Hirdetés

Csütörtökön tárgyalja a képviselőház az autonómiatervezeteket

Csütörtökön összeül a képviselőház, hogy megvitassa a Székelyföld, a nemzeti közösségek, illetve a magyar közösség kulturális autonómiájával kapcsolatos három törvénytervezetet.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csütörtökön tárgyalja a képviselőház az autonómiatervezeteket
Illusztráció Fotó: Hargita Nepe

Az ülés 14 órakor kezdődik a képviselőház házbizottságának döntése értelmében. A Székelyföld autonómiastatútumának, a nemzeti közösségek kulturális autonómiája kerettörvényének és a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútumának tervezetét az RMDSZ listáin parlamentbe jutott Kulcsár-Terza József-György és Zakariás Zoltán nyújtotta be december 20-án.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ugyanaznap Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte: javasolta a képviselőház elnökének, hogy intézkedjen egyes RMDSZ-es színekben mandátumot szerzett politikusok „mérgező” törvényjavaslatainak sürgős elutasításáról. A kormányfő bejegyzése szerint Székelyföld autonómiáját, illetve az etnikai alapú kulturális autonómiát célzó „elszigetelt” jogszabályjavaslatoknak „nincs keresnivalójuk egy demokratikus államban”. „Ez a bizonyos időközönként felbukkanó vita értelmetlen” – idézte a miniszterelnököt az Agerpres hírügynökség.

Bepanaszolták Dan Tanasát
Fegyelmi panaszt nyújtott be szerdán a házbizottsághoz Szabó Ödön a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Dan Tanasă ellen az utóbbi politikusnak a költségvetés parlamenti vitáján tanúsított magatartása miatt. Az RMDSZ-es képviselő panasza szerint a két ház plénumának december 19-i együttes ülésén Dan Tanasă provokatívan viselkedett, és botrányt okozott azzal, hogy a romániai magyar kisebbséget sértő, idegengyűlölő és soviniszta kijelentéseket tett. „Teljességgel elfogadhatatlan és sajnálatos Dan Tanasának, az AUR képviselőjének magatartása, aki nem először intéz ilyen kirohanást a romániai kisebbségi közösségek ellen. Minden alkalmat megragad, hogy provokáló beszédet tartson és a frakciónkat sértő megjegyzéseket tegyen (...). Kérem, fegyelmezzék ezt a személyt, és állítsák helyre a rendet a román parlamentben. Ez így nem mehet tovább!” – olvasható Szabó Ödön panaszában. Az RMDSZ politikusa szerint Dan Tanasă megsértette a parlament házszabályának 40. cikkelyét, amely kimondja, hogy „tilos sértő vagy rágalmazó kijelentéseket tenni az emelvényről és az ülésteremből egyaránt”. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Szabó Ödön panaszát a képviselőház jogi szakbizottságához továbbította a házbizottság.


 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!