Látható lesz továbbá a Csáki László rendezte Kék Pelikan animációs film, és a kolozsvári mozikban már szintén bemutatott, Breier Ádám rendezte Lefkovicsék gyászolnak. Az alkotás a szemle gyerekeknek és tiniknek szóló, idén MiniTIFF-re keresztelt válogatásába is bekerült, vetítésén a rendező is jelen lesz.

A Hajdu Szabolcs rendezte Kálmán-napot szintén megnézheti a fesztivál közönsége, a vetítésen Gálovits Zoltán gyártásvezető és Bántó Csaba operatőr is jelen lesz – idézte a szervezők közleményét az MTI.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!