Hirdetés

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget, de mit is jelent ez tulajdonképpen?

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalást folytatott Alexander De Croo belga kormányfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget, de mit is jelent ez tulajdonképpen?
Orbán Viktor. Archív Fotó: Hargita Népe Archív

A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra. A megbeszélés után Orbán Viktor Sulyok Tamás köztársasági elnökkel együtt megtekintette a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épületét, amely mostantól az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

De mit is jelent ez Magyarország számára?

Amikor egy ország az Európai Unió soros elnöke lesz, az azt jelenti, hogy az adott ország hat hónapra átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Ez a pozíció több fontos szerepkört is magában foglal:

  • Ülések vezetése: A soros elnökség feladata az EU Tanácsa üléseinek és munkacsoportjainak vezetése, ahol a tagállamok miniszterei és képviselői találkoznak.
  • Napirend meghatározása: Az elnökséget betöltő ország meghatározza a Tanács napirendjét és prioritásait, befolyásolva ezzel az EU jogalkotási és politikai döntéseit.
  • Közvetítés és konszenzuskeresés: Az elnökség szerepe a tagállamok közötti konszenzus elérésében is kulcsfontosságú, segítve a kompromisszumok megtalálását.
  • Képviselet: Az elnökség az EU-t képviseli különböző nemzetközi fórumokon és kapcsolatokban.

Ez a szerep lehetőséget ad az elnökséget betöltő országnak, hogy kiemelt figyelmet irányítson saját politikai prioritásaira és az EU számára fontos kérdésekre.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!