Hirdetés

Olvassunk, olvassunk és olvassunk

Sarány István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Olvassunk, olvassunk  és olvassunk
Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét/Fb

– A programot nézve úgy látom, a kolozsvári esemény szervezői is tartják magukat a Supka Géza-i elvekhez. Hogyan sikerült ezt megvalósítani?

– Tény és való, hogy a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét gyökerei is a Supka Géza-féle kezdeményezés idejére nyúlnak vissza, a névválasztás is innen származik. Az is igaz, hogy a rendezvény elmúlt 12 kiadása alatt nagyon sok esetben egy időben zajlott a Budapesti Ünnepi Könyvhéttel, valamint a Kárpát-medence hasonló könyves eseményeivel. Itt viszont meg kell jegyezni, hogy figyelembe véve a 21. századra jellemző körülményeket, nem minden szempontból szerencsés, ha azonos időpontban zajlanak ezek az események, hisz ez automatikusan azt eredményezi, hogy mindig lesznek olyan szerzők, akiket mi is szerettünk volna ugyan meghívni, de egyéb vállalásai miatt, no meg nem utolsósorban a földrajzi távolság miatt elképzelhető, hogy egy számára könnyebben megközelíthető rendezvényt részesít előnyben. Persze én nagyon örülök közben, hogy ennyire gazdag a kínálat a hasonló jellegű rendezvények terén, és távolról sem szeretnék panaszkodni, hisz az elmúlt években sikerült ilyen körülmények között is számos rangos kortárs alkotót elhozni Kolozsvárra. Idén amúgy technikai okokból kellett kitolni a rendezvény időpontját, meglátjuk a végén, hogy ez mennyire lesz közönségbarát, mert a változatos felhozatalból idén sem lesz hiány.
Ami a megvalósítást illeti, igazából nem kellett sokat törni a fejünket, a minták adottak voltak, ugye, csupán annyi kell ilyenkor, hogy a program összeállításánál figyelembe kell venni, hogy az a közönség minden rétege számára vonzó legyen. Mi egyébként igyekszünk ilyenkor nagy hangsúlyt adni a családi programoknak, ami ez esetben azt jelenti, hogy a programpontok között kicsitől a nagyig mindenki megtalálja a kedvére valót. Ha ezek a feltételek megvalósulnak, akkor valóban minden adott egy közvetlen, oldott hangulatú rendezvényhez, ahol író és olvasó találkozik egymással.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az Iskola Alapítvány deklarált célja támogatást nyújtani az oktatás, a kultúra és tudomány területén a romániai magyar közösségépítés és a tehetséggondozás fejlesztése érdekében. Hogyan járul hozzá ez a rendezvény e célkitűzés megvalósításához?

– Egy olyan rendezvény, amelynek középpontjában a könyv és az olvasás népszerűsítése áll, minden tekintetben óriási hozadékot jelent az alapítvány tevékenysége terén, annál is inkább, hogy itt négy nap alatt koncentrált formában kínálunk olyan tevékenységeket a fiatalok számára, amikre ugyan a mindennapi aktivitás során is sor kerül, de kevésbé látványos formában. Ha pedig azt mondjuk, hogy magyar irodalom, akkor értelemszerűen a magyar közösség kulturális identitásának egyik alappilléréről beszélünk. Magyar nyelv és irodalom nélkül magyar közösség sem létezne, így mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a könyvhét keretében zajló találkozások valódi közösségépítő alkalmak is legyenek.

– Milyen újdonságokat kínál az idei ünnepi könyvhét?

– Minden évben van valami újdonság, tavalytól például nemcsak magyar, hanem nemzetközi díszvendéggel is találkozhat a közönség Kolozsváron. Idén ez nem más, mint a Norvégiából érkező Björn Andreas Bull-Hansen, akinek történelmi regénysorozata, a Jomsviking a kora középkori Európa talán legizgalmasabb korszakába, a viking korba kalauzolja el az olvasót. Magyar vonatkozásban pedig szintén egy rangos alkotót, Kemény István költőt köszönthetjük Kolozsváron. A felsorolást folytathatnám, de szerintem nem lenne elég a rendelkezésre álló hely. Maradjunk annyiban, hogy összesen több mint nyolcvan programponttal készültünk idén, ezek között lesz interaktív foglalkozás a kicsiknek, diafilm-vetítés, bábszínház, és természetesen a koncertek sem maradhatnak el, hisz a gyerekek Varró Dani és Molnár György zenés könyvbemutatóján vehetnek részt szombat délelőtt, de kiemelném a vasárnap délelőtti Szalóki Ági-koncertet is. Ha pedig már a zenés rendezvényeknél tartunk, akkor rögtön felhívnám a közönség figyelmét a vasárnap déli zárókoncertre, amellyel a tavaly decemberben elhunyt Kovács András Ferenc költőre emlékezünk a Transylvanian Bu Boys által megzenésített Jack Cole daloskönyve című produkciójával. A részletes programért a legegyszerűbb, ha megtekintik a rendezvény közösségi oldalait vagy a könyvhét honlapját: http://unnepikonyvhet.ro/

– Hogyan pozicionálja a rendezvényt a hazai magyar könyves események sorában?

– Ez olyan kérdés, amire nem szívesen válaszolnék, annál is inkább, hogy én vagyok az utolsó, akinek a tiszte ezt megítélni. Személy szerint úgy gondolom, hogy ez nem pozicionálás kérdése, hanem a jelenleg létező erdélyi könyves rendezvények – Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár, Marosvásárhely, hogy csak a nagyobbakat emeljem ki – egymást erősítve és kiegészítve működnek, ez pedig így van jól. Egyik sem akar konkurenciája lenni a másiknak, viszont mindegyik képes a helyi specifikumok figyelembevételével olyan programpontokat kínálni, amilyeneket esetleg egy másik helyszínen nem kap meg a közönség. Így csak arra tudok buzdítani mindenkit, hogy lehetősége szerint látogassa ezeket a rendezvényeket, de ne kerülje el a kisebb irodalmi kávézókat, a könnyűzenei fesztiválokon felállított irodalmi sátrakat, de ha, teszem azt, egy irodalmi rendezvényt tartanak egy falusi kultúrotthonban, lényegét tekintve az is ugyanolyan fontossággal bír, mint bármelyik nagyobb fesztivál. Olvassunk, olvassunk és olvassunk, hogy idézzem az izlandi Jon Kalman Stefanssont, aki tavaly tisztelt meg bennünket jelenlétével Kolozsváron. Mi azon dolgozunk, hogy az ehhez szükséges optimális körülmények létrejöjjenek.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!