Meggyőzték a zsűrit az itt látottak, így Hargita megyét ajánlják Európa Gasztronómiai Régiójának

Megkapta az ajánlást, így minden bizonnyal 2027-ben az Európa Gasztronómiai Régiója címet viselheti Hargita megye. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (Visit Harghita) tavaly indította el a pályázatot a 2027-es Európa Gasztronómiai Régiója cím elnyeréséért. Az elmúlt időszakban az IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet) héttagú zsűrije Hargita megyében vendégeskedett, ismerkedve a régióval, a konyhaművészettel és más kulturális jellemzőkkel. A látogatás lezárásaként pénteken a fiatfalvi Ugron-kastélyban számoltak be tapasztalataikról, és kihirdették döntésüket.

Hadnagy Éva
Meggyőzték a zsűrit az itt látottak, így Hargita megyét ajánlják Európa Gasztronómiai Régiójának
Meggyőzték a látottak. Pozitívan döntöttek Fotó: Hadnagy Éva

Az eseményen Diane Dodd, az IGCAT elnöke, a World Region of Gastronomy Award alapítója elmondta, az alapgondolat az, hogy nemcsak a nagyszerű gasztronómiát díjazzák, hanem az egész régiót, ahogyan itt együtt dolgoznak a fenntartható jövő érdekében. Ismertette a pályázat különböző szakaszait, bemutatta a héttagú zsűri tagjait, és hozzátette: intenzív utazáson és élményeken vannak túl.

Szivas M. Edith, az IGCAT alelnöke és pénztárosa az elmúlt hét történéseiről számolt be. Mint mondta, úgy tapasztalták, hogy azok az emberek, akikkel találkoztak, közel állnak a földhöz, értékelik a minőségi termékeket, ez pedig fontos alapja a fenntartható turisztikai fejlesztésnek. Elismerését fejezte ki a Visit Harghita csapatának, amely egy olyan családbarát rendszert fejlesztett ki, amelybe már több mint száz egység lépett be. Megdicsérte a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség ügykezelésében lévő Székely termék brandet, és megemlítette Hargita Megye Tanácsa gyermekeket célzó Kiskertész programját, valamint a helyi gasztropontokat is, amelyek jó példái a regeneratív turizmusnak.

A zsűri azt is pozitívan értékelte, hogy rengeteg képzési lehetőség van szakmabelieknek és amatőröknek egyaránt a megyében, de nagyon sok szakanyag született, mint például a Ferencesek főztje című szakácskönyv, amelyek lefektetik a hagyományos gasztronómia alapjait.

Elismerését fejezte ki a Székely Konyha és Kert gasztronómaiai havilap kapcsán is.

Nem feledkezett meg azokról a szervezetekről sem, amelyek a hagyományos élelmiszer-termelést, mezőgazdaságot szorgalmazzák képzéseik által, továbbá azokat a kimagasló rendezvényeket is méltatta, amelyek kiváló platformot biztosítanak a hagyományos kultúrának és a gasztronómiának.

Meggyőzték a zsűrit az itt látottak, így Hargita megyét ajánlják Európa Gasztronómiai Régiójának

– Csodás tapasztalatokban volt részünk, és szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult ehhez – zárta gondolatait Szivas M. Edith.

A beszámolót követően Diane Dodd bejelentette, hogy

egyhangú döntés alapján Hargita megyét ajánlják Európa Gasztronómiai Régiójának 2027-ben.

A zsűri a következő hetekben leadja ajánlását a szervezetnek, ahol a december 10-i tanácsülésen jóváhagyják azt. Ez azonban már csak formaság – jegyezte meg.

Szabó Károly, a Visit Harghita ügyvezető igazgatója szerint a rangos elismerés elnyerése a megyében működő vendéglátóipari egységekkel való közös munkájuk eredménye, amire mindannyian méltán lehetnek büszkék.

Büszkeséggel tölt el, hogy Hargita megye képes egy ilyen, világviszonylatban is értékes elismerést megszerezni.

Ezáltal megtérülnek azok az erőfeszítések, amelyeket évek óta teszünk, azért, hogy láthatóvá tegyük Hargita megyét, nemcsak az online térben. Ez gyakorlatilag dobbantó lehet ahhoz, hogy Európában és akár világszerte is ismertté váljon Hargita megye – fogalmazott Szabó Károly.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!