Hirdetés

Székelyek – Örökség-mintázatok

Több mint háromszáz, székelyföldi múzeumokból származó, a székelységet bemutató tárgyat állítottak ki a budapesti Néprajzi Múzeumban a Székelyek – Örökség-mintázatok című időszaki kiállításon. Ez az első kiállítás a magyar múzeumok történetében, amely a Székelyföld különböző településein őrzött tárgyak sokaságát mutatja be.

Simó Bernadette
Székelyek – Örökség-mintázatok
Borvízhordó szekér. Szejkefürdő különlegessége Budapesten Fotó: Koncz Hunor János

A 700 m2-en megvalósuló tárlat Zabolától Gyergyószentmiklósig, Sepsiszentgyörgytől Székely­ke­resz­túrig csaknem valamennyi székelyföldi múzeum gyűjteményéből vonultat fel tárgyakat és dokumentumokat. A kiállítás arra hivatott, hogy bemutassa, kik a székelyek, milyen tudás és hiedelemrendszer alakult ki a székelységről, valamint hogyan látjuk mi, székelyek magunkat. A kiállításra Székelyföld szinte valamennyi múzeuma szolgáltatott tárgyakat, a Maros és Kovászna megyei intézmények mellett Hargita megyéből a Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, a székelykeresztúri Dr. Molnár István Múzeum, valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum is közreműködött a kiállítás létrejöttében.
A Székelyek – Örökség-mintázatok kiállításon hét nagy témakörben hetvenhét történet elevenedik meg, tizennégy dokumentumfilm és száz fotó, valamint több mint háromszáz tárgy látható tíz múzeum jóvoltából.
Gyarmati Zsolt, a kiállítás egyik kurátora a Hargita Népének elmondta, a három Hargita megyei múzeum a különböző témakörökhöz szolgáltatott eszközöket, így a szakrális témakörben megtekinthető unitárius padmellvéd és kehely Városfalváról, 17. századi katolikus énekeskönyv Csíksomlyóról, búcsús zarándokzászlók a csíkpálfalvi templomból, Gyümölcsoltó Boldogasszony-szobor Székelyudvarhelyről. A gasztronómia témakörébe mindegyik Hargita megyei múzeum kölcsönzött eszközöket, többek között a hagyományos székely disznóvágásokon, a pityókás házikenyér és a kürtőskalács készítésénél használt tárgyakat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Egy Csíkmadarason tartott disznóvágásról készült filmet is bemutatnak a kiállításon – közölte Gyarmati Zsolt –, továbbá a borvizek is terítékre kerülnek, helyet kapott a kiállításon egy, a Kászonokban használt régi borvizesüveg, valamint a Szejkefürdőről származó borvízhordó bivalyszekér is.
Szintén a gasztronómia témakörben Zsögödi Nagy Imre Ebéd című festménye is beilleszkedik a tárgyak közé. A tárlaton ritkán látható nagyméretű tárgyak is megtekinthetők, a látogatók találkozhatnak készülő székelykapuval, 6-8 méteres mestergerendákkal Má­ré­falváról, 3 méter hosszú festett pad­ládával.
Gyarmati Zsolt kurátor kifejtette, a múzeumok tárgyai mellett csíkszéki civil szervezetektől és magánszemélyektől is gyűjtöttek össze tárgyakat. A tárlat 5 székelyföldi kurátor rendezésében valósult meg, vezető kurátora dr. Kinda István, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum néprajzi muzeológusa, kurátorai Gyarmati Zsolt, a Néprajzi Múzeum munkatársa, dr. Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója és dr. Szőcs Levente, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum néprajzi muzeológusa. A kiállítás 2025. augusztus 31-ig látogatható a budapesti Néprajzi Múzeumban.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!